Ηγέτες από όλο τον κόσμο βρίσκονται σήμερα στο Ερεβάν της Αρμενίας για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων και την σφαγή 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων από τους Νεότουρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί η πρόεδρος τη Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Τους ηγέτες υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκισιάν, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η γενοκτονία που συντελέστηκε το 1915 είναι ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα που διεπράχθησαν τον 20 αιώνα, και για αυτό πρέπει να αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Στο μνημείο της Γενοκτονίας, απέτισαν φόρο τιμής αφήνοντας ένα λουλούδι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, σε θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο «γενοκτονία». Τελετές θα πραγματοποιηθούν επίσης από την αρμενική διασπορά σε διάφορα μέρη του κόσμου από το Λος Άντζελες ως την Στοκχόλμη και το Παρίσι ως την Βηρυτό και την Θεσσαλονίκη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να μην κλείνει τα μάτια στα ιστορικά γεγονότα αλλά να αναγνωρίσει την γενοκτονία, ώστε οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον όρο «γενοκτονία». Κάνει λόγο για 800.000 νεκρούς Αρμένιους, τονίζει όμως πως και χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν εκείνο το διάστημα.
Μέχρι το 2010, 23 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars).