Η πρακτική του «ό,τι τύχει» και «ό,τι να ’ναι» στις προσλήψεις αστυνομικών λαμβάνει τέλος. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια που θα τείνουν στην επιλογή των πλέον κατάλληλων εκ των υποψηφίων, λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας αστυνομικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί νέοι κανονισμοί για τις προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν και στόχος είναι να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν την εκπνοή της θητείας της τον Απρίλιο. Οι νέοι κανονισμοί μεταξύ άλλων προβλέπουν και ειδικά ψυχομετρικά τεστ που θα ανιχνεύουν τη συμβατότητα της προσωπικότητας των υποψηφίων με το επάγγελμα του αστυνομικού. Ένα από αυτά τα τεστ θα εξετάζει και την τάση που μπορεί να έχει κάποιος προς τη διαφθορά.
Τάσεις διαφθοράς
Όπως πληροφορείται ο «Π», στους νέους κανονισμούς προβλέπεται μια σειρά από ψυχομετρικά τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι υποψήφιοι ώστε να καταστεί από τη μια πιο αντικειμενική η επιλογή αλλά και από την άλλη να μπορεί να γίνει προληπτική διάγνωση ατόμων που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε περίπτωση πρόσληψης.
Θα υπάρχουν τεστ που «μετρούν» την ψυχοπαθολογία κάποιου αλλά και θα δίνουν αποτέλεσμα για την ψυχραιμία που μπορεί να επιδείξει σε δύσκολες καταστάσεις. Τα τεστ αυτά, τα οποία έχουν διεθνείς πιστοποιήσεις, θα μπορούν να αξιολογούν την προσωπικότητα των υποψηφίων αστυνομικών ακόμα και με προσομοιώσεις που θα καταδεικνύουν αν το προφίλ τους συνάδει με αυτό που θα πρέπει να έχει ένα μέλος της αστυνομίας.
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία είναι η «μέτρηση» κάποιου σε σχέση με την τάση προς τη διαφθορά και πόσο ευάλωτος είναι σε αυτήν.
Για τον σκοπό αυτό θα συνεργάζονται με την αστυνομία δύο ειδικοί κλινικοί ψυχολόγοι.
Φυσική κατάσταση
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στα σωματικά προσόντα των υποψηφίων αστυνομικών αφού οι αθλητικές δοκιμασίες θα είναι πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές, ενώ θα γίνονται και μετρήσεις με ειδικά μηχανήματα χωρίς να χρειάζεται να ακολουθηθούν «παραδοσιακές διαδικασίες». Με ειδικά μηχανήματα θα μετριέται η δύναμη των χεριών και των ποδιών και θα καθοριστούν ελάχιστα όρια τα οποία θα διαφέρουν για τους άντρες και τις γυναίκες. Θα υπάρχουν ασκήσεις που θα αφορούν την ευλυγισία, την «εκρηκτικότητα» (τρέξιμο 50 ή 100 μέτρων σε συγκεκριμένα δευτερόλεπτα) αλλά και δρόμος αντοχής. Οι άντρες θα πρέπει να τρέξουν 2.400 μέτρα σε τουλάχιστον 12 λεπτά και οι γυναίκες στον ίδιο χρόνο 2.000 μέτρα.
Στις αθλητικές δοκιμασίες θα συνεργαστεί με την αστυνομία ο δρ Μιχάλης Μιχαηλίδης που είναι εργοφυσιολόγος του ΚΟΑ.
Προτεραιότητα σε ΛΟΚ, ΟΥΚ, ΣΝ
Για τους άντρες βασική προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις (ΟΥΚ, Καταδρομές) και τη Στρατονομία θα πιστώνονται με κάποιους επιπρόσθετους βαθμούς από τους άλλους υποψήφιους έτσι ώστε να μπορούν να επιλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί με ειδική εκπαίδευση.
Η αστυνομία χρειάζεται εκπαιδευμένους από τον στρατό άντρες για να στελεχώσει τις δικές της ειδικές δυνάμεις όπως η ΜΜΑΔ (ΕΑΟ) και ΜΑΕΠ (Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων).
Ψηλώνουν 5 εκ.
Οι νέοι κανονισμοί πρόσληψης στην αστυνομία θα αλλάζουν και το μέχρι τώρα απαιτούμενο ύψος που θα είναι τώρα το 1,70 μ. (από 1,65) για τους άντρες και το 1,65 μ. (από 1,60) για τις γυναίκες. Επίσης θα υπάρχει πρόνοια για ελάχιστο και μέγιστο βάρος σε σχέση με το ύψος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν περιπτώσεις που δεν θα μπορούσαν για λόγους υγείας να ασκήσουν δύσκολα καθήκοντα τα οποία θα ανατεθούν μετά την πρόσληψη.
Γραπτές εξετάσεις
Το κομμάτι των γραπτών εξετάσεων παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο καθώς έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί αξιόπιστο. Οι εξετάσεις θα γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και τα θέματα θα διορθώνονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης υποψήφιοι με πανεπιστημιακό δίπλωμα ή διπλώματα τριτοβάθμιας σχολής θα πιστώνονται με περισσότερες μονάδες.
Τίποτα στην τύχη
Το προσχέδιο των νέων κανονισμών έγινε μετά από μελέτη που διενεργήθηκε από την αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη σχετική βιβλιογραφία αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου. Οι κανονισμοί έχουν διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο με τη σειρά του θα τους διαβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Ακολούθως αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να οδηγηθούν στη Βουλή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και ψήφιση στην ολομέλεια.
Όσοι επιλεγούν θα μπαίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία για 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα για βασική εκπαίδευση και μετά θα βγαίνουν σε υπηρεσίες πλην των γραφειακών (περιπολίες, ανακρίσεις, έρευνες κ.λπ.). Αν υπάρχουν ανάγκες για την τρομοκρατία, ίσως χρησιμοποιηθούν και εκεί.
Θα επιστρέφουν για ακόμα ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στην Ακαδημία και μετά θα πηγαίνουν για εκπαίδευση στη ΜΜΑΔ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εκπαίδευσης για να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ