Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:01 | 15/12/2021

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος:

Γ. Πολίτης: Ακούσατε νωρίτερα από τον Γιώργο Κουβαρά τα θλιβερά νέα της σημερινής ημέρας. Εξακολουθούν οι νεκροί να είναι πολλοί, οι διασωληνομένοι να είναι πάρα πολλοί, ενώ οι αντιεμβολιαστές αρχίζουν πια να οργανώνονται. Παίρνουν λένε κάποιοι τη μορφή κινήματος. Σε μια στιγμή όπως τον Γιώργο Τράγκα, που ηγήθηκε σ’ αυτό το κίνημα έχουν χάσει την ζωή τους. Πριν πούμε για όλα αυτά έχω την τιμή να καλησπερίσω έναν κεντρικό Υπουργό, ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος. Τον κ.. Τάκη Θεοδωρικάκο. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κ. Υπουργέ καλησπέρα.

Π. Θεοδωρικάκος: Καλησπέρα κ. Πολίτη. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Γ. Πολίτης: Ευχαριστώ εγώ που είστε εδώ. Θυμάμαι ακόμα τα αποτελέσματα εκείνων των εκλογών που εσείς οργανώσατε, ως γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, τότε που σας αποθέωναν οι νεοδημοκράτες ότι ο δικός σας σχεδιασμός οδήγησε το κόμμα σε τόσο μεγάλη νίκη. Στις επόμενες εκλογές θα είναι το ίδιο νικηφόρες ή η φθορά έρχεται με τον χρόνο;

Π. Θεοδωρικάκος: κ. Πολίτη πιστεύω ότι η νίκη της Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές, σχετίζονταν με τον αξιόπιστο πολιτικό λόγο, του προέδρου της του Κυριάκου Μητσοτάκη, του σημερινού πρωθυπουργού και οι επόμενες εκλογές θα σχετίζονται με την αξιόπιστη καταγραφή ενός έργου κυβερνητικού, σοβαρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έγιναν και γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το μεγαλύτερο όπλο για την Ν.Δ είναι ότι δεν μπορεί κανείς να πει στην παράταξη μας, ότι άλλα είπε πριν από τις εκλογές και άλλα κάνει. Η πραγματικότητα είναι ότι δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, ότι θα ακολουθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την οικονομία, θα μειώσουν την φορολογία, θα κάνουν πιο παραγωγική την φορολογική μας μηχανή φέρνοντας νέες θέσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα θα γίνουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα προσφέροντας μια καλύτερη δυνατότητα ιδιαίτερα στους πολίτες οι οποίοι το έχουν ανάγκη. Στους πιο αδύναμους οικονομικά κτλ.

Γ. Πολίτης: Αν βγάλουμε το καπέλο του Υπουργού και φορέστε του πετυχημένου επιστήμονα σε αυτόν τον χώρο όπως βλέπετε την καμπύλη των δημοσκοπήσεων πάει καθαρά για νίκη ο Μητσοτάκης;

Π. Θεοδωρικάκος: Θεωρώ ότι τώρα αν γινόταν οι εκλογές, δεν αμφιβάλω ότι θα κέρδιζε με σημαντική διαφορά η ΝΔ τις εκλογές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο, να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις ενώνοντας τους Έλληνες, γιατί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής. Την πλειοψηφία, η οποία υπερβαίνει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και δίνει μέλλον και προοπτική στην χώρα. Συνεχίζοντας αυτό το έργο πιστεύω ότι και στο τέλος της 4ετιας που θα γίνουν οι εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι ξανά νικηφόρο για την Ν.Δ.

Γ. Πολίτης: κ. Υπουργέ, πάμε τώρα στα καθήκοντα σας, τα δύσκολα. Κάνατε μια διαδρομή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σημαντική. Και επιστρέφεται τώρα σε ένα υπουργείο που οι περισσότεροι από όσο ξέρω εγώ το φοβούνται. Προστασίας του Πολίτη ακούνε και φεύγουν οι πολιτικοί. Δύσκολο Υπουργείο. Μέχρι τώρα δεν ξέρω αν είστε τυχερός ή πολύ συγκροτημένος, ξεκινήσατε με 5 όπως έχω καταγράψει εγώ σημαντικές επιτυχίες. Ξεκινάω με την τελευταία. Πως καταφέρατε και βάλατε στο θρανίο τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που είναι κοινή διαπίστωση ότι τα παιδιά αυτής της ομάδας δεν είναι εκπαιδευμένα. Δεν φταίνε τα ίδια. 6 μήνες πήγαν εκεί σε μια σχολή και βγήκανε στον δρόμο. Το δεχτήκανε αυτοί οι άνθρωποι να καθίσουνε από την αρχή να μάθουνε πώς να συμπεριφέρονται;

Π. Θεοδωρικάκος: Κατά αρχήν επιστρέψετε μου επειδή σχολιάσατε το πόσο δύσκολο είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρώ όταν κανείς μετέχει στην πολιτική, στο δημόσιο βίο, πολύ περισσότερο όταν είναι μέλος μιας κυβέρνησης, δεν έχει το δικαίωμα ούτε την δυνατότητα ούτε να διαλέγει, ούτε να κρίνει αν κάτι είναι εύκολο ή δύσκολο όλα είναι στο πλαίσιο μιας αποστολής που αποστολή είναι η υλοποίηση της πολιτικής μας επ ωφελεία της κοινωνίας. Το να είσαι υπουργός σημαίνει να υπηρετείς αυτόν τον λαό με βάση τις πολιτικές που έχει η παράταξη σου και τις οδηγίες που έχεις από τον πρωθυπουργό της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά.

Γ. Πολίτης: Συμφωνούμε αλλά με αυτό το Υπουργείο παίρνεται ένα μεγάλο ρίσκο.

Π. Θεοδωρικάκος: Δεν το βλέπω έτσι. Θεωρώ ότι η ασφάλεια είναι ένα μόνιμο στοίχημα για την ελληνική κοινωνία και ασφαλώς είναι ένα στοίχημα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Διότι κ. Πολίτη χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Αν οι άνθρωποι φοβούνται, αν ζουν μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο εξαιτίας της εγκληματικότητας, δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά στην ζωή τους. Δεν μπορούν ούτε να χαρούν μια καλύτερη οικονομική πορεία ή τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που δίνει το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Άρα είναι μια διαρκής κοινωνική πρόκληση στην οποία οφείλει κανείς να συνειδητοποιεί ειδικά σε αυτό το Υπουργείο είναι σε κατάσταση συναγερμού 365 ημέρες τον χρόνο και όλες τις ώρες του 24ωρου.

Γ. Πολίτης: Είμαι σίγουρος. Επιστρέφω στο θέμα της εκπαίδευσης, γιατί εμένα μου αρέσουν οι εικόνες από τους συμφοιτητές και συμμαθητές των παιδιών μου. Μου λένε ότι αυτά τα παιδιά το βράδυ κάνουν δύσκολη δουλειά επειδή είναι όμως παιδάκια και ανεκπαίδευτα μπαίνουν σε τσαμπουκάδες χωρίς λόγο στους δρόμους με πολίτες.

Π. Θεοδωρικάκος: Ναι. Θα σας πω.

Γ. Πολίτης: Και έτσι αναπαράγεται αυτή η κακή σχέση ελλήνων πολιτών με την Ελληνική Αστυνομία η οποία αναπαράγεται από τον εμφύλιο και πρέπει να τελειώνουμε.

Π. Θεοδωρικάκος: Δεν ήμαστε εκεί. Η Ελληνική Αστυνομία έχει βελτιώσει πάρα πολύ τις επιδόσεις και την εικόνα της και ο δικός μας στόχος τώρα είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι πολίτες απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία και το κύρος που πρέπει να εκπέμπει. Ξέρετε, για να το πετύχει κανείς αυτό, δεν πρέπει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Πρέπει να κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα. Η υπόθεση της εκπαίδευσης των ανδρών και των γυναικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ η οποία είναι ομάδα κρούσης στην πραγματικότητα της Άμεσης Δράσης της Ελληνικής αστυνομίας, είναι η εικόνα και το πρόσωπο της αστυνομίας μας όχι τυπικά και ουσιαστικά. Είχαμε το γνωστό και θλιβερό γεγονός στα μέσα του Οκτωβρίου από εκεί συνειδητοποιήσαμε ακόμα καλύτερα.

Γ. Πολίτης: Το ακούω από όλους τους αντιπάλους σας το χειριστήκατε χειρουργικά. Θα μπορούσε να γίνει χαμός με αυτό το περιστατικό.

Π. Θεοδωρικάκος: Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε. Μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλετε αλλά να ολοκληρώσω την απάντηση που αφορά την εκπαίδευση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, αλλά και του συνόλου της αστυνομίας, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ανάγκη διαρκώς να βελτιώνουμε την δουλειά μας. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Όποια δουλειά και αν κάνουν πόσο μάλλον για τους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Και ειδικά στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ η οποία έχει μι αποστολή εξαιρετικά δύσκολη. Εξαιρετικά περίπλοκη από κάθε άποψη και επομένως είναι ανάγκη να εκπαιδεύεται συνεχώς. Να εκπαιδεύεται τόσο στο θέμα της γνώσης των νόμων διότι οι αστυνομικοί είναι εκεί για να εφαρμόζουν νόμους και να ελέγχουν την εφαρμογή των νόμων, άρα οφείλουν να έχουν πολύ καλή γνώση αυτών των νόμων που καλούνται να υπηρετήσουν, τη δυνατότητα επικοινωνίας τους με τους πολίτες, κάτι που δεν είναι καθόλου απλό ειδικά στις μέρες μας και ασφαλώς όλες τις τεχνικές της δουλειάς τους όταν χρειάζεται να εκδηλώσουν την αστυνομική πλευρά της δραστηριότητας τους.

Γ. Πολίτης: Ψυχραιμία και καλά νεύρα λέμε συνέχεια ότι την πιο αυστηρή αστυνομία την έχει η Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι αγενείς όμως οι αστυνομικοί. Είναι αυστηροί αλλά δεν είναι αγενείς. Αυτό κάπως πρέπει να λύσουμε. Την κοινωνική συναναστροφή όταν έρχονται σε επαφή με τον πολίτη.

Π. Θεοδωρικάκος: Για αυτό ακριβώς δουλεύουμε πάνω στην εκπαίδευση. Βλέπω ότι υπάρχει πολύ σημαντική αποδοχή από τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ. Καταρχήν και το προσωπικό της ΔΙ.ΑΣ δεν είναι όλο ομοιόμορφο. Υπάρχει ένας αριθμός που είναι νέα παιδιά, υπάρχουν όμως άλλοι οι οποίοι έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία και είναι ασφαλώς μεγαλύτεροι και ασφαλώς η εμπειρία μετατρέπεται σε γνώση στην πορεία της ζωής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως, βλέπω ότι τα παιδιά αυτά έχουν κέφι, έχουν διάθεση έχουν σε μεγάλο βαθμό συνείδηση της αποστολής τους και αυτό είναι μια εγγύηση ότι με την κατάλληλη επανεκπαίδευση και την καλή σχέση που δημιουργούμε πλέον πάρα πολύ ισχυρά μέσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία θα ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο έργο τους. Θέλω μάλιστα να σας πω γιατί αναδείξατε κάποιες δύσκολες ή αν θέλετε αρνητικές πλευρές από την δράση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Γ. Πολίτης: Ναι δεν τα βλέπω κακοπροαίρετα. Είναι και αυτά 18χρονα παιδιά, άμα βρούνε άλλα 18χρονα…

Π. Θεοδωρικάκος: 18χρονα δεν είναι… αρκετά μεγαλύτερα;

Γ. Πολίτης: Και αν τους προκαλέσουν στο δρόμο, μπαίνουν σε αυτή την αντιπαράθεση.

Π. Θεοδωρικάκος: Όχι, ξέρουν ότι εκείνη την ώρα εκπροσωπούν το κράτος, εκπροσωπούν την Αστυνομία, επομένως οφείλουν να δείχνουν ψυχραιμία και να δρουν με τον νηφάλιο και μεθοδικό τρόπο, που τους έχει δώσει η υπηρεσία για να υλοποιούν. Θέλω όμως να σταθώ στο γεγονός ότι μέσα σ’ αυτές τις 100 ημέρες που υπηρετώ ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχω γνωρίσει εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Έχω συζητήσει μαζί τους, τους έχω δει στο γραφείο μου αρκετούς και κυρίως τους έχω καλέσει για τους επιβραβεύσω ηθικά για σπουδαίες δράσεις που έχουν αναπτύξει ως αστυνομικοί. Δν θα ξεχάσω ποτέ δύο παλικάρια τα οποία τον Σεπτέμβριο έσωσαν μια γυναίκα, η οποία είχε πέσει στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας. Τέσσερις άλλους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, οι οποίοι όταν κλήθηκαν να πάνε σε ένα σπίτι στο οποίο μι κυρία είχε πέσει θύμα ληστείας, αυτοί την επόμενη ημέρα, 80-90 άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. μάζεψαν τα χρήματα που της είχαν κλέψει και της τα έδωσαν.

Γ. Πολίτης: Αλήθεια;

Π. Θεοδωρικάκος: Έχουν κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις και πολύ συγκινητικά πράγματα και πιστέψτε με σας λέω λίγα από αυτά που κάνουν κάθε μέρα. Απλά σε αυτή τη χώρα έχουμε ένα κακό κ. Πολίτη. Υπάρχει μια συνήθεια στη δημόσια ζωή να αναδεικνύεται το κακό και το αρνητικό.

Γ. Πολίτης: … Το καλό νέο δεν είναι είδηση κ. Υπουργέ.

Π. Θεοδωρικάκος: Ήμουν πρώτος πριν, που σας είπα ότι δεν πρόκειται να βάλω κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αναγνωρίζω τα προβλήματα. Δεν θα σας πω, ούτε ότι τελειώσαμε την εγκληματικότητα ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε ότι η αστυνομία είναι τέλεια. Όμως, βλέπω στο πρόσωπο των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ανθρώπους που διαρκώς θέλουν να είναι κοντά στον πολίτη, να κάνουν τα πάντα για να τον προστατέψουν από την εγκληματικότητα, να κάνουν τα πάντα για να τον βοηθήσουν, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το αναδείξουμε. Και όταν υπάρχουν δυσκολίες, όταν υπάρχουν προβλήματα, όταν υπάρχουν αρνητικές συμπεριφορές πάλι είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε. Να δίνουμε τις οδηγίες που πρέπει και να τα αντιμετωπίζουμε θετικά, με νέα θετικά παραδείγματα. Κρατήστε λοιπόν ότι ολόκληρη ΕΛ.ΑΣ., θα περάσει και περνάει ήδη από επανεκπαίδευση. Ξεκινήσαμε με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και η εκπαίδευσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, τότε που τα 2.500 αγόρια και κορίτσια της ΔΙ.ΑΣ. θα έχουν ολοκληρώσει αυτή τη δουλεία και θα συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους. Διότι δεν σταματάει εδώ πέρα η δουλεία. Όλοι οι Έλληνες αστυνομικοί οφείλουν να γίνονται καλύτεροι και γίνονται καλύτεροι όπως όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι σε όποιο τομέα υπηρετούμε τη χώρα μας. .

Γ. Πολίτης: Πάντως κάνω και μια πρόταση με την άλλη μας ιδιότητα και των δύο, του δασκάλου, να βάλετε και κοινωνιολόγους και ψυχολόγους και επικοινωνιολόγους σε αυτά τα μαθήματα. Όλα αυτά θα βοηθήσουνε.

Π. Θεοδωρικάκος: Είναι τμήμα της εκπαίδευσης που σήμερα γίνεται. Το είπα και λίγο νωρίτερα ίσως δεν το ανέλυσα όσο θα έπρεπε και το θέμα της επικοινωνίας με τους πολίτες. Να σας πω κάτι κ. Πολίτη; Κάτι το οποίο θεωρώ, ένα παράδειγμα. Ο ίδιος άνθρωπος πρέπει μέσα στη διάρκεια της υπηρεσίας του να πάει να ελέγξει για το αν υπάρχουν πιστοποιητικά για κάποιον άνθρωπο ότι έχει εμβολιαστεί και είναι εντάξει με αυτή του την υποχρέωση και είναι σε κάποιον κλειστό χώρο. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι που θα δει και αν φοράμε μάσκες. Ο ίδιος άνθρωπος είναι που όταν θα του πει η Άμεση Δράση να πάει σ’ ένα σπίτι που μπορεί κάποιος να δοκιμάζει να κάνει διάρρηξη, θα πρέπει να πάει εκεί και να αντιμετωπίσει έναν εγκληματία έναν επίδοξο ληστή.

Γ. Πολίτης: Πρέπει να αλλάξει και ρόλο και ύφος μέσα σε δέκα λεπτά.

Π. Θεοδωρικάκος: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν είναι απλά πράγματα. Έχουμε όλοι απαιτήσεις από την Αστυνομία, αλλά επιμένω ότι η εικόνα της Αστυνομίας βελτιώνεται. Γίνεται μια υπηρεσία, η οποία είναι φιλική προς την κοινωνία, φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμένω και εγώ προσωπικά. Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι φιλική προς τους νέους ανθρώπους και την ίδια στιγμή πρέπει να είναι πολύ σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στην εγκληματικότητα. Να εξαντλεί την αυστηρότητα και την αποτελεσματικότητα της, ώστε ο μέσος πολίτης και η μέση οικογένεια να νιώθει ότι υπάρχει εκεί ένας αστυνομικός που τους προστατεύει και προσφέρει το μέγιστο αγαθό που είναι η ασφάλεια.

Γ. Πολίτης: Χαίρομαι που το ακούω. Θέλω να πάμε τώρα, πριν φτάσουμε στης πανδημίας, που είναι και τα πιο σημαντικά γιατί είναι επίκαιρα. Θέλω να μου πείτε πως τα καταφέραμε φέτος και την 17 Νοέμβρη και την περίοδο Γρηγορόπουλου δεν είχαμε κανένα επεισόδιο, δεν άνοιξε μύτη. Είναι κάτι εφικτό; Που μπορεί να γίνει; Και θα γίνεται έτσι στο εξής; Ή από τύχη φέτος δεν μας βγήκαν επεισόδια;

Π. Θεοδωρικάκος: Θεωρώ ότι έπαιξαν πολλά πράγματα ρόλο κ. Πολίτη σε αυτό. Κατ αρχήν ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι μας ενδιαφέρει η ανάδειξη των πολιτικών μηνυμάτων των δύο επετείων στις οποίες αναφερθήκατε. Όταν υπάρχει ηρεμία και ησυχία, τότε το θέμα συζήτησης εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα είναι τα μηνύματα αυτής της ημέρας. Εν προκειμένω της 17ης Νοεμβρίου, που είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δηλαδή της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση της χούντας και στην επαναφορά της Δημοκρατίας. Τι σπουδαιότερο αλήθεια; Μια μεγάλη γιορτή για όλους τους Έλληνες. Γιατί τότε άνοιξε ο δρόμος για να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας και την δημοκρατία μας και να απολαμβάνουμε για σχεδόν μισό αιώνα από τότε το δημοκρατικό μας πολίτευμα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Άρα ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του μηνύματος και για να αναδειχθεί το μήνυμα θα έπρεπε να υπάρχει ηρεμία και ησυχία στην πορεία…

Γ. Πολίτης: Και πρακτικά όμως πως λειτούργησε αυτό;

Π. Θεοδωρικάκος: Θα σας πω. Το δεύτερο είναι η ΕΛ.ΑΣ. είχε ένα εξαιρετικό, οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εφήρμοσε με απόλυτο επαγγελματισμό με ψυχραιμία και πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Ήταν ολοφάνερο νομίζω αυτό σε όσους παρευρέθησαν στην πορεία ή σε όσους με οποιαδήποτε ιδιότητα παρακολούθησαν τα συμβάντα και τα γεγονότα. Το τρίτο που έχω να σχολιάσω είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αρνητική στάση από τους διαδηλωτές.

Γ. Πολίτης: Α δεν υπήρξε πρόκληση στην αστυνομία

Π. Θεοδωρικάκος: Προσωπικά ως Υπουργός ΠτΠ ευχαρίστησα και τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις γιατί σε γενικές γραμμές η στάση τους ήταν σοβαρή και υπεύθυνη και δεν υπήρξαν παράνομες συμπεριφορές και όταν δεν υπάρχουν παράνομες συμπεριφορές, δεν υπάρχει και κανένας λόγος επέμβασης της Αστυνομίας. Κάποιες λιγοστές περιπτώσεις προκλήσεων απέναντι στους αστυνομικούς, ιδίως στη δεύτερη επέτειο για την τραγική δολοφονία του νέου αυτού παιδιού του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκεί υπήρξαν κάποιες προκλήσεις, συγκεκριμένες, η αστυνομία ανταπεξήλθε και πάλι με υπεύθυνο, σοβαρό, ψύχραιμο και επαγγελματικό τρόπο. Έκανε όπως έπρεπε την δουλεία της και το τελευταίο που έχω να παρατηρήσω κύριε Πολίτη είναι ότι σίγουρα έχει παίξει θετικό ρόλο στο να αποτρέψει διαφόρους να προβούν σε επεισόδια το γεγονός ότι πλέον η κατοχή μολότοφ είναι κακούργημα. Επομένως ο οποιοσδήποτε ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά και τριπλά.

Γ. Πολίτης: Άρα το νομοθετικό οπλοστάσιο δουλεύει;

Π. Θεοδωρικάκος: Ασφαλώς, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Ως καταστάλαγμα από αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση, θα θελα να προσθέσω και κάτι ακόμα ότι πέρα από όσα πετύχαμε την περίοδο αυτή με αυτές τις δύο μεγάλες επετείους και κινητοποιήσεις που υπήρξαν και την αντίστοιχη στάση της αστυνομίας, θέλω να αναδείξω κάτι ακόμα: Έχουμε επιμείνει πολύ στην εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις και όταν υπάρχουν περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στις πορείες και στις διαδηλώσεις, η Αστυνομία φροντίζει με τον κατάλληλο τρόπο να μην κλείνει ο δρόμος…

Γ. Πολίτης: Ναι το έχω δει αυτό στο Σύνταγμα με λίγο κόσμο. Όταν είναι πολύς τι θα γίνει;

Π. Θεοδωρικάκος: Όταν είναι πολλοί κ. Πολίτη δεν είναι δυνατόν να μη κλείσει ο δρόμος, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Γ. Πολίτης: Άμα είναι 1000 άτομα 1500;

Π. Θεοδωρικάκος: Όταν είναι μεγάλος ο αριθμός και κλείνει ο δρόμος, κλείνει ο δρόμος. Τότε η δουλεία της αστυνομίας είναι να διευθετήσει την υπόλοιπη κίνηση και να πάρει τα μέτρα ασφαλείας να μην συμβεί τίποτε άλλο. Δόξα το Θεό, αυτές τις ημέρες δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα σε πορείες κινητοποιήσεις. Έχουν ταλαιπωρηθεί άνθρωποι αρκετές φορές γιατί πολλές φορές πηγαίνει κάποιος στη δουλεία του και δεν γνωρίζει ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια πορεία. Στις μικρές πορείες το μέτρο εφαρμόζεται με απόλυτο τρόπο, ο δρόμος μένει ανοικτός ώστε οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη δουλεία τους να κυκλοφορούν ελεύθερα, να μην διαταράσσεται η ζωή στη πόλη εξαιτίας των πορειών και των συγκεντρώσεων.

Γ. Πολίτης: Μέχρι 300 άτομα λέτε αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο;

Π. Θεοδωρικάκος: Εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες, από άλλα γεγονότα , από πράγματα από καταστάσεις. Όταν είναι λίγες εκατοντάδες αυτό μπορεί να ρυθμιστεί και νομίζω το έχουν μάθει όσοι διοργανώνουν διαδηλώσεις και το αποδέχονται και είναι ρυθμισμένο (ακατάληπτο…)

Γ. Πολίτης: Δεν αντιδρούν αν είναι μικρές ομάδες.

Π. Θεοδωρικάκος: Όχι γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι δουλεία της Αστυνομίας να το εφαρμόσει το μέτρο και η Αστυνομία το εφαρμόζει και θα το εφαρμόζει με αυστηρότητα και επιμονή. Αυτό ζητά ο κόσμος, την εφαρμογή της νομιμότητας και οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Δεν υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται και επίσης πάντα σκεφτόμαστε την πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία δεν είναι στις πορείες και στις διαδηλώσεις. Είναι στη δουλεία του ο καθένας, είναι στη βόλτα του είναι όπου πηγαίνει και η ζωή πρέπει να εξελίσσεται ομαλά..

Γ. Πολίτης: Πάντως είναι τραγωδία σ’ έναν εργαζόμενο κύριε Υπουργέ, γιατί εργαζόμενος υπήρξατε και εσείς σε όλη σας τη ζωή, είναι τραγωδία να έχεις να πας κάπου και μπροστά σου να σου κλείσουν δέκα άτομα το δρόμο… δεν παλεύεται αυτό.

Π. Θεοδωρικάκος: Ακριβώς. Θέλω να αναγνωρίσω και κάτι ακόμα ότι μετά το τέλος της καραντίνας και μετά την αρχή της προσπάθειας να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονική μας ζωή έχει αυξηθεί τρομακτικά η κίνηση. Έχει αυξηθεί τρομακτικά. η κυκλοφορία και το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Δεν το λέω για να ξεφύγω από τη συζήτηση αλλά όπου και να πάτε στον κόσμο, στην Ευρώπη, στις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο. Έχει βγει έξω όλος ο κόσμος. Υπάρχει κυκλοφορία περισσότερη με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων. Αποφεύγει πάρα πολύ ο κόσμος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ευνόητους λόγους και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Εάν έχεις και μια δυο τρείς πορείες στο κέντρο έχεις ένα τεράστιο πρόβλημα. Γι αυτό λοιπόν και γι αυτό μάλλον επιμένουμε στην αυστηρή εφαρμογή του νόμου, λίγες εκατοντάδες άνθρωποι, σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ανοικτός για τα αυτοκίνητα για τους πολίτες για τους πεζούς, για να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη και για αυτό δεν πρέπει να δυσανασχετεί κανείς. Πρέπει όλοι μαζί να το αποδέχονται και να το υλοποιούμε όλοι μαζί χωρίς να χρειάζεται η Αστυνομία να κάνει καμιά ιδιαίτερη φασαρία.

Γ. Πολίτης: Όταν γίνουν εκλογές δεν ξέρω πότε θα εκτεθείτε με σταυρό και που θα εκτεθείτε; Θα το δούμε αυτό στο επόμενο διαστημα;

Π. Θεοδωρικάκος: Όταν γίνουν οι εκλογές πάντως θα είμαι υποψήφιος.

Γ. Πολίτης: Θα είστε υποψήφιος.

Π. Θεοδωρικάκος: Θα είμαι υποψήφιος με την ΝΔ φυσικά. Νομίζω ότι και δικαιούμαι και υποχρεούμαι. Όταν κανείς ένα έργο σ’ ένα Υπουργείο και μετέχεις σε μία κυβέρνηση, έχεις όλη τη διάθεση να συνδράμεις με τη δική σου δύναμη και τη δική σου παρουσία και στις βουλευτικές εκλογές. Πιστεύω ότι η ΝΔ αξίζει να κερδίσει και πάλι τις εκλογές. Ο Κ. Μητσοτάκης να γίνει ξανά πρωθυπουργός όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Γ. Πολίτης: Για να μείνω λίγο σε αυτό μια και πήγαμε στις εκλογές. Πάλι φορέστε το καπέλου του καθηγητή και του επιστήμονα και πείτε μου η εκλογή Ανδρουλάκη, αφήστε ότι είστε Υπουργός, πηγαίνετε στην παλιά σας δουλειά, που είναι και η κανονική σας δουλειά, αυτό δεν φεύγει ποτέ ως ρόλος. Η εκλογή Ανδρουλάκη ζημιώνει εξίσου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή δεν ζημιώνει κανέναν;

Π. Θεοδωρικάκος: Είναι αναμφίβολα μια νέα παράμετρος. Πριν την εκλογή του συγκεκριμένου προσώπου όμως, θέλω να σταθώ ότι στην εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ ψηφίσαν 270.000 άνθρωποι. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός και πρέπει κανείς αυτό να το αξιολογήσει και να το αξιολογήσει θετικά. Θεωρώ ότι είναι οξυγόνο για την δημοκρατία η πολιτική συμμετοχή, άρα ανεξάρτητα ότι ενισχύεται αν θέλετε ένας πολιτικός ανταγωνιστής για το κυβερνητικό κόμμα, το βλέπω θετικά και μακάρι οι πολίτες να συμμετέχουν. Σε ότι αφορά το πρώτο επίπεδο, οι δυνάμεις χωρίζονται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στον αντιπολιτευτικό χώρο εκτιμώ ότι ο μεγάλος αριθμός που ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη μπορεί να δράσουν πολύ έντονα και απειλητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, στον αντιπολιτευτικό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ έχει την δυνατότητα να ισχυροποιηθεί έναντι της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Γ. Πολίτης: Δεν θα πάρει και από εσάς κάποιους κεντρογενείς;

Π. Θεοδωρικάκος: Θα σας πω. Υπάρχει και δεύτερο επίπεδο που διαχωρίζονται οι πολιτικές δυνάμεις, το οποίο το βρίσκω ποιο πραγματιστικό γιατί είναι πιο κοντά στους πολίτες και στην κοινωνία και είναι αν είσαι με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία ή είσαι υπέρ της στασιμότητας. Εδώ περιμένω να δω που θα τοποθετήσει ο κ. Ανδρουλάκης το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ άρα δεν θέλω να βιαστώ να το κρίνω. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει να προχωρήσουμε μπροστά, θέλει μεταρρυθμίσεις. Ασφαλώς σε αυτό το χώρο σήμερα δεσπόζει η ΝΔ. Άρα είναι μια πρόκληση για το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν θετικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που με βάση τη δική τους αντίληψη χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. Άρα το βλέπω σαν ένα δυναμικό παιχνίδι το οποίο θα εξελιχθεί από τώρα μέχρι τις εκλογές και δε μπορεί κανείς να προκαθορίσει το πως θα είναι τα πράγματα.

Γ. Πολίτης: Ναι πρέπει να δούμε την πολιτική ταυτότητα που θα δώσει στον χώρο…

Π. Θεοδωρικάκος: Προφανώς.

Γ. Πολίτης: Και μετά θα δούμε ποιος ζημιώνεται και ποιος κερδίζει.

Π. Θεοδωρικάκος: Προφανώς… Πάντως η ΝΔ δεν ετεροκαθορίζεται προφανώς. Είναι μια παράταξη η οποία βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας…

Γ. Πολίτης: Αλλά έχετε πατήσει πολύ πόδι στο Κέντρο. Αυτό περιμένουμε να δούμε, θα σας πάρει κάτι ο Νίκος Ανδρουλάκης; Έχετε πατήσει Κέντρο.

Π. Θεοδωρικάκος: Έχουμε πατήσει σε ρεαλιστικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτό είναι μια στερεή βάση για την ΝΔ στην οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει. Τώρα από εκεί και πέρα ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός είναι και ένας νέος σχετικά άνθρωπος ηλικιακά εννοώ στο χώρο της πολιτικής, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα πολιτευτεί και θα τον αξιολογήσουμε.

Γ. Πολίτης: Μάλιστα. Για να πάμε τώρα στους αντιεμβολιαστές. Γιατί επωμίζεται όπως σωστά είπατε στην αρχή αυτό το βάρος η ΕΛ.ΑΣ.

Π. Θεοδωρικάκος: Η ΕΛ.ΑΣ. κ. Πολίτη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά όλο αυτό το διάστημα υπέρ της κοινωνικής συνοχής . Δηλαδή για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων.

Γ. Πολίτης: Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι όμως, κ. Υπουργέ μου.

Π. Θεοδωρικάκος: Όχι. Άλλα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός.

Γ. Πολίτης: Είναι μεγάλος ο αριθμός ναι.

Π. Θεοδωρικάκος: Η δουλεία της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται με μέτρα απόλυτα σε ότι αφορά την ασφάλεια άρα δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας από τη παρουσία της αστυνομίας…

Γ. Πολίτης: Είναι ωραίο όμως να ζητάει το πιστοποιητικό ένας ανεμβολίαστος τώρα;

Π. Θεοδωρικάκος: Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβαίνει αυτό.

Γ. Πολίτης: Είναι σπάνιο.

Π. Θεοδωρικάκος: Εξαιρετικά σπάνιο πρέπει να σας πω. Δηλαδή στα συνεργεία ελέγχου είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Γ. Πολίτης: Μια που είπατε τα καλά πρέπει να σας πω μια καλή εικόνα, να την κρατήσετε.

Π. Θεοδωρικάκος: Ασφαλώς.

Γ. Πολίτης: Ήμουν Σάββατο το βράδυ, με είχαν καλέσει σε ένα μαγαζί στην Τσακάλοφ, είμαστε 4 άτομα στο τραπέζι, 2 ζευγάρια, μπαίνουν δύο πολύ ευγενικά παιδιά, νόμιζα ότι είναι φοιτητές. Πολύ ωραία παιδιά ένα αγόρι και ένα κορίτσι και λένε καλησπέρα σας μήπως μπορούμε να δούμε το πιστοποιητικό; Λέω ρε παιδιά τι είστε εσείς; Γιατί το ζητάτε; Είμαστε αστυνομικοί. Αλλά ήταν τόσο γλυκά παιδιά και τόσο ευγενικά και λέω νάτο ρε παιδί μου αυτή την αστυνομία να την πληρώσω, είπανε και συγγνώμη που ενοχλούμε, όλα.

Π. Θεοδωρικάκος: Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αναδεικνύουμε πάλι θετικά παραδείγματα για την ΕΛ.ΑΣ.

Γ. Πολίτης: Ναι ναι. Για αυτό το είπα .

Π. Θεοδωρικάκος: Κάνετε πάρα πολύ καλά κ. Πολίτη. Πιστεύω ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο σε αυτό τον τομέα. Θέλω να διευκρινίσω κάτι γιατί αναφερθήκατε πριν σε αντιεμβολιαστικό κίνημα…

Γ. Πολίτης: Εδώ διαβάζω ότι οργανώνονται στρατιωτικά κ. Υπουργέ.

Π. Θεοδωρικάκος: Μισό λεπτό. Κατ αρχήν δεν βλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα στο ποια είναι η άποψη ενός ανθρώπου. Για την άποψη ενός ανθρώπου σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα μεγάλο είναι στην παράνομη συμπεριφορά. Είναι όταν κάποιος διαβαίνει το τοίχος της νομιμότητας και πηγαίνει με την πλευρά της παρανομίας. Εδώ πριν λίγες ημέρες είχαμε 11 ανθρώπους που πλέον διώκονται από την Δικαιοσύνη, οι οποίοι άρπαξαν τον διευθυντή ενός σχολείου, του έβαλαν χειροπέδες, βιαιοπράγησαν σε βάρος του, τραμπούκισαν και τόλμησαν να τον πάνε σε Αστυνομικό Τμήμα.

Γ. Πολίτης: Τον συνέλαβαν και πήγαν να τον παραδώσουν;

Π. Θεοδωρικάκος: Φυσικά υπέστησαν αμέσως αυτό που έπρεπε. Τους μάζεψε η Αστυνομία, τους έβαλε εκείνους στο κρατητήριο, έγινε η σωστή δικογραφία, κατηγορήθηκαν για αρπαγή, η αρπαγή είναι κακούργημα και ο εισαγγελέας τρείς από αυτούς τους έχει προφυλακίσει. Θέλω να είναι ξεκάθαρο κάτι. Σήμερα, πριν μερικές ώρες είχαμε μια πολύ μεγάλη σύσκεψη στην αστυνομία με κρίσιμα επιχειρησιακά στελέχη. Θέλω να δώσω μέσα από την εκπομπή σας κ. Πολίτη ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όσοι νομίζουν ότι πάνω στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, πάνω στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να εμβολιαστούν, που έχουν ενδοιασμούς, που υπάρχουν διάφορες παρεξηγήσεις, που υπάρχουν όλα αυτά τα οποία βιώνουμε όλοι μαζί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα, όσοι νομίζουν ότι πάνω σε αυτό θα χτίσουν ένα παρακράτος φανατισμού, μισαλλοδοξίας και παράνοιας και θα προχωρούν σε παράνομες πράξεις, οι οποίες πολύ περισσότερο μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι μέσα από αυτό θα δημιουργήσουν και κάποιο πολιτικό χώρο είναι πολύ βαθιά γελασμένοι. Η Αστυνομία μας κάνει ότι πρέπει να κάνει. Καταγράφει και αναλύει όλη αυτή την κατάσταση, προλαβαίνει επιθέσεις και παράνομες συμπεριφορές και είναι πάρα πολύ σκληρή και άμεπτη απέναντι σε οποιονδήποτε παρανομεί. Οποίος ακολουθεί τον συγκεκριμένο δρόμο θα παραδίδεται στη δικαιοσύνη


Γ. Πολίτης: Μήπως η Χρυσή Αυγή μπήκε νέο τρένο να μπει πάλι στο δημόσιο βίο;


Π. Θεοδωρικάκος: Οποιοσδήποτε φαντάζεται, επαναλαμβάνω, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο «χώρο» κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Το 2021 δεν είναι 2011, δεν είναι 2012 δεν πρόκειται να γίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι ένας χώρος παράνοιας στον οποίο πρέπει να βάλουμε τέλος διότι οι άνθρωποι αυτοί με τη δράση τους και με τις παράνομες συμπεριφορές τους αμφισβητούν τη Δημοκρατία την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αποδεκτό. Όπως δράσαμε αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση της Πιερίας το ίδιο θα συμβεί παντού και με τον οποιονδήποτε θα παραδίδονται στη δικαιοσύνη και θα πρέπει να έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει όπως πρέπει τη δουλειά της.


Γ. Πολίτης: Για πείτε μου είστε ευχαριστημένος γενικώς από την απόδοση των μέτρων επειδή πάλι σε σας έρχεται η επιτήρηση των μέτρων αποδίδουν αυτά τα καινούργια μέτρα ή θα χρειαστεί να πάμε σε πιο σκληρά μετά τις γιορτές;


Π. Θεοδωρικάκος: Αυτό που βλέπω είναι ότι γίνετε πολύ σοβαρή δουλειά. Οι έλεγχοι πρέπει να βελτιωθούν και διάφοροι κοινωνικοί φορές πρέπει να συνδράμουν πιο θετικά και πιο αποτελεσματικά. Θα σας πω κάτι το οποίο το έχω δει, το έχω βιώσει το και το έχω πει και δημόσια. Αφορά τα γήπεδα. Στα γήπεδα πολύς κόσμος αλλά η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας δεν τηρείται. Έχουμε βάλει και πρόστιμα σε ομάδες για αυτό το σκοπό αλλά πιστεύω πρώτα από όλα οι ίδιοι οι φίλαθλοι που πηγαίνουν πρέπει να το καταλάβουν ότι εκεί κινδυνεύουν γιατί υπάρχει συνωστισμός, είναι ο ένας δίπλα στον άλλον και δεν έχει σημασία ότι είναι ανοιχτός χώρος. Υπάρχουν και γήπεδα που είναι κλειστά και εκεί το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη μάσκα για την προστασία τους και σε αυτό θέλω να συνδράμουν και οι ίδιες οι ομάδες και οι φίλαθλοι.


Γ. Πολίτης: Αν δεν θα βοηθήσουν οι ομάδες θα κλείσουν τα γήπεδα;


Π. Θεοδωρικάκος: Να κλείσουν τα γήπεδα θα πρέπει να φτάσουμε σε πολύ-πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κατά τα υπόλοιπα υπάρχει σημαντική τήρηση των μέτρων, αλλά υπάρχει και η επίπτωση του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, υπάρχει πληθυσμός ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί. Το θέτω έτσι, γιατί πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν φτάνουν τα δύο εμβόλια, όταν περνάει ένα διάστημα πρέπει να πας να κάνεις και το τρίτο εμβόλιο άρα πρέπει όλοι όσοι έχουν κάνει όσοι έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται να ολοκληρώσουν ολόκληρη τη σειρά. Και κυρίως, να πάνε να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, πάνω από 70 - 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, γιατί αυτοί διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο. Δυστυχώς κύριε Πολίτη βλέπετε ότι κάθε μέρα χάνουμε συμπολίτες και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό, αλλά ο τρόπος προστασίας μας είναι εμβόλιο για όλους, Η χρήση της μάσκας και όσο γίνεται αποστάσεις όπου υπάρχουν συνωστισμοί. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο σε ολόκληρη τη γη σε ολόκληρο τον κόσμο ότι συμβαίνει εδώ συμβαίνει παντού στην ανθρωπότητα.


Γ. Πολίτης: Επειδή έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε, στην αρχή τρομάζουν μετά ξεφεύγουμε, τώρα θα το διαβάσατε είδατε τι έγινε το σαββατοκύριακο στη Βουλγαρία που πήγαν τα πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη.


Π. Θεοδωρικάκος: Εντάξει αυτά είναι τρελά πράγματα.


Γ. Πολίτης: Τρελά πράγματα για να γλεντήσουν χωρίς κανόνισε στη Βουλγαρία μετά γυρνάνε πίσω φέρνουν τη νόσο όμως.


Π. Θεοδωρικάκος: Στη Βουλγαρία πεθαίνουν κάθε μέρα 300 άνθρωποι άρα πώς μπορεί να πάει κανείς να διασκεδάσει άνετα και ελεύθερα στη Βουλγαρία χωρίς να φοράει μάσκα ή χωρίς να είναι σίγουρος ότι εκεί όλοι οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι; Το βλέπω πολύ δύσκολο γιατί η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.


Γ. Πολίτης: Άρα τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά όταν έρχονται γιορτές να τους ζητάμε τεστ για να ξαναμπούν στη χώρα;

Π. Θεοδωρικάκος: Μα προφανώς θεωρώ ότι πρέπει καταρχήν για γιορτές προτού πάμε όλοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όταν ανταλλάξουμε επισκέψεις κλπ καλά θα κάνουμε να έχουμε εξεταστεί τουλάχιστον με ένα self test πρέπει να σας πω ότι για παράδειγμα στο γραφείο μου δεν μπορεί να μπει άνθρωπος αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή αν δεν διαθέτει ένα τεστ ότι δεν έχει κορωνοϊό


Γ. Πολίτης: Το τηρείτε απόλυτα


Π. Θεοδωρικάκος: Ναι το τηρώ απόλυτα κ. Πολίτη το κάνω για όλους τους ανθρώπους, τους συνεργάτες μου και φυσικά και τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας. Τις μέρες των γιορτών που θα αυξηθούν οι συναναστροφές, οι επισκέψεις, οι επικοινωνίες, η κοινωνικότητα πιστεύω ότι όλοι πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε εξακριβώσει ότι δεν κολλάμε κάποιον άλλον άνθρωπο κορωνοϊό είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σοβαρό τα self test πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη εκείνο το διάστημα ακόμα πιο πολύ.


Γ. Πολίτης: Επειδή έχετε νέα παιδιά, φοιτητές, όπως και εγώ, θα μαθαίνετε ότι στα κλαμπ γίνεται χαμός πατείς με πατώ σε έτσι; Το κλαμπ έχει επιστρέψει.

Π. Θεοδωρικάκος: Και τα club ελέγχονται για το πόσους έχουν μέσα όλα ελέγχονται.


Γ. Πολίτης: Τα καταλαβαίνω τα παιδιά, τα έχουμε πολύ περιορίσει δύο χρόνια;

Π. Θεοδωρικάκος: Προφανώς και τα καταλαβαίνουμε και όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε ένα βράδυ, γιατί είναι τρομακτική η πίεση, πόσο μάλλον για τους νέους ανθρώπους. Στα μεγάλα πάντως νυχτερινά μαγαζιά, η εικόνα που έχω είναι ότι τα μέτρα τηρούνται. Δηλαδή, δεν ρισκάρει ένας σοβαρός επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης μην της ψυχαγωγίας.

Γ. Πολίτης: Λειτουργούν υποδειγματικά;

Π. Θεοδωρικάκος: Είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Οι έλεγχοι είναι πιο σταθεροί, πιο σοβαροί δε ρισκάρει κάποιος τώρα τη δουλειά του, την επιχείρησή του αλλά και την ίδια την υγεία του και την ασφάλεια του για να τακτοποιήσει κάποιον, ο όποιος δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις. Θα χρειαστεί προσπάθεια έχουμε κάποιους δύσκολους μήνες ακόμα μπροστά μας προκειμένου να βγούμε σε μία πιο κανονική ζωή στη συνέχεια.

Γ. Πολίτης: Κράτησα στη συνέχεια αυτό που ήταν να πω πρώτα γιατί πραγματικά σε αυτό το τραπέζι και ο κ. Κουβαράς και ο Γιώργος Πιέρρος και εγώ περιμέναμε την αντίδραση του κράτους της πολιτείας μετά το θλιβερό περιστατικό με το Ρομά στο Πέραμα. Όταν αναλάβετε και σχολιάσαμε την επόμενη μέρα ότι πιο έξυπνο δεν μπορούσα να το διαχειριστεί κάποιος από τον τρόπο που το πήγατε αυτό λοιπόν είναι στη στόχευση της αποκατάστασης Πολίτη αστυνομίας γιατί αν δεν το λύσουμε σε αυτή τη γενιά δεν θα λυθεί ποτέ. Αν τα παιδιά δεν βλέπουν τον αστυνομικό φιλικά να τον σέβονται και να μην τον λένε μπάτσο και να μην τους προκαλεί με τη συμπεριφορά του να τον πούνε μπάτσο δεν θα λυθεί ποτέ, και τώρα είναι η ευκαιρία; 

Π. Θεοδωρικάκος: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εμένα με ενδιαφέρει τα παιδιά που το βράδυ βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν, να ξέρουν ότι εκεί έξω είναι κάποιοι φίλοι τους που μπορεί να ήταν συμμαθητές τους, μπορεί να ήταν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, μπορεί να ήταν οι πατεράδες τους, δικοί τους άνθρωποι, οι οποίοι υπηρετούν την Ελληνική Αστυνομία και είναι εκεί για να είναι ασφαλείς. Η Αστυνομία είναι ένα τμήμα της κοινωνίας μας κ. Πολίτη δεν είναι κάποιος μηχανισμός καταναγκασμού. Είναι ο μηχανισμός που ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και μας προσφέρει το πιο σοβαρό αγαθό που είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό όταν έγινε αυτό το πολύ θλιβερό περιστατικό στο Πέραμα, κοιτάξαμε το τι δεν πήγε καλά. Το συζήτησα με την ηγεσία της Αστυνομίας και μέσα σε πέντε ημέρες πήραμε μέτρα που βελτιώνουν την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, που βελτιώνουν την αστυνόμευση και τις περιπολίες τα βράδια ενισχύουν την εκπαίδευση των αστυνομικών μας και βελτιώνουν τα εφόδια και τις υποδομές τους.

Γ. Πολίτης: Τι θα κάνετε από κει και πέρα;

Π. Θεοδωρικάκος: Δουλεύουμε κ. Πολίτη. Θα σας πω κάτι που δεν έχει αναδειχθεί. Αυτή την περίοδο των 100 ημερών αν τη συγκρίνει κάνεις με τις αντίστοιχες ημέρες του 2019 και του 2018, υπάρχει σημαντική πτώση της εγκληματικότητας. Άρα βλέπω ότι η δράση της Αστυνομίας βελτιώνεται, ενισχύονται και βελτιώνονται σχέσεις με την κοινωνία και σιγά-σιγά βελτιώνεται και η αποτελεσματικότητα της. Δεν πανηγυρίζουμε διότι η δουλειά μας είναι να αντιμετωπίσουμε πλήρως την εγκληματικότητα να μην επιτρέπουμε να υπάρχουν άβατα και να είναι και να νιώθουν ασφαλείς όλοι οι πολίτες και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, την πολιτική ταυτότητα ή το πού ζουν. Οι Έλληνες να είναι και να νιώθουν ασφαλείς μαζί με τους επισκέπτες της πατρίδας μας.

Γ. Πολίτης: Μου αρέσει να τα ακούω αυτά

Π. Θεοδωρικάκος: Αυτή είναι η δουλειά μας

Γ. Πολίτης: Θέλω να κλείσουμε όμως τη συνέντευξη για μία ειλικρινή ερώτηση. Είναι μεγάλη η διαφορά στην Αστυνομία γιατί αυτό που αποκαλύψατε μας τρόμαξε;

Π. Θεοδωρικάκος: Κύριε Πολίτη θέλω να είμαι και εγώ ειλικρινής υπάρχει διαφθορά θεωρώ ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών είναι τίμιοι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν μία δύσκολη δουλειά με πολύ σκληρούς όρους και πολλές φορές χωρίς να αμείβονται όπως θα τους έπρεπε και όπως το αξίζουν. Αυτό θα μπορούσα να το ισχυριστεί κάποιος και για άλλα επαγγέλματα.

Γ. Πολίτης: Και για γιατρούς και εκπαιδευτικούς; Με τη διαφθορά τι κάνετε;

Π. Θεοδωρικάκος: Πρέπει να δεχτεί η κοινωνία ότι όλοι μαζί περνάμε μία δυσκολία και αν δεν είχε συμβεί η πανδημία, η δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αυτό είναι προφανές και αυτό ελπίζουμε ότι θα φέρουμε με την πολιτική μας ακόμη πιο ισχυρά κίνητρα το επόμενο διάστημα. Όμως όπου υπάρχει επίορκος αστυνομικός δεν υπάρχει έλεος. Και δεν υπάρχει συγχώρεση. Πρέπει να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και πρέπει να στέλνουμε μηνύματα στην κοινωνία. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων υπάγεται κατευθείαν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και από μένα υπάρχει μία ρητή εντολή: Όλα στο φως, διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα και ότι πρέπει να ελεγχθεί θα ελέγχεται και οι επίορκοι θα παραδίδονται στη δικαιοσύνη.

Γ. Πολίτης: Αυτοί λειτουργούσαν πολλά χρόνια; Από πότε έκαναν αυτή τη δουλειά, αυτή την μπίσνα;

Π. Θεοδωρικάκος: Δυστυχώς πολλά χρόνια. Από το 2013 και σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι το κύκλωμα αποκόμισε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο κ. Πολίτη δεν είναι τα λεφτά που πήραν ή τα λεφτά που εκπροσωπούν μία διαφθορά, το κυριότερο είναι σε εκείνη την περίπτωση ότι εξυπηρετεί σαν εγκληματίες ανθρώπους οι οποίοι καταδιώκονταν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο από την interpol. Δηλαδή, πήγαν να «ασπρίσουν» ανθρώπους, οι οποίοι είχαν σκοτώσει ή διακινούσαν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών. Αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ και πάρα πολύ άσχημο να το κάνει αστυνομικός και αυτός δεν μπορεί να έχει θέση στην Αστυνομία.

Γ. Πολίτης: Πάντως από ότι βλέπουμε από τις αμερικανικές ταινίες βλέπετε και εσείς και όλοι μας και τις βρετανικές, χωρίς αστυνομικό δεν μπορεί να στηθεί μία μεγάλη κομπίνα όλοι οι κακοποιοί επιδιώκουν να πάρουν στην παρέα τους έναν αστυνομικό για να κάνει τη δουλειά έτσι;

Π. Θεοδωρικάκος: Κοιτάξτε μου αρέσει

Γ. Πολίτης: Έχει μεγάλη εξουσία ο αστυνομικός και διευκολύνει;

Π. Θεοδωρικάκος: Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα από τη σκοπιά ότι μία καλή Αστυνομία μπορεί να μας προφυλάξει από όλους τους εγκληματίες ακόμη και κι αν κάποιοι βρέθηκαν μέσα στην ίδια την Αστυνομία.

Γ. Πολίτης: Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ πάρα πολύ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ζωντανή η συζήτηση

Π. Θεοδωρικάκος: Να είστε καλά

Γ. Πολίτης: Ελπίζω να μας τροφοδοτήσετε με καλά νέα. Μέχρι σήμερα πάντως Υπουργείο σας επί Υπουργεία σας μας έχει τροφοδοτήσει με θετικές ειδήσεις

Π. Θεοδωρικάκος: Να είστε καλά κ. Πολίτη

Γ. Πολίτης: Ελπίζω να το συνεχίσετε και όταν έρθει η ώρα να εκτεθείτε στη λαϊκή ψήφο ε τότε να τα λέμε πιο συχνά

Π. Θεοδωρικάκος: Καλές γιορτές εύχομαι καλά Χριστούγεννα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιμοστατικά προϊόντα Chito Sam 100: Τα αποτελεσματικότερα για την αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρων αιμορραγιών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis