Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 28/08/2021

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις κάθε είδους (λ.χ. άμεση επέμβαση σε περιστατικά, συλλήψεις κακοποιών, στοχευμένες ενέργειες υπηρεσιών ασφαλείας κλπ), λαμβάνουν χώρα -κατά κανόνα- στο αστικό περιβάλλον.

Αυτό, διαθέτει πολλά και διαφορετικά εμπόδια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους αστυνομικούς βαλλιστική κάλυψη απέναντι στα πυρά των κακοποιών.

Τα εμπόδια - καλύψεις μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες.

Στις καλύψεις όπου οι αστυνομικοί βγαίνουν "από γύρω", ήτοι από το πλάι τους, (λ.χ. μια γωνία ενός τοίχου - κτιρίου) για να ανταποδώσουν τα πυρά και σε αυτές όπου βγαίνουν "από πάνω" τους (λ.χ. ένα τσιμεντένιο παρτέρι ή ένα καπό κινητήρα αυτοκινήτου).

Οι αστυνομικοί λοιπόν εκπαιδεύονται στο να διατηρούν μια ζωτική απόσταση (περίπου ενός ή δύο βραχιόνων) από την κάλυψη, όταν βρίσκονται πίσω από αυτή, με στόχο να μπορούν να κινούνται και να αναπτύσσουν ελεύθερα τα όπλα τους, ανάλογα με τις κινήσεις της έμπροσθεν ένοπλης απειλής.

Με γνώμονα την υψομετρική διαφορά της σκοπευτικής ευθείας (της θέσης που είναι τοποθετημένα τα σκοπευτικά επί του όπλου δηλαδή) και της βλητικής ευθείας (της θέσης που βρίσκεται η κάννη, από την οποία εξέρχεται και το βλήμα), ήτοι του offset κάννης - σκοπευτικών, υπάρχει κίνδυνος ο αστυνομικός να πυροβολήσει την ίδια του την κάλυψη.

Αυτό μπορεί να συμβεί κατά κύριο λόγο στις καλύψεις όπου "βγαίνει από πάνω", καθώς στην προσπάθειά του να μην εκθέσει πολύ από το σώμα του στα πυρά του κακοποιού, ο αστυνομικός σηκώνεται τόσο ώστε να "βγουν" μόνο τα σκοπευτικά του όπλου, ενώ η κάννη παραμένει εν αγνοία του "μέσα" στην κάλυψη.

Ο αστυνομικός λοιπόν, ο οποίος βλέπει πλέον το περιβάλλον διαμέσου των σκοπευτικών του όπλου και δεν έχει επίγνωση της κάννης του, θεωρεί (λανθασμένα) πως αφού το μάτι και τα σκοπευτικά είναι "πάνω από την κάλυψη", τότε και η κάννη είναι "πάνω", χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν την υψομετρική διαφορά των δύο ευθειών (σκοπευτικής και βλητικής).

Αυτό οδηγεί τον αστυνομικό αντί να βάλλει προς το σημείο που στοχεύει, να βάλλει την ίδια του την κάλυψη με αποτέλεσμα:

1) Να μη φτάσουν ποτέ οι βολές του στον στόχο, αφού θα πυροβολεί εκ των έσω το ίδιο του το εμπόδιο - κάλυψη,

2) Να υπάρχει υψηλή πιθανότητα εξοστρακισμού, (όπως στη φωτογραφία), με ανυπολόγιστες συνέπειες για διερχόμενους μη εμπλεκόμενους στο περιστατικό πολίτες και

3) Να τραυματιστεί ο ίδιος ο αστυνομικός από επιστρεφόμενα θραύσματα του βλήματός του ή τμήματα του υλικού της κάλυψης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό οτι το παραπάνω φαινόμενο (μη επίγνωση του offset), γίνεται εντονότερο υπό το stress της ένοπλης αντιπαράθεσης και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η συνεχής εκπαίδευση και η εξάσκηση των αστυνομικών σε τακτικές και τεχνικές αμυντικής σκοποβολής υπό κάλυψη στο πεδίο βολής.

Τέλος, σημειώνεται πως όπλα όπως το υποπολυβόλο H&K MP5, τα οποία φέρουν σκοπευτικά κλειστού τύπου, δημιουργούν πολύ εντονότερο οπτικό τούνελ στον χειριστή αστυνομικό, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης του φαινομένου.

 

Βιβλιογραφία - Πηγές:

- Stay in the fight, του Kyle Lamb

- Wikipedia, the free encyclopedia

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis