Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής:
Οι Γενικές συνελεύσεις των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας είναι η κορυφαία εκδήλωση δημόσιου λόγου και προβληματισμού και συμμετοχής των απλών μελών που μέσα από αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες ελέγχονται τα πεπραγμένα της διοίκησης και τίθενται τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και ταυτόχρονα καθορίζονται οι νέοι στόχοι για το επόμενο διάστημα.
Για μένα αποτελεί, ως ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής, ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία μου και ο χαιρετισμός μου από αυτό εδώ το βήμα.
Την Ένωση Αξιωματικών Αττικής την έχω υπηρετήσει από τη θέση του ΓΓ επί έξι συναπτά έτη και πέραν του ότι είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτή, ως η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση της χώρας μας, με ενδιαφέρει και παρακολουθώ στενά την δραστηριότητα και την πορεία της.
Το γεγονός ότι σήμερα, στη Γενική Συνέλευση βρίσκονται παρόντες τόσο εκπρόσωποι της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας όσο και σύσσωμο το ΔΣ της ΠΟΑΞΙΑ καθώς και σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, πέρα από το κύρος που προσδίδει στις εργασίες η παρουσία όλων, πιστοποιεί και το ενδιαφέρον για όσα συζητηθούν και κυρίως για τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει η Συνέλευση. Διότι αναμφίβολα θα μας δοθεί η δυνατότητα - και νομίζω ότι είναι αναγκαίο- να γίνει μια συνολική αποτίμηση του συνδικαλιστικού μας αγώνα τους τελευταίους μήνες αλλά και να χαράξουμε τις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα κινηθούμε από δω και πέρα.
Επειδή πολλά από τα θέματα που θα ήθελα να θίξω έχουν ήδη αναφερθεί εισηγητικά από τον πρόεδρο της Αττικής, και για να μην κουράσω το σώμα, θα σταθώ μόνο σε δυο τρία εν εξελίξει ζητήματα αυτήν την περίοδο και τα οποία είχαν προταχθεί από την Ομοσπονδία από το τελευταίο μας συνέδριο.
Θα ξεκινήσω ενημερώνοντάς σας για το θέμα της παράλληλης επετηρίδας και της βαθμολογικής εξέλιξης των ανθυπαστυνόμων. Ως γνωστόν, από το Φεβρουάριο, έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή στο Αρχηγείο στην οποία εκπροσωπούμαστε δι εμού και ήταν προσωπική μου επιλογή η συμμετοχή μου σε αυτή, διότι δεν ήθελα κάποιος άλλος συνάδελφος να επωμισθεί ενδεχόμενα μια όχι καλή εξέλιξη αλλά και για να έχω αυτοπροσώπως εικόνα ώστε να μπορώ και να σας ενημερώνω άμεσα αλλά και για να ενεργώ αδιαμεσολάβητα σε κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον των συναδέλφων μας.
Πρέπει να ξέρετε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η Ομοσπονδία είχε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τις αποστρατείες των συναδέλφων μας οι οποίοι οδηγούντο πρόωρα εκτός σώματος, όχι μόνο σε παραγωγική ηλικία αλλά και χωρίς να έχουν συμπληρώσει επαρκή συντάξιμα χρόνια.
Η διαφορά πλέον της σύνταξης με τον εν ενεργεία μισθό είναι σχεδόν διπλάσια συν το γεγονός ότι η έκδοση μιας σύνταξης σήμερα απαιτεί δυο και τρία χρόνια στην αναμονή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε έτσι πλέον την δυσχερή θέση στην οποία περιέρχεται κάποιος που ωθείται σε συνταξιοδότηση σε μια ηλικία που έχει και αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Όπως ανέφερα λοιπόν, έχοντας έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα, είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση προς το Αρχηγείο, η οποία σας είχε γνωστοποιηθεί και είχε εγκριθεί και από το ΔΣ της ΠΟΑΞΙΑ. Είναι μια μελετημένη πρόταση που είχε προταθεί από ειδική ομάδα εργασίας που είχαμε συστήσει και που είχε λάβει υπόψη της και τα ισχύοντα στα άλλα ένστολα σώματα, προσαρμοσμένη φυσικά στις ιδιαιτερότητες και στα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πρόταση αυτή έχει δυο σκέλη και προβλέπει δυο νέες καταστάσεις στα ισχύοντα στο σύστημα κρίσεων, της θεσμοθέτησης του μη προακτέου στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ο οποίος θα παραμένει στην επετηρίδα παρότι θα προάγεται νεώτερός του όπως και της θεσμοθέτησης παράλληλης επετηρίδας για τους κρινόμενους ως ευδοκίμως τερματίσαντες και σε σύνολο 25% των υπαρχόντων οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθυντών. Προϋπόθεση για τις δυο αυτές περιπτώσεις θα είναι κάποιος να έχει λιγότερα από 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και να το επιθυμεί ο ίδιος. Στο β’ μέρος, θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, πώς θα λειτουργεί αυτό το σύστημα.
Παρότι επιδίωξή μας ήταν να ισχύσει η πρότασή μας από τις φετινές κρίσεις δεν κατέστη τούτο εφικτό.
Η παρούσα επιτροπή που εξετάζει την πρότασή μας έχει υιοθετήσει την πρότασή μας σχεδόν αυτούσια και ευελπιστώ στην υπογραφή του σχετικού π.δ. σε σύντομα χρονικό διάστημα.
Για το θέμα των ανθυπαστυνόμων και προκειμένου να εξορθολογιστεί ο αχταρμάς που προέκυψε από το νόμο 3686/2008, ως γνωστόν, η πρότασή μας η οποία βασίστηκε στο σχέδιο της επιτροπής που συστάθηκε για το λόγο αυτό, και η οποία κατατέθηκε από κοινού με την ΠΟΑΣΥ στο Αρχηγείο, προβλέπει την προαγωγή τους στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ ύστερα από εννέα χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό και την περαιτέρω προαγωγή στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον π.δ. για τους αξιωματικούς της ΣΑΕΑ και του ΤΕΜΑ. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι στην διαταγή του Αρχηγείου δεν προβλέπεται το θέμα αυτό, αλλά εισήχθη ύστερα από το αίτημα των Ομοσπονδιών και η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που πιστεύω ότι θα κλείσει σήμερα κατά την απογευματινή μας συνεδρίαση. Και γι’ αυτό το θέμα θα επεκταθώ αργότερα.
Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα θέματα, και δη αυτό του μισθολογίου, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της παρά τις έντονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία και προφανώς όλα εξαρτώνται από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Θέση μας αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη είναι η πλήρης συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θυμάμαι ότι πέρυσι πάλι σε αυτό το χώρο είχα πει ότι αν χρειαστεί για το θέμα αυτό θα κάνουμε Επιτάφιο στην πλατεία Συντάγματος. Και το λέω αυτό διότι και πάλι ακούμε ότι δεν αποκλείεται να ψηφιστούν τα νέα μέτρα τη Μεγάλη Τετάρτη!
Προκαλώ λοιπόν τους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων να πάρουν σαφή θέση σύμφωνα και με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να μην επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες περί δημοσιονομικής στενότητας διότι αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν, όταν τα υπόσχονταν.
Ερχόμενος στο άλλο μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού, προξενεί εντύπωση ότι αν και πλησιάζει ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει εκδοθεί. Ουδείς μας έχει ενημερώσει για πιο λόγο συμβαίνει αυτό παρότι και έχουμε αιτηθεί σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Πετρόπουλο. Δηλαδή δε φτάνει το αλαλούμ που έχει δημιουργεί με τον ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου θα έχουν άλλο ένα λόγο να επικαλούνται την καθυστέρηση των συντάξεων, από την άλλη, εάν η λεγόμενη για μας μάχιμη 5ετία υπολογισθεί εν τέλει, όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με τα λεγόμενα πλασματικά χρόνια, τότε θα είναι καταστροφικό και θα μας θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας, εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι.
Κι εδώ έρχομαι να αναρωτηθώ αν ενεργήσαμε σωστά πριν από το 15αυγουστο του 2015 όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει την τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου με σαράντα και εξήντα για όλους. Ουδείς βέβαια τότε φανταζόταν ότι θα ψηφιζόταν αυτό το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου με όσα πρωτοφανή προβλέπει στις διατάξεις του, όπως είναι και οι συντάξεις χηρείας για τα μέλη οικογενειών που χάνουν τους δικούς τους.
Υπενθυμίζω έτσι απλά για να γίνει κατανοητό ότι στην Κύπρο, τα όρια ηλικίας επεκτάθηκαν για όλους τους ένστολους ύστερα από δική τους πρόταση από τα 57 στα 63. Είναι συγκλονιστικό και σφίγγεται πραγματικά η ψυχή σου να βλέπεις νέους συναδέλφους στην ηλικία των 52 και 53 ετών να σε παρακαλάνε να επανέλθουν έστω και εκτός οργανικών θέσεων στην ενεργό υπηρεσία διότι αναλογίζονται ότι με τις συντάξεις των 700 ευρώ και τις οικογενειακές υποχρεώσεις στο μάξιμουμ δεν υπάρχει γι’ αυτούς ζωή και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλη εργασία. Και σ’ αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είναι επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης είτε με τροποποίηση του καταστατικού του ΤΕΑΠΑΣΑ είτε με άλλη ρύθμιση, νομοθετική, ώστε να δύνανται να λαμβάνουν άμεσα το δικαιούμενο εφάπαξ, που είναι δικά τους παρακρατηθέντα χρήματα ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον με αξιοπρέπεια.
Τέλος, κλείνοντας το χαιρετισμό μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στη δύσκολη αποστολή της παρά τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις Υπηρεσίες αιχμής σε φάση υπολειτουργίας, όπως είναι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας σχεδόν σε διάλυση λόγω των διαρκών αποσπάσεων στα νησιά εξαιτίας της τουριστικής περιόδου και των μεταναστευτικών ροών. Την κατάσταση δεν θα τη σώσουν οι 500 δόκιμοι αστυφύλακες με την πρακτική τους εξάσκηση και γι’ αυτό είναι να απορεί κανείς με τη μνημονιακή δέσμευση που δέχτηκαν όλες οι κυβερνήσεις και η παρούσα, για το πάγωμα των προσλήψεων αστυνομικών.
Επίσης, ένα αρνητικό γεγονός που θέλω να επισημάνω και να στηλιτεύσω κλείνοντας είναι η κατά κόρον διάθεση των διοικητών των Υπηρεσιών σε καθημερινή σχεδόν βάση ως επικεφαλής μέτρων τάξης εκτός της περιφερείας τους. Κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα και είναι απορίας άξιο γιατί συμβαίνει σημερα, όταν γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας είναι ελάχιστες. Καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι διοικητής διατέθηκε 22 μέρες το μήνα σε μέτρα εκτός περιφερείας. Πώς είναι δυνατόν μετά να του ζητούνται ευθύνες και να αξιολογείται ως διοικητής όταν μόνο διοικητής δεν είναι;
Επειδή ξέρω ότι η Ηγεσία μας έχει δείξει μέχρι τώρα άριστα αντανακλαστικά, την καλώ να διερευνήσει το θέμα και να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.
Εμείς ως ΠΟΑΞΙΑ διαχρονικά έχουμε αποδείξει ότι μέλημά μας δεν είναι μόνο η προώθηση κλαδικών αιτημάτων αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του αστυνομικού οργανισμού συνολικά κάτι που το αναγνωρίζει η Ηγεσία και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η συνεργασία μας αυτή πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή ώστε να γίνει πιο παραγωγική και αποτελεσματική για όλους.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, εύχομαι καλούς αγώνες και Καλή Ανάσταση.