Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:24 | 23/01/2015

Μπορεί τη Δευτέρα το πρωί οι εκλογές να αποτελούν παρελθόν, αλλά τα χρονοδιαγράμματα θα είναι ασφυκτικά. Πέραν του ότι το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ελάχιστο, εκκρεμεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να γίνουν, όμως, και τα δύο αυτά, πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά είναι δύο: Η 25η Ιανουαρίου και η 5η Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί η 25η Ιανουαρίου θα δείξει αν το πρώτο κόμμα θα λάβει αυτοδυναμία, οπότε και θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, ή δεν θα λάβει και θα πρέπει από την επομένη, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου, να αρχίσει να τρέχει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η 5η Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία-κλειδί γιατί, κατά το Σύνταγμα, είναι η ημέρα που θα συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή (δεύτερη Πέμπτη μετά τις εκλογές).

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα μετά τις εκλογές:

  • Δευτέρα 26 Ιανουαρίου

Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση (εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, ή το αργότερο την επομένη, θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (διαρκεί τρεις ημέρες ωστόσο ).

  • Πέμπτη 29 Ιανουαρίου

Εάν έχει αποτύχει η πρώτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).

  • Κυριακή 1η Φεβρουαρίου

Εάν έχει αποτύχει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).

  • Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Σε περίπτωση που αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διεργασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη και όταν θα γίνονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διάλογος θα σχηματιστεί καυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.*

  • Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου

Συγκροτείται σε Σώμα η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία.

  • Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου

Το πρωί εκλογή Προέδρου της Βουλής, το απόγευμα προεδρείου. Από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί το προεδρείο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού οι ΚΟ που θα έχουν ήδη συγκροτηθεί θα μπορούν να καταθέσουν σε αυτό τις προτάσεις τους.

  • Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το Σάββατο. Στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες.

  • Κυριακή 8 Φεβρουαρίου

Δεδομένου ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει «εντός πενθημέρου» από την τέταρτη , η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η πέμπτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Αν η εκλογή αποφασισθεί να επισπευσθεί και γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, τότε, την ίδια ημέρα μπορεί να γίνει και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

  • Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

Οπως και να έχει, ακόμη και αν η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, σίγουρα ως την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί Προέδρος, αφού το Σύνταγμα ορίζει ότι η έκτη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (όποιος συγκεντρώσεις τις περισσότερους ψήφους ανάμεσα στους υποψηφίους), γίνεται μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την πέμπτη.

*Αν τα κόμματα συμφωνήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται την παραίτηση της κυβερνήσεως, διορίζει την κυβέρνηση που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα και διαλύει τη Βουλή (σ.σ.: η Βουλή συγκαλείται, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί, στις 5 Φεβρουαρίου). Σε περίπτωση που αποτύχει η επίτευξη συμφωνίας για την ανάδειξη κυβέρνησης που θα έχει έργο τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «για να διενεργήσει εκλογές», και διαλύει τη Βουλή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή δεν βάζει προθεσμία για τη διάλυση της Βουλής. Αν όμως δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές ή και η συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, τότε γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο βίος της νέας Βουλής που έχει οριστεί ότι συγκαλείται την 5η Φεβρουαρίου και που έχει ως μείζονα προτεραιότητα την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.



Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis