Μια χρεοκοπία της Ελλάδας αποτελεί φόβο όλων, αλλά και πλέον πιθανό ενδεχόμενο, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν μηδενιστεί, και πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Μέσω της απελευθέρωσης νέας βοήθειας προς την ελληνική οικονομία θα δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα για να μην έρθουν …τα χειρότερα.
Ο Ελέυθερος Τύπος, αναφέρει, με τι μορφή ερωταπαντήσεων, τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Αναλυτικότερα:
1) Τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit;
Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος είναι δεδομένη, και μάλιστα υπολογίζειται στο 30-50% τις πρώτες ώρες κι όλας. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά από ένα τέτοιο γεγονός, τους όρους της αποχώρησης και τις πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.
2)Σε περίπτωση Grexit, το νέο νόμισμα θα συνδεθεί με άλλο ξένο ή θα διαπραγματεύεται ελεύθερα στην αγορά συναλλάγματος;
Το πρώτο σενάριο είναι και το πιθανότερο, κι αυτό για να αποφευχθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού και η εκθετική υποτίμησή του. Αβγούμε απυτό το “δίχτυ βοήθειας” θα μπορούσε να είναι ένα άλλο νόμισμα, που θα βοηθούσε στη διατήρηση των επιτοκίων και θα έλεγχε την υποτίμηση.
3)Τι θα συμβεί στις καταθέσεις, αν βγούμε από το ευρώ;
Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Μια μαζική απόσυρση καταθέσεων θα έφερνε αναγκαστικά capital controls. Για να τηρηθούν οι ισορροπίες, καταθέσεις και δάνεια θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε ευρώ. Το Δημόσιο θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς, συντάξεις κλπ. χρησιμοποιώντας το εθνικό νόμισμα, ενώ στις εξωτερικές συναλλαγές του θα πλήρωνε με ευρώ.
4) Θα μπορούμε να σηκώσουμε τις καταθέσεις μας;
Με περιορισμούς. Ήδη έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων. Αυτό θα ενεργοποιήσει μια σειρά από απαγορεύσεις, όπως περιορισμός στις αναλήψεις.
5) Θα αλλάξουν τα επιτόκια;
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις με βάση επιτόκια της τάξης του 15%, αφού αλλάζει το νόμισμα.
6) Τι θα συμβεί στα δάνεια;
Το δάνειο θα παραμείνει σε ευρώ, αλλά με τη μορφή συναλλάγματος. Με την αλλαγή της ισοτιμίας, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν περισσότερα.
7) Πόσο πιο ακριβό θα είναι το δάνειο, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;
Μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να καταστήσει πολλά δάνεια αδύνατον να αποπληρωθούν.
8) Τι θα γίνει με το ρευστό που έχουμε στα χέρια μας;
Θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων για λίγο καιρό. Μέχρι να προσκομιστούν τα χαρτονομίσματα στις τράπεζες και να αλλαχθούν με το νέο εθνικό νόμισμα.
Ο χρόνος τελειώνει και σε περίπτωση που οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν για την Ελλάδα και δεν υπάρξει χρηματοδότηση τότε θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian μια τέτοια εξέλιξη δε θα σημαίνει και την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό όμως που θα συμβεί και στις δυο πλευρές θα είναι να κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν. Στους υπολογισμούς που γίνονται δε πρέπει να εξεταστεί μόνο το μέγεθος του Ελληνικού χρέους αλλά και οι πιθανή μετάδοση του πανικού στις αγορές και η εξάπλωση σε άλλες χώρες.
Στο τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.
FT: Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού
Με πούρα και σαμπάνιες προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες της η εύπορη ελίτ της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Affluent Greeks fret as they teeter on the edge» (Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς ταλαντεύονται στο χείλος του γκρεμού).
«Ένα πρόσφατο βράδυ στο ξενοδοχείο Σεμίραμις στα εύπορα βόρεια προάστια της Αθήνας, βατόμουρα επέπλεαν στη σαμπάνια και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν πούρα δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης προσπαθούσε να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρεται στο κείμενο.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη, εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες και συμπληρώνεται ότι «επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και socialites μιλούσαν χαμηλόφωνα σχετικά με το πότε οι τράπεζες μπορεί να κλείσουν ή να επιβάλουν περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, έριχναν θυμωμένα “καρφιά” εναντίον μιας κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για επιδείνωση της κρίσης και εξέφραζαν μία απελπισμένη, παραπαίουσα αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να σπεύσουν σε διάσωσή τους».
Τουλάχιστον από τον εμφύλιο και μετά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς. «Η οικονομική κατάντια τώρα ξανανοίγει παλιές πληγές που είχαν αποθεραπευτεί με το πέρασμα των γενεών. Για τους πλούσιους, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη.
Το κοινό νόμισμα έκανε ευκολότερο για αυτούς να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και να αγοράζουν περιουσία και πολυτελή αγαθά από αλλού στην Ευρώπη. Επίσης, ξεχώρισε την Ελλάδα από τους φτωχούς γείτονές της στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας τη θέση ςτης στο κέντρο μιας ακμάζουσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, άλλοι Έλληνες- ειδικά υποστηρικτές του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα – όλο και πιο πολύ εξισώνουν τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα με τρομερές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και κοινωνική ανισότητα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο συγκεκριμένο πάρτι των βορείων προαστίων, αρκετοί διαπίστωναν ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο, με μια πιθανή πτώχευση. Όπως συμπληρώνεται, οι φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν κάνει πολλούς πλούσιους Έλληνες να βγάλουν τον μεγαλύτερο όγκο της προσωπικής τους περιουσίας στο εξωτερικό ή να μαζέψουν μεγάλα ποσά σε μετρητά στο σπίτι τους.
«Ο καθένας έχει το σχέδιό του» δήλωσε στους FT ο Δημήτρης Παρασκευάς, που έχει δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι έχουν βγάλει τα λεφτά τους από τις τράπεζες και έχουν κάνει κάτι με αυτά…έχω έναν φίλο που έχει πετύχει, αγόρασε μετοχές. Άλλοι αγοράζουν τρόφιμα». «Αν επιβληθούν μηχανισμοί ελέγχου ροής κεφαλαίων, θα είναι εφιάλτης» πρόσθεσε.
Ελεύθερος Τύπος