Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 10/01/2015

Και αναλυτικά:

Με τις φράσεις «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού», ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας παραγωγικής βάσης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουμε ένας λαός που θα παράγει και όχι ένας λαός υποαπασχολούμενων, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, που θα εξαρτώνται μόνιμα από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Κάνοντας έναν απολογισμό για το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο για κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις και συνόψισε σε τρεις άξονες: στο κλείσιμο τριών «δύσκολων προϋπολογισμών που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής», όπως ανέφερε, στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος».

Σταδιακές φοροελαφρύνσεις

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν με ορίζοντα μερικών ετών και στοχευμένα, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά σε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το 2015. Βγαίνοντας από το Μνημόνιο, όπως είπε, θα είναι πιο εύκολο, αλλά χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων»., τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Εξετάζουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία. Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα».

«Οχι» σε μειώσεις μισθών και συντάξεων

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις, σημειώνοντας ότι πλέον, με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ήρθε ο καιρός των «λελογισμένων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυξήσεων. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ακόμη για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε σε ανάπτυξη και θα υπάρχουν αυξήσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο, θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία. Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς ελλείμματα ο πολίτης το παίρνει για πάντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

«Όταν κάποιος τάζει τα πάντα τότε θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια. Ο λαός το πίστεψε αυτό με το λεφτά υπάρχουν και στην συνέχεια τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα βγαίνουμε από αυτό τον εφιάλτη και κανείς δεν θέλει να ξανακυλήσει. Αυτά είναι ο οδικός μας χάρτης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος, τον κοιτάξαμε στοιχείο - στοιχείο, δεν υπάρχει ψέμα στην ανάλυση, είναι στοιχεία αντικειμενικά», συμπλήρωσε.

«Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού»

Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαν στόχο τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσανατολίζονται στους εξής βασικούς άξονες:

-επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

-μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις

-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δις από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δις χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δις από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

-μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσία. Σημείωσε ότι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις αλλά "θα κάνω το σωστό". Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια.

-μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%.

-μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Εισόδημα περίπου 2 δις που διέφευγε πιάνεται τώρα.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε για ακόμη μια φορά η δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για υποσχέσεις με χρήματα που δεν υπάρχουν.

«Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «ο κρατισμός και ο λαϊκισμός είναι το κακό μας ριζικό, δε δίνει όμως ελπίδα, ανακυκλώνει αδιέξοδα, δημιουργεί μόνο νοσταλγία σε κάποιους για τα συντεχνιακά προνόμια που έχασαν».

«Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δε θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πηγές: fimotro.blogspot.gr, kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis