Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:06 | 21/08/2015

Σύμφωνα με αυτές, η παραιτηθείσα κυβέρνηση (των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ στην προκειμένη περίπτωση) δεν μπορεί να προκαλέσει απευθείας εκλογές, αφού δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες ζωής και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Συντάγματος, για την έναρξη του «κύκλου» των διερευνητικών εντολών.

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (αρ. 41 και αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, δηλαδή στον κ. Τσίπρα, ο οποίος λογικά θα την επιστρέψει αμέσως.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να την παραδώσει στη συνέχεια στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος, δηλαδή τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Εάν διαπιστωθεί και πάλι πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται σε εκλογές εντός 21 ημερών.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ως η αρχαιότερη επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Είχε περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου τέλη Ιουλίου, με τις τότε πληροφορίες -χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται- να αναφέρουν ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το θέμα των διαδικασιών υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η κυρία Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 και είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο, η οποία και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η κ. Θάνου ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis