Ο νέος πρωθυπουργός θα βρει στο τραπέζι του έναν λογαριασμό που θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα, στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές, μέσα στον Μάρτιο. Ο λόγος για δύο βραδυφλεγείς «βόμβες» δαπανών που αν δεν «απασφαλιστούν», ίσως οδηγήσουν σε νέα μέτρα: ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αξίας τουλάχιστο 6,4 δισ. ευρώ, αλλά και την αποκατάσταση μισθών – συντάξεων ειδικών μισθολογίων με το κόστος για το 2014 μόνο σε ενστόλους και δικαστικούς να υπολογίζεται στα 497,5 εκατ. ευρώ.
Τα «φέσια» του δημοσίου
Τα χρέη κράτους προς ιδιώτες, εμφανή και … αφανή στο τέλος Νοεμβρίου έφταναν στα 6,4 δισ. ευρώ. Τροφοδοτούνται από τρεις βασικές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ανω των 90 ημερών που έχουν ήδη καταλογιστεί- βεβαιωθεί) και τις επόμενες ημέρες θα φανεί πόσο πέτυχε η επιχείρηση του Δεκεμβρίου για αποπληρωμή μεγάλου μέρους. Στο τέλος Νοεμβρίου έφταναν στα 3,8 δισ. ευρώ από πλευράς οφειλών προς ιδιώτες (έναντι 4,31 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου), συν 731 εκατ ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων που παραμένουν στα ίδια επίπεδα (ο προϋπολογισμός προέβλεπε την πληρωμή 1,2 δισ. ευρώ οφειλών και στο 11μηνο είχε διατεθεί το 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόσθετο υπόλοιπο κάλυψης από τις ετήσιες δαπάνες κάποιων φορέων).
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα… «φέσια». Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δεν παρήλθαν 90 ημέρες). "Όπως και οι ληξιπρόθεσμες, έτσι και οι πιο «φρέσκιες» προέρχονται κατά βάση από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς η υστέρηση εσόδων αποτελεί την βασική πηγή κινδύνου του προϋπολογισμού.
Υπάρχει όμως και η τρίτη κατηγορία, το «φάντασμα» των μη βεβαιωμένων οφειλών που δεν «φαίνονται» στον προϋπολογισμό και σύμφωνα με την καταγραφή που υπάρχει από πηγές των δανειστών φτάνουν στα 1,85 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει είτε να απορριφθούν ως δαπάνη – επιστροφή φόρου είτε να εγγραφούν στο έλλειμμα.
Ειδικά μισθολόγια
Θέμα ημερών θεωρείται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θα επιβάλει κυρώσεις - πιθανότατα πρόστιμο - στην κυβέρνηση γιατί την μερική μόνο συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.λπ. ).
Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε την… μερική αποκατάσταση, αν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις για τις απολαβές όχι μόνο συνταξιούχων αλλά και εν ενεργεία ενστόλων θα προκαλούταν πρόσθετη «τρύπα» 82,8 εκατ ευρώ από το 2015 (που θα βάρυνε το έτος πληρωμής), αλλά και πρόσθετα αναδρομικά 347,6 εκατ. που θα εγγραφούν στο έλλειμμα 2014, όποτε και αν αποφασιστούν ή διατεθούν.
Επιπλέον επιβάρυνση κατά και 67,1 εκατ. ευρώ θα ερχόταν από τους δικαστικούς στους οποίους υπήρξε αντίστοιχη μείωση κατά 50% των αναδρομικών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2014 στα 497,5 εκατ ευρώ.
Οι παραπάνω υπολογισμοί δεν προσμετρούν άλλες κατηγορίες «ειδικών» μισθολογίων όπως τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους ακαδημαϊκούς για τους οποίους υπάρχει «σύσταση» του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι ενδεικτικές της «τρύπας" που δυνητικά δημιουργείται. Μόνο που αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τότε, σύμφωνα με την εισηγητική του ΥΠΟΙΚ για τον Νόμο που ψηφίστηκε στις 14 Νοεμβρίου θα υπάρξει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο.
Της Δήμητρας Καδδά
http://www.capital.gr