Πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο και τους χρόνους ανασύστασης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιθυμεί να επαναφέρει η κυβέρνηση, έχει λάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν σχετικού αιτήματός του.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διεμήνυσαν στον πολιτικό τους προϊστάμενο ότι η Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης που θα έχει και πάλι ως αποκλειστικό της καθήκον την καταστολή σοβαρών επεισοδίων, θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη γύρω στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.
[custom:google-ads]
Αυτό που απαιτείται είναι να βρεθούν και πάλι οι άνδρες που θα την στελεχώνουν (εθελοντικά θα γίνει αυτό) και κατόπιν να περάσουν από ειδική εκπαίδευση που ως επί τω πλείστον είναι επιθετική. Τα ΜΑΤ έχουν εκπαιδευτεί πρωτίστως για να αμύνονται, κάτι που προδίδει και ο εξοπλισμός τους (ασπίδες, δακρυγόνα, κ.λπ.), ενώ οι Δελτάδες για να επιτίθενται πραγματοποιώντας ταχείες συμπλοκές.
Στην ομάδα θα μπουν αυτοί που είναι νέοι σε ηλικία (παλαιότερα ο μέσος όρος ήταν 28 - 30 ετών) και έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Βάσει του σχεδιασμού που είχε κάνει ο εμπνευστής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, αντιστράτηγος Ιωάννης Ραχωβίτσας, και απ' ό,τι φαίνεται θα ακολουθηθεί και τώρα, θα αποτελείται από 300 άνδρες που θα κινούνται με σκούρα μπλε μηχανάκια Yamaha (που δεν θα διστάζουν να πετάνε κάτω προκειμένου να αντιδράσουν ταχύτερα, όπως έκαναν και παλαιότερα) σε ομάδες των δέκα ατόμων με έναν ομαδάρχη.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή τη φορά βέβαια πέρα από την αποτελεσματικότητα που θεωρείται ότι είχε η ομάδα ΔΕΛΤΑ σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα καταφέρει να ελέγξει και τον υπέρμετρο ζήλο κάποιων ανδρών της, κάτι που κατακρίθηκε σε κάποιες δράσεις της τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από τα κόμματα.
Να θυμίσουμε ότι η ομάδα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2009 σε εκτεταμένα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας και έκτοτε έδρασαν άλλες 180 φορές μέχρι και ανακοινώθηκε η κατάργησή της επί υπουργίας Νίκου Τόσκα μέσα Οκτωβρίου του 2015, δηλαδή το πρώτο έτος που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει «ένα τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα» και «πυροδοτούσε εντάσεις και επεισόδια», προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψω σε καμία δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας να παίζει ρόλο χωρίς έλεγχο», αφού «οι συγκεκριμένες ομάδες ενεργούσαν ουσιαστικά χωρίς διοικητές».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη είχε επισημάνει πριν από λίγους μήνες ότι «η ομάδα ΔΕΛΤΑ προκαλούσε προβλήματα με τον τρόπο δράσης της. Δρούσε στα τυφλά».