Η Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη – ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση στο μεταναστευτικό ζήτημα – ήταν καλεσμένη σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο με αφορμή την επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Φυλάκιο και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εργασίες στις δομές. Η κ. Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα στρατηγός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Διακρίθηκε με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, εγκαθίδρυσε το μηχανισμό καταγραφής ταυτοποίησης, θεμελίωσε το μηχανισμό αυτοματοποιημένης αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων, ηγήθηκε το χειρισμό κρίσιμων θεμάτων, με πανθομολογούμενη επιτυχία όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ άλλων τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ειδομένη.
Σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Έβρου του τελευταίους 14 μήνες, η κ. Τσιριγώτη δήλωσε πως βλέπει δύσκολες μέρες να έρχονται, καθώς υπάρχει ένα οξύμωρο στις πολιτικές ανακοινώσεις. “Δεν μπορεί μέσα σε τόσα στρέμματα γης να επεκταθεί μόνον το ΠΡΟΚΕΚΑ, σίγουρα θα αυξηθούν και οι θέσεις στο ΚΥΤ“, ανέφερε, διότι η προκήρυξη έχει βγει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και “αυτό είναι που με προβληματίζει εμένα“, είπε. “Αν ήταν μόνο για το ΠΡΟΚΕΚΑ, θα γινόταν προκήρυξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη“, σημείωσε. “Πρέπει να είναι δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μόνιμες δομές, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, με συγκεκριμένες προδιαγραφές“, εκτίμησε.
Υπενθύμισε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) ως ανώτατης αρχής για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που δεν επιτρέπει δομές στην περιοχή της Θράκης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας πως “Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα με απρόβλεπτες και ραγδαίες εξελίξεις“…
Έχει δημιουργηθεί ένα “επικοινωνιακό αφήγημα“, είπε, ότι “αν κατασκευάσουμε τη δομή θα μειωθούν οι ροές“, εξηγώντας για ποιο λόγο αυτό δεν ισχύει. Με βάση την πολύχρονη εμπειρία της υπό τις ιδιότητές της, υποστήριξε πως “μπορεί να περιορίσουμε τις ροές αυξάνοντας το ανθρώπινο προσωπικό και τα τεχνικά μέσα, αλλά δεν σφραγίζει ο Έβρος“. “Τα κυκλώματα λειτουργούν“, είπε, “όμως αυτοί που συλλαμβάνονται είναι… η τελευταία άκρη απ’ τα πλοκάμια του χταποδιού“.
“Η εύκολη λύση, διότι δεν μπορούν να φτιάξουν πουθενά αλλού ΠΡΟΚΕΚΑ στην ενδοχώρα, είναι να επεκτείνουν τις υπάρχουσες δομές“, υποστήριξε. “Γιατί δεν πάμε να κάνουμε ένα ΠΡΟΚΕΚΑ στην ενδοχώρα; Μπορούμε;“, έθεσε την ερώτηση “ρητορικά”, όπως είπε. Ανέλυσε το θέμα των απελάσεων και των επιστροφών που “δεν γίνονται“, όπως επισήμανε, διερωτώμενη “μέχρι πόσο να τους κρατήσεις στο ΠΡΟΚΕΚΑ;”… “Δεν μπορείς περισσότερο από 18 έως 36 μήνες“, είπε, διότι τα κράτη επιστροφής δεν τους δέχονται, οπότε παραμένουν εδώ.
Επανέλαβε πολλές φορές πως “είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, δεν είναι έτσι όπως επικοινωνιακά το παρουσιάζουνε“. “Με το δίκιο του ο κόσμος φοβάται και δεν έχει εμπιστοσύνη“, είπε επίσης, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του ’20, στις πολιτικές και κλιματικές εξελίξεις σε κράτη που στο προσεχές μέλλον θα δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε και το ρόλο της Αστυνομίας που “ακολουθεί πολιτικές εντολές“, και συνέστησε ψυχραιμία για να επιτευχθεί ο στόχος των κινητοποιήσεων και να δικαιωθεί η τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις της. Ακούστε αναλυτικά
Πηγή: radioevros.gr