Τουρκικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν κούρδους πεσμεργκά στο Ιράκ

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Τουρκικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν κούρδους πεσμεργκά στο Ιράκ
Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κούρδους μαχητές πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ και θα εκπαιδεύσουν επίσης μια νέα μονάδα του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδουν η τουρκική εφημερίδα Hürriyet και το πρακτορείο Reuters.
 
Οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ πριν από τρεις εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters ένας εκπρόσωπος των πεσμεργκά, ο ταξίαρχος Χαλγκόρντ Χικμάτ. Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι παρόμοια βοήθεια θα προσφερθεί στη νέα Εθνοφρουρά του Ιράκ.
 
Χθες Παρασκευή, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφτηκε κέντρο εκπαίδευσης των πεσμεργκά στον κουρδικό θύλακα του βόρειου Ιράκ, και σε δηλώσεις του δεσμεύθηκε πως η Άγκυρα θα προσφέρει «κάθε είδους στήριξη» για την ασφάλεια της περιοχής.
 
Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO με σύνορα 1.200 χιλιομέτρων με τη Συρία και το Ιράκ, αρνείται να αναλάβει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, επιχειρηματολογώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
 
Η Άγκυρα έχει επικριθεί διότι άφησε χιλιάδες ξένους μαχητές να περάσουν τα σύνορά της στη βιάση της να συμβάλει στην ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ότι έχει πράξει ελάχιστα για να συμβάλει στον τερματισμό της πολιορκίας της συρο-κουρδικής πόλης Κομπάνι στην παραμεθόριο, όπου οι μάχες κρατούν μήνες σε μικρή απόσταση από τις θέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες Παρασκευή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για να συζητήσουν τον ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό.
 
Η Άγκυρα επιμένει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τον κ. Άσαντ να παραμένει στην εξουσία.
 
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τους τρομοκράτες απλώς και μόνο βομβαρδίζοντας [από αέρος] Αν θέλεις να σκοτώσεις τα κουνούπια δεν δουλεύει αυτό, πρέπει να αποξηράνεις το έλος», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
 
Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει σύρους αντάρτες που πολεμούν τόσο εναντίον του ΙΚ, όσο και εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, αλλά οι λεπτομέρειες για το πόσοι ακριβώς, ποιοι θα είναι και πού θα εκπαιδευτούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.