Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:29 | 22/08/2020

Η Ελλάδα διαθέτει στη φαρέτρα της όλα εκείνα τα μέσα που μπορούν να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα. Τα «όπλα» που προβληματίζουν την Άγκυρα.

Το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis συνεχίζει να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν γίνει σκιά του πλοίου και της συνοδείας του.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν αποχωρήσει και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού Στόλου και άλλων ελληνικών δυνάμεων παραμένουν σε επιφυλακή. Εκτός όμως από την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις η Αθήνα και το ελληνικό Πεντάγωνο σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, έχουν εξασφαλίσει την πρωτοβουλία κινήσεων. 

Τα «υπερ-όπλα» της Ελλάδας

Η Άγκυρα δυσανασχετεί με την τεράστια ποιοτική υπεροπλία που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στον τομέα του υποβρυχιακού πολέμου, καθώς είναι εξοπλισμένες με τα 4 υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 – «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Οι υποβρυχιακές δυνατότητες της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένες και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην επιχείρηση ελέγχου των τουρκικών δυνάμεων και αποτροπής κάθε απειλής.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό «υπερ-όπλο» των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρίση. Πονοκέφαλο για τους Τούρκους αποτελούν και τα ταχέα περιπολικά που διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα οι πυραυλάκατοι τύπου «ΡΟΥΣΣΕΝ». Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο ταχείας επέμβασης αλλά και προσβολής από πολύ μακρινή απόσταση, καθώς διαθέτουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block 3 που έχουν εμβέλεια 180 χλμ.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πέντε πυραυλακάτους (προσφάτως παραδόθηκε η «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», ενώ προ ημερών καθελκύστηκε και η 7η, η «Βλαχάκος»). O συγκεκριμένος τύπος πυραυλακάτων όπως επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, «αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο οπλικό σύστημα με μεγάλη ισχύ πυρός ικανό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο μέσα στα όρια του Αιγαίου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».

Το στοιχείο της απόλυτης ετοιμότητας στην οποία βρίσκονταν οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους Τούρκους. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ αναφέρουν πως και στις δύο περιπτώσεις που χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. Κι αυτό διότι τους τελευταίους μήνες γινόταν συστηματική προετοιμασία επί σεναρίων για τον τρόπο αντίδρασης και μάλιστα ακριβώς στις περιοχές που τώρα εξελίσσεται η ελληνοτουρκική κρίση.

Σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει δε, ειδικά σε αυτή την κρίση, και οι συμμαχίες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο που οικοδομεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Αθήνα. Δεν είναι τυχαία η άμεση αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία, η οποία αιφνιδίασε την Αγκυρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες έναν κύκλο επαφών με ξένους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, όπως της Αιγύπτου Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαμάντ Μοχάμεντ Θανί για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis