«Καταπέλτης» για το χρέος ήταν ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Αλήθειας για τον λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, Ερίκ Τουσέν.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο ο κ. Τουσέν σημείωσε: «Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο»
«Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, συνιστά παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση» ανέφερε ο κος Τουσέν.
Υποστήριξε δε ότι η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα.
«Είναι δικαίωμα της ελληνικής πλευράς η μονομερής αναστολή πληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα της Βουλής, θα παρουσιάσει το πρώτο πόρισμα για τη νομιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, την 18η Ιουνίου.
Ο κ. Ήσυχος από πλευράς του, σχολίασε λέγοντας πως «με δεδομένο το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, πρέπει το ζήτημα του δημόσιου χρέους να το βλέπουμε πρώτα με πολιτικά κριτήρια και μετά να εξετάζουμε τους αριθμούς. Σημείωσε ακόμα, πως απαραίτητη προϋπόθεση και όρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας θα θέσει υπόψιν της Επιτροπής Αλήθειας «όλα αυτά τα στοιχεία που αφορούν τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Ο κ. Ήσυχος, είχε και συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στη Μάνδρα Αττικής.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των ναυπηγείων εξέθεσαν ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων, καθώς και με τα θέματα που αφορούν τις παραγγελίες του υπουργείου.
Ο κ. Ήσυχος ανέφερε ότι «μελετώνται όλα τα προβλήματα» και επανέλαβε «τη σημασία που έχει η ναυπηγική βιομηχανία, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προωθεί η κυβέρνηση».
Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του εργοστασίου, «έχοντας την εμπειρία των επιπτώσεων της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ εξέθεσαν τις παραγωγικές δυνατότητας του εργοστασίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο κ. Ήσυχος επανέλαβε ότι «αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης η διάσωση και η ανάπτυξη της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα έχει ως βασικό στοιχείο την αξιοποίηση συνολικά των παραγωγικών δυνατοτήτων των ΕΑΣ».