Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:00 | 28/06/2015

Πολλές φορές την ιστορία της αντίστασης, των μαχών του πολέμου την  έγραψαν οι χιλιάδες αφανείς ήρωες που πλήρωσαν με τη ζωή τους και θυσίασαν οικογένειες και δικούς τους ανθρώπους. Αυτό συνέβη και στη Μάχη της Κρήτης , αλλά και όλο το διάστημα που έμεινε η Κρήτη υπό Κατοχή.

Οι αφανείς ήρωες ήταν εκείνοι που δεν λογάριαζαν ούτε τιμή, ούτε δόξα αλλά πίστευαν σε  ιδανικά και αξίες που τους κάνει πραγματικά αθάνατους έστω στους λίγους που γνωρίζουν την δική τους ιστορία και κατορθώματα.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη στις 27-28 Ιουνίου του 1942 όταν οι Γερμανοί με ένα ολόκληρο σώμα « κυνηγών» του Σούμπερτ κύκλωσαν το μετόχι του Βορρού κοντά στην Μεγάλη Βρύση του Μονοφατσίου , εκεί όπου είχαν υπόνοιες και πιθανόν ενδείξεις πως ήταν το ορμητήριο της οικογένειας Μπαντουβά. Όσους βρήκαν εκεί εκείνη την ημέρα τους μάζεψαν κι άρχισαν να τους ρωτούν που έχουν κρύψει όπλα και Άγγλους στρατιώτες. Κανείς δεν μιλούσε και τότε σκότωσαν για εκφοβισμό ένα παλληκάρι, τον Γιώργο Μανουρά, ο οποίος, είπαν όσοι ήταν εκεί και έζησαν, πολύ αργότερα, πως όταν κατάλαβε πως θα τον σκότωναν, άρχισε να ζητωκραυγάζει για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ένας βαφτισιμιός των Μπαντουβάδων δεν άντεξε το μαρτύριο της ανάκρισης και τους είπε πως ο νονός του ο Κώστας Μπαντουβάς ήξερε που έκρυβαν τα όπλα, κανείς άλλος. Τον Μαντουβά τον έπιασαν και τον βασάνισαν όσο κανέναν άλλον. Του έσπασαν τις αρθρώσεις μία- μία και τον ρωτούσαν  σε κάθε σπάσιμο που ήταν τα όπλα. Κι εκείνος έδωσε τούτη την απάντηση : « Έχω τα, μα δε σας τα δίδω ».

Την επόμενη μέρα στις 28 Ιουνίου 1942, τον άφησαν ελεύθερο, αν και ήταν σχεδόν μισοπεθαμένος. Μόλις προχώρησε, σχεδόν έρποντας , καμιά πενηνταριά μέτρα , τον σκότωσαν , σαν να ήταν σκυλί, μπροστά στα μάτια όλων σχεδόν των κατοίκων της Αυγενικής. Ήταν η τελευταία φάση μιας οδυνηρής ανάκρισης.

Ένας ήρωας, ένας άνθρωπος από τους γενναίους Κρητικούς !

 

ΠΗΓΕΣ :

-ΠΑΤΡΙΣ,Κ.Μπογδανίδης

-Απομνημονεύματα καπετάν Μπαντουβά, Αντώνη Σανουδάκη

-Εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

-Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

-“ KΡΗΤΗ”, Γ. Παναγιωτάκη

-Cretalive.gr

-Ιστορικά σημειώματα για την Κρήτη, Μανόλη Καρέλη, ΠΕΚ

 


http://www.cretalive.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis