Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:07 | 03/08/2015
Πολυσέλιδο σχέδιο «εκκαθάρισης» των Εξαρχείων έχει καταστρώσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ., με τον φόβο ενός «μαύρου φθινοπώρου» από κινητοποιήσεις αντιεξουσιαστών και όχι μόνο, με αφορμή κυρίως το νέο Μνημόνιο.
Το σχέδιο αυτό, για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννης Πανούσης, προβλέπει ταυτόχρονες ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. σε σειρά στόχων στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να πληγούν ορμητήρια αναρχικών αλλά και εστίες παράνομων δραστηριοτήτων. Ακόμη σε ετοιμότητα είναι και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τον φόβο επιθέσεων από οργανώσεις αντιεξουσιαστών αλλά και ομάδες ένοπλης δράσης που θα αναζητήσουν αφορμές στα «αντιλαϊκά μέτρα της τρόικας» αλλά και στη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό παρά την εικόνα που υπάρχει ότι οι τελευταίες οργανώσεις «αντάρτικου πόλης» - ύστερα και από την αποκάλυψη του σχεδίου «Γοργοπόταμος» και την επιχείρηση στη «γιάφκα» της Αγχιάλου - έχουν αποδιοργανωθεί.

Στόχος τα... μπαούλα
Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας, κυρίως στην Αττική, έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από αλληλογραφία με σωφρονιστικά ιδρύματα ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου επίκειται αποφυλάκιση περίπου 300 επικίνδυνων ποινικών - περίπου 250 αλλοδαποί και άλλοι 50 Ελληνες - που συμμετείχαν σε συμμορίες κακοποιών με ληστείες σε σπίτια, καταστήματα και άλλες σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι «τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν σημαντικά οι επιδρομές στα σπίτια με στόχο τα περίπου 30-40 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι κλεισμένα εκεί από μαζικές αναλήψεις από τράπεζες τους προηγούμενους μήνες». Με τους επιτελείς της Αστυνομίας να φοβούνται ότι «επειδή αυτά τα χρήματα δύσκολα θα επιστρέψουν - με βάση τα σημερινά δεδομένα - στα πιστωτικά ιδρύματα, ο κίνδυνος των ληστειών θα είναι διαρκής και αυξανόμενος. Οταν οι ληστές ξέρουν ότι χιλιάδες σπίτια είναι σαν... τράπεζες από πλευράς αποθήκευσης χρημάτων, είναι προφανές ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με στοχευμένες και οργανωμένες επιδρομές σε κατοικίες. Ετησίως έχουμε 1.000 περίπου ληστρικές επιδρομές σε σπίτια, από τις οποίες οι 600 περίπου στην Αττική. Προχωρούμε σε δυσμενείς εκτιμήσεις ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά στους επόμενους μήνες. Και ασφαλώς ελλοχεύει ο φόβος για την εγκληματικότητα που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κύκλος της ύφεσης».

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών προχωρούν λοιπόν σε εκτιμήσεις για έναν «μαύρο Σεπτέμβρη», με ανάλογη συνέχεια όταν θα αρχίσει ο κύκλος των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου, θα υπάρξουν πιθανόν λαϊκές αντιδράσεις αλλά θα προκύψουν και αστάθμητοι παράγοντες από τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα των αντιεξουσιαστών
Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν τις εξελίξεις, «όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην πολιτική σκηνή είναι προφανές ότι θα ενισχύσουν τον αντιεξουσιαστικό χώρο που θα βρει νέα ερείσματα για να δώσει βροντερό "παρών", έχοντας πλέον ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση που θα τη θεωρεί εχθρική. Γι' αυτό φοβόμαστε ότι οι αντιεξουσιαστές θα επιχειρήσουν από τις επόμενες εβδομάδες να πιέσουν το κυβερνητικό σχήμα με σειρά δυναμικών ενεργειών και να προκαλέσουν αναστάτωση. Και αυτό φάνηκε στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου όπου είχαν ολοκληρωμένο σχέδιο επιθέσεων που απετράπησαν, και με την παρουσία δεκάδων αλλοδαπών. Εχουμε κύριο μέλημα να μη δοθεί καμία αφορμή με τον τραυματισμό κάποιου πολίτη ή άλλη απρόβλεπτη κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίαιων ενεργειών, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008 μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Γιατί αυτό θα είναι ό,τι το χειρότερο».

Μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ενδεικτικά κείμενα σε μπλοκ αντιεξουσιαστών όπου ανάμεσα στα άλλα μνημονεύεται: «Καμιά αυταπάτη για τον εξωραϊσμό του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης, καμία εμπιστοσύνη στους διαμεσολαβητές της κοινωνικής οργής. Οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης για την καταστροφή του κράτους, του καπιταλισμού, της ΕΕ και κάθε υπερεθνικού πολιτικοοικονομικού μηχανισμού εξουσίας».

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο «κάθαρσης» στην περιοχή των Εξαρχείων που αφορά χώρους από όπου εκπορεύονται εμπρηστικές επιθέσεις, ενέργειες σε βάρος αστυνομικών αλλά και εστίες εγκληματικότητας. Το σχέδιο συντάχθηκε τον τελευταίο καιρό με βάση αναφορές υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που σχετίζονται με το «άβατο των Εξαρχείων». Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει τον εντοπισμό χώρων από όπου τροφοδοτούνται οι επιθέσεις αναρχικών, να αδρανοποιηθεί το σύστημα ενημέρωσής τους για τις κινήσεις των αστυνομικών, επιδρομές σε χώρους που υπάρχουν παράνομα προϊόντα κ.τ.λ.



ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Τι συμβαίνει στο αντάρτικο πόλης

Ενα άλλο ζητούμενο για τα στελέχη των διωκτικών αρχών είναι η τυχόν ενεργοποίηση ένοπλων οργανώσεων για χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσουν νέο κύκλο αναστάτωσης. Οπως σημειώνουν στο «Βήμα της Κυριακής» αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη, «αυτή η χρονική περίοδος φαίνεται ότι ίσως είναι η πιο ενθαρρυντική για εμάς όσον αφορά τη δράση του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Η αδρανοποίηση του "Επαναστατικού Αγώνα" ύστερα από τη σύλληψη των αντιεξουσιαστών Νίκου Μαζιώτη και Αντώνη Σταμπούλου αλλά και η επιτήρηση συνεργατών τους, όπως και οι εσωτερικές συγκρούσεις που υπάρχουν στον Κορυδαλλό ύστερα από το σχέδιο "Γοργοπόταμος", μας δίνουν την αίσθηση ότι από εκεί δεν μπορεί να εκπορευτούν επιθέσεις. Ακόμη, από τεχνικού τύπου έρευνές μας καταλήξαμε στο πιθανό συμπέρασμα ότι η γυναίκα που φερόταν να είχε κάνει - το τελευταίο δίμηνο - δύο ληστείες τραπεζών δεν είναι η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, από τις επιδρομές στις κατοικίες στη Μαγνησία και στην Αθήνα φέρεται να έχουμε επιφέρει καίριο πλήγμα στο μεικτό σχήμα αντιεξουσιαστών και ποινικών που ίσως σχετίζονταν και με την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε χτυπήσει τα γραφεία της ΝΔ, την πρεσβεία του Ισραήλ, την κατοικία του γερμανού πρέσβη και αλλού. Από την περαιτέρω έρευνα πάντως δεν έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για εμπλοκή νέων προσώπων στην εν λόγω υπόθεση. Ομως θεωρούμε ότι η ένοπλη ομάδα της Αγχιάλου, παρά τη φυγή του καταζητουμένου Γιώργου Πετρακάκου, δεν μπορεί εύκολα να αναδιοργανωθεί».


Ωστόσο οι ασχολούμενοι με το θέμα των εγχώριων ένοπλων οργανώσεων αξιωματικοί εκφράζουν φόβους ότι η πιθανή πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αποτελεί γόνιμο έδαφος για ύπαρξη νέων ένοπλων επιθέσεων. Επιπλέον εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αιματηρές επιθέσεις, όπως αυτές τον Νοέμβριο του 2013 στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» και τον Φεβρουάριο του 2015 με τη δολοφονία του αρχιφύλακα Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη από οργανώσεις «μιας χρήσης» και με πιθανολογούμενη εμπλοκή ποινικών εκτελεστών. Ετσι ώστε να καλυφθεί πρόσκαιρα η έλλειψη του «επαναστατικού δυναμικού».
 



ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ
Ο πονοκέφαλος των ποινικών

Τα στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών προβληματίζονται από τις επερχόμενες αποφυλακίσεις ποινικών που είχαν συμμετάσχει την τελευταία δεκαετία σε τρεις-τέσσερις συμμορίες με Καλάσνικοφ και βαριοπούλες αλλά και σε άλλες εγκληματικές επιθέσεις και οι οποίοι δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που κατάρτισαν τη λίστα των ατόμων που επίκειται να αποφυλακιστούν, πρόκειται και για μέλη συμμοριών από την πρώην Σοβιετική Ενωση που θεωρείται ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν στις επιθέσεις σε σπίτια.

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis