Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 22/07/2019

«Αυτογκόλ» έβαλε η εταιρεία Netflix το β΄ τρίμηνο του 2019, καθώς, αυξάνοντας ελαφρώς τις τιμές στα μηναία πακέτα συνδρομής, οι πελάτες της «μετανάστευσαν» σε αντίπαλες εταιρείες.

Η διαδικτυακή υπηρεσία τηλεοπτικού streaming που άλλαξε την ψυχαγωγία στο σπίτι, μεταφέροντάς την από την τηλεόραση στον υπολογιστή και στην οθόνη του κινητού, έχασε στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της, 126.000 συνδρομητές. Στον υπόλοιπο κόσμο, αφενός, κέρδισε 2,7 εκατομμύρια συνδρομητές, αφετέρου, ο αριθμός αυτός απείχε κατά πολύ από την πρόβλεψη των επενδυτών της εταιρείας για 5 εκατομμύρια νέους πελάτες το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τους New York Times.

[custom:google-ads]

Η μεγαλύτερη εταιρεία streaming παγκοσμίως, με 151,6 εκατομμύρια συνδρομητές, αυξάνει τις τιμές των συνδρομητικών πακέτων κάθε περίπου 18 μήνες, ώστε να επενδύει στην ανανέωση του περιεχομένου της και σε παραγωγή σειρών. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή της συνδρομής αυξήθηκε σε πολλές χώρες από 11% έως 18%, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελβετία. Ωστόσο, οι πελάτες της Netflix παρέμεναν πάντοτε πιστοί στην εταιρεία για το δημοφιλές της περιεχόμενο, παρά τις αυξήσεις των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ποια σειρά έκανε ρεκόρ το Netflix

Δύο ήταν οι συγκυρίες που οδήγησαν τους συνδρομητές μακριά από την πλατφόρμα Netflix το β΄ τρίμηνο. Κατ’ αρχάς, οι εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές παραγωγής Nerflix, όπως, για παράδειγμα, το «Stranger Things» και το «The Crown», διένυαν νεκρή περίοδο, κατά την οποία το κοινό ανυπομονούσε για νέα επεισόδια. Εκτός αυτού, όμως, όσοι προτιμούν το streaming έχουν πλέον τεράστια γκάμα επιλογών, αφού οι εταιρείες ψυχαγωγίας επενδύουν όλο και περισσότερο στη συνδρομητική τηλεόραση. Η ΗΒΟ, η Walt Disney και η Apple προσφέρουν ήδη ή πρόκειται να λανσάρουν συνδρομητική τηλεόραση που απευθύνεται σε όλες τις προτιμήσεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Η τελευταία μείωση συνδρομητών τέτοιου βεληνεκούς που είχε υποστεί η Netlix σημειώθηκε το 2011, όταν η εταιρεία διαχώρισε τη μονάδα αποστολής DVD από τη μονάδα του streaming, χάνοντας τελικά 800.000 συνδρομητές. Ωστόσο, ο Ριντ Χέιστινγκς, διευθύνων σύμβουλος της Netflix, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χθες ότι «η θέση μας είναι άριστη», σύμφωνα με τους NYT. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η μετοχή, η οποία υποχώρησε κατά περίπου 11%, θα ανακάμψει, αναφέρεται στο Reuters. Τα νέα επεισόδια δημοφιλών σειρών που θα προβληθούν αποκλειστικά μέσω Netflix αναμένεται να δελεάσουν τους παλιούς συνδρομητές ή και να προσελκύσουν καινούργιους. Η ίδια η εταιρεία προβλέπει ότι το γ΄ τρίμηνο του 2019 θα εγγραφούν 7 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: O Τομ Κρουζ παρουσίασε το τρέιλερ του "Top Gun: Maverick"


Οι επενδυτές πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί. Η Netflix είχε πάντοτε την τάση να ξοδεύει περισσότερα από όσα πρέπει, ώστε να δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο με γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες και να κερδίζει έτσι συνδρομητές, σύμφωνα με το Bloomberg. Οσο η τακτική αυτή απέδιδε, οι επενδυτές ήταν ευχαριστημένοι και έκαναν τα στραβά μάτια. Εάν, όμως, η εταιρεία δεν ανακάμψει το γ΄ τρίμηνο, ενδέχεται να στερέψει η υπομονή των επενδυτών. Η εταιρεία ξόδεψε το β΄ τρίμηνο περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην παραγωγή σειρών και άλλα 600 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις. Τα έξοδα της Netflix ήταν 594 εκατ. δολάρια περισσότερα από τα έσοδα και συνεπώς θα χρειαστεί πλέον να βρει χρηματοδότηση για την παραγωγή νέου περιεχομένου.

Επόμενος στόχος για τη Netflix είναι η Ινδία, όπου η παρουσία των αντιπάλων εταιρειών ψυχαγωγίας είναι αισθητή και οι υποψήφιοι πελάτες οικονομικά περιορισμένοι. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα εγκαινιάσει φθηνότερο πρόγραμμα συνδρομητικής τηλεόρασης μόνο για το κινητό και αποκλειστικά για την αγορά της Ινδίας. Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα τριπλασιάσει τους συνδρομητές της στην ασιατική χώρα.

Πηγή:  kathimerini.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis