Το δικαίωμά της να βλέπει τον ανήλικο εγγονό της, ο οποίος κατοικεί μόνιμα με την μητέρα του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να μιλάει τηλεφωνικά μαζί του, διεκδίκησε μέσω της δικαστικής οδού μια γιαγιά από την Αθήνα και δικαιώθηκε.
[custom:google-ads]
Το Δικαστήριο κρίνοντας πως υπάρχει διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων να κρίνουν τη συγκεκριμένη υπόθεση - παρά το γεγονός πως η μητέρα του παιδιού κατοικεί μαζί με αυτό μόνιμα στις ΗΠΑ - αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελληνίδας γιαγιάς να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και προσωπική επαφή με το εγγονάκι της, το οποίο έχει ελληνική ιθαγένεια.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, η γιαγιά έχει δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας και επαφής με το 9χρονο τηλεφωνικά για μία ώρα κάθε Κυριακή. Επίσης, μπορεί να επικοινωνεί μαζί του κάθε πρώτη Δευτέρα μετά από κάθε ταξίδι του παιδιού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα, όπου η μητέρα της διατηρεί την πατρική της οικεία.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο, το 9χρονο αγοράκι γεννήθηκε στην Καλιφόρνια εκτός γάμου, με τον πατέρα του όμως - γιο της γιαγιάς η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη - να το αναγνωρίζει. Το παιδί όλα τα χρόνια της ζωής του κατοικεί μαζί με τη μητέρα του στην Καλιφόρνια και επισκέπτεται την Πάτρα, όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι της μητέρας του, η οποία είναι Ελληνίδα.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απόφαση, ο 9χρονος δεν είχε επαφή με την γιαγιά του (από τον πατέρα του) «εξαιτίας της ανυπαρξίας σχετικής συμφωνίας των διαδίκων και της αδυναμίας αυτών να καταρτίσουν τέτοια». Το αποτέλεσμα ήταν η γιαγιά να στερείται την επικοινωνία και την επαφή μαζί του και να αποζητά το ανήλικο εγγόνι της σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μπορέσει να το βλέπει.
Τελικά δικαιώθηκε με το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση να κρίνει, μεταξύ άλλων: «Η γιαγιά της πατρικής γραμμής του προδιαληφθέντος ανήλικου τέκνου, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας αυτής με τον προαναφερθέντα ανήλικο εγγονό της, η οποία συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του τελευταίου. Το συμφέρον της ομαλής ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του προμνημονευθέντος ανήλικου τέκνου περιλαμβάνει εν άλλοις λόγοις την επικοινωνία με τη γιαγιά της πατρικής του γραμμής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποξενωθούν καινά μην καταστεί επαχθής για την ψυχική υγεία του τέκνου η απομάκρυνση του από εκείνη, που το αγαπά...».
Μάλιστα, με την απόφασή του, το Δικαστήριο πέραν του ότι έθεσε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες κατά τις οποίες η γιαγιά θα μπορεί να επικοινωνεί με το εγγόνι της, υποχρέωσε την μητέρα του 9χρονου να γνωστοποιήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, προκειμένου να πραγματοποιείται η επικοινωνία της με το εγγόνι της.
Για να βλέπει, δε, δια ζώσης η γιαγιά τον 9χρονο όταν επισκέπτεται την Πάτρα θα πρέπει να ειδοποιεί την μητέρα του 48 ώρες πριν. Η μητέρα υποχρεούται, βάση της απόφασης, να παραδίδει το παιδί στη γιαγιά για χρονικό διάστημα έξι ωρών και σε περίπτωση που δεν το πράξει κινδυνεύει με χρηματική ποινή ύψους 1000 ευρώ προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μηνός!