Ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατουμένων. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», μέτρο που αποσκοπεί και στην αποσυμφόρηση των φυλακών.
«Πιστεύω ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι ένα καλό μέτρο, ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι στο σπίτι, κοντά στους δικούς του για να προχωρήσει μπροστά», έχει δηλώσει ο κος Αθανασίου που τώρα προσδοκά (σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του) ότι σε σύντομο χρόνο το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα είναι έτοιμο να «κουμπώσει», σε πρώτη τουλάχιστον φάση, σε περίπου 250 κρατούμενους.Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε από τον περασμένο Γενάρη ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, ότι σε λίγους μήνες θα εφαρμοζόταν πιλοτικά σε ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων.
Το μέτρο όμως ακόμη δεν έχει βρει εφαρμογή, καθώς εκκρεμούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία για να μπορεί ένας υπόδικος ή και ένας καταδικασμένος να διεκδικήσει έκτιση ποινής με κατ΄ οίκον περιορισμό αφού πρώτα θα έχει «μαρκαριστεί» με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι;
Σε ποιους θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός
Ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για χρονικό διάστημα μέχρι 18 μηνών και θα αφορά:
- Εως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και εκτίουν αυτήν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής
- Εως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτήν στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησής τους εκτός αυτής
- Εως 100 υπόδικους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους
- Εως 50 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή καταδίκους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται και νοσηλεύονται, για ασθένειες που προβλέπονται στο άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων που υπάγονται σε αυτήν. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.
Επειδή όπως κατηγορηματικά επισημαίνεται από το υπουργείο σκοπός του θεσμού αυτού είναι μεν να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών από κρατούμενους χωρίς όμως κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, το νέο μέτρο δεν περιλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί:
- Για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας
- Για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
- Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
- Για ανθρωποκτονίες
- Για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και
- Για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Το «βραχιολάκι» και ο Νίκος Ρωμανός
Οπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Αθανασίου, ο 21χρονος Ρωμανός μπορεί να αθωώθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση σε ότι αφορά την υπόθεση της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, πλην όμως είναι υπόδικος και σε άλλες δικογραφίες όπου υπάρχει ποινική δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 187Α, δηλαδή γιαένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σε ερώτημα μας προς κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης αν το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον υπόδικο,Νίκο Ρωμανό, προκειμένου έτσι να δοθεί μια λύση στο θέμα των εκπαιδευτικών του αδειών, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Μια κατηγορία βέβαια, για την οποία ουδείς μπορεί να γνωρίζει, εάν ο 21χρονος είναι ένοχος, πόσο μάλλον εάν θα καταδικασθεί κι η οποία κατηγορία ούτως ή άλλως επισύρει πρόσκαιρη κάθειρξη και όχι ισόβια.
thetoc.gr