«…καθεύδοντες διατελεῖτε ἄν, εἰ μη τινά ἄλλον ὁ Θεός ἔπιπἐμψοιε ὑμῖν κηδόμενος ὑμῶν…»Σωκράτης
Με αφορμή τις αντιδράσεις συναδέλφων στην είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βολιδοσκόπησε δύο επιτίμους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων: του ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη, επιτίμου αρχηγού του ΓΕΝ, και του στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επιτίμου αρχηγού του ΓΕΣ για να τους συμπεριλάβει σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποφάσισα να... κάνω μια έρευνα σχετικά με την προέλευση και επαγγελματική ιδιότητα των βουλευτών της παρούσας Βουλής. Με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο ιντερνετ διαπίστωσα ότι:
Το 1/4 των βουλευτών είναι δικηγόροι
Συνολικά σχεδόν το 1/2 είναι δικηγόροι, ιατροί και οικονομολόγοι. Τα υπόλοιπα επαγγέλματα που αναφέρονται είναι:
ΑΓΡΟΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ, ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΙΤΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ και ένας ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: ο Πτέραρχος Γεώργιος Νταβρής. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω άλλον, όμως, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει και ένας απόστρατος Συνταγματάρχης.
Το 88,6% των βουλευτών έχει πτυχίο τουλάχιστον από ΑΕΙ. Υπάρχουν μεταξύ άλλων ένας αστρονόμος, ένας απόφοιτος του Xάρβαρντ, όπως και ένας απόφοιτος γυμνασίου, ενώ 14 βουλευτές δεν αναφέρουν τίποτα στο πεδίο σπουδές. Ένας βουλευτής αναφέρει ότι είναι πτυχιούχος Α.Ε.Ι. χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις , ενώ είναι αρκετοί αυτοί που δεν αναφέρουν εκπαιδευτικό ίδρυμα (π.χ. σπούδασε Νομικά).
Κάτι που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων μεταξύ των βουλευτών και υπουργών. Αυτούς που εντόπισα είναι: Παναγιωτόπουλος, Μιχελάκης, Αδριανός, Λαζαρίδης, Πιπιλή, Ντινόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Άδωνις Γεωργιάδης, Τάνια Ιακωβίδου, Παντελής Καψής, Τέρενς Κουίκ, Τατσόπουλος, Κεδίκογλου, Νάσος Αθανασίου, Λιάνα Κανέλη, Βαρεμένος, Ψαριανός, Δημαράς.
Τέλος μεταξύ των 21 Ευρωβουλευτών οι τρεις είναι δημοσιογράφοι: Κύρτσος, Σπυράκη,Καιλή.
Φουλ της... οικογενειοκρατίας στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας
Από ότι βλέπετε είναι δύσκολο να διεκδικήσει κανείς θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. διότι κατακλύζεται από πληθώρα «διαδόχων»: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Β Αθηνών), Μιχάλης Μπεκίρης (Αχαΐας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Β Αθηνών), Σπύρος Ταλιαδούρος (Καρδίτσας), Σίμος Κεδίκογλου (Εύβοιας), Σταύρος Καλογιάννης (Ιωαννίνων), Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανίας),Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Από τα αξιοσημείωτα είναι η παρουσία δύο πρώτων ξαδέλφων, του Σίμου και του Συμεών Κεδίκογλου, γιος και ανιψιός αντίστοιχα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, οι οποίοι, μάλιστα, προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.
Από ιστορικές πολιτικές οικογένειες «κρατούν» οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου καθώς και ο Κυριάκος και η Ντόρα Μητσοτάκη (γιος και κόρη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη). Επίσης, η Φώφη Γεννηματά (κόρη του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) και η Όλγα Κεφαλογιάννη (κόρη του ιστορικού «γαλάζιου» στελέχους Γιάννη Κεφαλογιάννη). Επίσης απόγονοι πολιτικών είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας (γιος του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή Κώστα Σταϊκούρα), ο Δημήτρης Κούρκουλας (γιος του Κωνσταντίνου Κούρκουλα, γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι το 1974 και αδελφός της ηθοποιού και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα), ο Παντελής Καψής (γιος του Γιάννη Καψή, δημοσιογράφου και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ), η Ζέττα Μακρή (κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών Μιχάλη Μακρή) και ο Θανάσης Δαβάκης (συγγενής, όπως λέει, των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη), και Χρήστος Δήμας γιος του Σταύρου Δήμα. Και από ότι είδα σε πληρωμένη καταχώρηση στο Facebook ετοιμάζεται και η κόρη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Εύη Τατούλη.
Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, κόρη του Ν. Κωνσταντόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ζεύγος Μιχαλολιάκου στην Χ.Α.
Όλη η αλήθεια για τους μισθούς των 300
Συνολικά παραπάνω από 7.000 ευρώ το μήνα καθαρά και στο χέρι λαμβάνει κάθε βουλευτής, την ώρα που ο ίδιος έχει διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στα 510 ευρώ.
Μάλιστα μετά και τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισαν, οι βουλευτές λαμβάνουν υπερδιπλάσιο μισθό από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου (3.023 ευρώ), έναν καθηγητή πανεπιστημίου (1.459 ευρώ) και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ (1.872 ευρώ).
Όπως δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, το μηνιαίο καθαρό πληρωτέο ποσό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 6.200 ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η αποζημίωση που λαμβάνει κάθε βουλευτής για τη συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και μεσοσταθμικά κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα, οι βουλευτές λαμβάνουν μηνιαίως και στο χέρι:
• Βουλευτική αποζημίωση 5.780,60 ευρώ • Επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο (Εμφανίζονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια του βουλευτή. Στους βουλευτές της πρωτεύουσας δίνονται 935,88 ευρώ και οι βουλευτές της επαρχίας λαμβάνουν 1.169,99 ευρώ.) • Ταχυδρομικά τέλη 1.136,64 ευρώ (Το ποσό δίνεται προκειμένου να στέλνονται επιστολές σε ψηφοφόρους και όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, «το δαπανούμε όλο σε γραμματόσημα».) • Επίδομα κίνησης κατά μέσο όρο 550 ευρώ • Οικογενειακή παροχή 50 ευρώ • Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα 1.150 ευρώ
Εκτός όμως από τα χρήματα που παίρνουν στο χέρι οι βουλευτές, υπάρχουν και κάποιες άλλες παροχές των οποίων επωφελούνται, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
• Βουλευτικά Ι.Χ. 975 ευρώ • Επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ • Ατέλεια τηλεφωνική για τα πολιτικά γραφεία 917 ευρώ (Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ζ’ ψηφίσματος, οι βουλευτές δικαιούνται ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η ετήσια δαπάνη της Βουλής για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ.) • Ατέλεια κινητού τηλεφώνου 200 ευρώ (Τυχόν υπερβάσεις τις καλύπτει ο βουλευτής.) • Αεροπορικά εισιτήρια 875 ευρώ (Συνολικά 104 αεροπορικά εισιτήρια το χρόνο δικαιούνται οι βουλευτές της περιφέρειας, προκειμένου κάθε εβδομάδα να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.) • Δύο επιστημονικοί συνεργάτες 4.500 ευρώ (Σε κάθε βουλευτή παρέχονται 4 υπάλληλοι και 2 αστυνομικοί. Από τους υπαλλήλους οι δύο είναι αποσπασμένοι και άρα πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους. Τους άλλους δύο τους επιλέγει ο ίδιος και πληρώνονται από τη Βουλή.)
Για το ΠΑΣΟΚ αν έχεις διατελέσει για ένα φεγγάρι βουλευτής και στηρίζεις Μπένυ δεν χάνεσαι
Τελικά αποδεικνύεται ότι αν έχεις διατελέσει για ένα... φεγγάρι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το καλύτερο εισιτήριο για να διοριστείς επικεφαλής σε κάποια υψηλή θέση στο δημόσιο. Τι κι αν το κόμμα σου παραπαίει και δεν είναι διόλου απίθανο να βρεθεί πολύ σύντομα εκτός Βουλής...
Τουλάχιστον οκτώ διατελέσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διοριστεί σε τέτοιου είδους θέσεις από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Πρόκειται για:
• Tον πρώην βουλευτή Αρκαδίας Ροβέρτο Σπυρόπουλο, επί χρόνια διοικητή του ΙΚΑ. • Τον προσφάτως διορισθέντα πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μιχάλη Κατρίνη, τέως βουλευτή Ηλείας. • Τον τέως βουλευτή Β’ Πειραιά Δημήτρη Λιντζέρη, πρόεδρο του ΕΟΦ. • Τον άλλοτε βουλευτή Α’ Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, συντονιστή διευθυντή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. • Τον πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελο Τόλκα, πρόεδρο του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας. • Τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή Λάρισας. • Τον πρόεδρο της ΓΑΙΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο, πρώην βουλευτή Αχαΐας. • Τον υποδιοικητή του ΟΓΑ Μιχάλη Τζελέπη, πρώην βουλευτή Σερρών.
Στους ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και ο τέως γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ. Κι έχει ο Θεός...
(ap-ax-aerop.blogspot.gr - ΜΥΤΑΚΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ) staratalogia.blogspot.gr |