Μετά το δημοσίευμα του zougla.gr σχετικά με την εισαγγελική εντολή να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση από όλες τις υπηρεσίες -περιλαμβανομένου του Λιμενικού Σώματος- όταν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που αφορούν σε πλημμελήματα ή κακουργήματα με συλλήψεις, έπειτα από την επιχείρηση στα Εξάρχεια που κατέληξε σε αποτυχία, στελέχη του Λιμενικού μας έστειλαν απάντηση και διευκρινίσεις που αφορούν στην επιχειρησιακή λειτουργία του Σώματος, αλλά και στην ειδική περίπτωση της επιχείρησης της 4ης Απριλίου στα Εξάρχεια.
[custom:google-ads]
Τα ερωτηματικά βεβαίως σχετικά με τα λάθη ή τις παραλείψεις που έγιναν και κατέληξαν στον τραυματισμό δύο λιμενικών και στην αποτυχία της επιχείρησης παραμένουν, και αφορούν κυρίως:
α) στο ότι δεν υπήρξε τελικά αστυνομική ενίσχυση στους 8 λιμενικούς και στον εισαγγελέα που επιχείρησαν και ποιος τελικά ευθύνεται για αυτό,
β) αν αυτή η ενίσχυση έπρεπε να προέλθει απαραίτητα από την αστυνομία, ή τελικά από τις ίδιες τις υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, που όπως αποκαλύπτει το zougla.gr, έχουν επιχειρήσει πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών και στα Εξάρχεια, με επιτυχία.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος διευκρινίζει πως:
1) Η επιχείρηση αποφασίστηκε άμεσα, με το εύλογο επιχείρημα ότι αυτό έγινε «λόγω του κινδύνου να μην βεβαιωθεί η έκνομη πράξη και να μην συλληφθούν έτεροι δράστες, που πιθανότατα είχαν ενημερωθεί για την σύλληψη του αλλοδαπού, καθώς και λόγω του ότι το αδίκημα ήταν στα πλαίσια του αυτοφώρου».
2) Η αστυνομία ενημερώθηκε κανονικά, αν και όχι με επίσημο σήμα, αλλά προφορικά. Κι αυτό διότι η Εισαγγελία ήταν ενήμερη αρκετά νωρίτερα, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και 20 λεπτά πριν από την έναρξη της επιχείρησης! Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του κλιμακίου του Λιμενικού κάλεσε ο ίδιος την Άμεση Δράση, ζητώντας συνδρομή από την ομάδα ΔΙΑΣ για την επιχείρηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον εισαγγελέα που βρέθηκε επί τόπου, κατά τα λεγόμενα του κυρίου Δριβάκου. Επίσης, πάντα κατά τον κύριο Δριβάκο, το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχτεί και από την απομαγνητοφώνηση της ηχητικής συνομιλίας προς το κέντρο της Άμεσης Δράσης, αν και εφόσον αποφασιστεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Όμως, κατά την εκδοχή της αστυνομίας, η κλήση αυτή προς την Άμεση Δράση πραγματοποιήθηκε μετά την εμπλοκή και το βίαιο επεισόδιο, με προφανή στόχο να ληφθεί βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των Λιμενικών και του εισαγγελέα, και όχι νωρίτερα.
Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι, όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του λιμενικού, τυπικά το Λιμενικό Σώμα δεν έχει την υποχρέωση, εάν δεν το κρίνει, να ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ. για επιχειρήσεις που χειρίζεται από την αρχή το ίδιο το σώμα (δηλαδή όταν η απαρχή του εγκλήματος λαμβάνει χώρα σε τόπο δικαιοδοσίας του, όπως το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη περίπτωση). Ενημέρωση γίνεται προκειμένου να μην βρεθούν λόγω έλλειψης επικοινωνίας λιμενικοί απέναντι σε αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των πρώτων.
Πάντως για τη συγκεκριμένη επιχείρηση παραμένει το ερώτημα: Δεν αρκούσε η ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και εν συνεχεία της Εισαγγελίας Ποινικής Δίωξης, όπως επικαλείται ο κύριος Δριβάκος, για να αποφασιστεί η αστυνομική συνδρομή στην επιχείρηση, αν κάτι τέτοιο κρινόταν σκόπιμο; Είναι απαραίτητο να υπάρξει σήμα από τη μία υπηρεσία στην άλλη; Και ποια εκδοχή ισχύει τελικά, της αστυνομίας, ότι η κλήση έγινε αρκετά αργά, ή του λιμενικού, ότι η κλήση έγινε πριν από την έναρξη της επιχείρησης;
Το ζήτημα όμως με τη συγκεκριμένη επιχείρηση και το αποτέλεσμά της, δεν είναι μόνο αν ενημερώθηκε η αστυνομία ή όχι...
Κι αυτό διότι, σε πολλές επιχειρήσεις του Λιμενικού για ναρκωτικά -συγκεκριμένα σε περισσότερες από 25 επιχειρήσεις τα τελευταία 2 χρόνια- τα στελέχη του έχουν επιχειρήσει με επιτυχία μόνα τους, με τις υπηρεσιακές τους δυνάμεις, χωρίς την αστυνομική συνδρομή, σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Εκ των οποίων, σε τρεις περιπτώσεις μάλιστα μέσα στα Εξάρχεια!
3) Ο Γιώργος Δριβάκος στο κείμενο του προς το zougla.gr αναφέρει τη μία περίπτωση επέμβασης του λιμενικού στα Εξάρχεια, που έγινε μάλιστα σε οικία σε απόσταση 200 μέτρων από τη συγκεκριμένη της 4ης Απριλίου, οπότε και είχε κατασχεθεί από τους άνδρες του λιμενικού 1 κιλό κοκαϊνης.
Δηλαδή, όπως προκύπτει κι από πληροφορίες του zougla.gr, η άμεση επιχείρηση σε τόπο με «ιδιατερότητα», όπως τα Εξάρχεια, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για τα στελέχη του Λιμενικού, με μία διαφορά όμως, που ίσως να αποτέλεσε και τη λεπτή γραμμή που ξεχώρισε την επιτυχία από την αποτυχία για τη συγκεκριμένη επιχείρηση της 4ης Απριλίου...
Γιατί δεν κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις του λιμενικού
Σχεδόν πάντα, στις επιχειρήσεις του Λιμενικού για ναρκωτικά, και όταν δεν ζητείται αστυνομική συνδρομή, συμμετέχει το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, δηλαδή το ειδικό σώμα, με βαρύ οπλισμό, ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία και συμμετοχή σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών. Συγκεκριμένα συμμετέχει η Ομάδα 1 (ΟΕΑ 1), από τις τέσσερις ξεχωριστές ομάδες που διαθέτουν τα Κλιμάκια, αναλόγως της φύσης του εγκλήματος και της επιχείρησης.
Στην περίπτωση της 4ης Απριλίου, ίσως λόγω κακής εκτίμησης, ίσως λόγω και της αμεσότητας της επιχείρησης, η συνδρομή της «ΟΕΑ 1» δεν ζητήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνουν «απροστάτευτοι» οι 8 λιμενικοί και ο εισαγγελέας που συμμετείχαν στην επιχείρηση, απέναντι σε μία κατάσταση που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να προβλέψουν εύκολα (το πλήθος των 40 ατόμων).
4) Αναφέρει ο κύριος Δριβάκος: «Το να λέγεται ότι οι λιμενικοί υποχώρησαν ατάκτως αφήνοντας στο έλεος των κουκουλοφόρων κάποιους από τους συναδέλφους τους είναι ανυπόστατο και αδικεί αν μη τι άλλο την ένδοξη ιστορία αυτής της υπηρεσίας».
5) Ο Γιώργος Δριβάκος ξεκαθαρίζει πως ότι έγινε στα Εξάρχεια, δεν σχετίζεται με τις προσωπικές επιδιώξεις κανενός. «Όλες οι έρευνες που διενεργούνται από αυτήν την υπηρεσία αναφορικά με ναρκωτικά, είναι καθόλα νόμιμες και πάντα με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Έχουνε κάνει πολλές φορές το καθήκον τους με επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών και θα συνεχίσουνε να το κάνουνε στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η μόνη επιδίωξη όλων από την υπηρεσία αυτή. Υπόλοιπες τυχόν «επιδιώξεις» τις αφήνουν σε άλλους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργου Δριβάκου:
«Μετά τη σύλληψη του αλλοδαπού στον λιμένα Πειραιά και κατά την διάρκεια αστυνομικής προανάκρισης ο συλληφθείς αλλοδαπός στην απολογία του έδωσε την οικία του προμηθευτή της κατασχεθείσας ποσότητας αναφέροντας ότι ο εν λόγω προμηθευτής εντός της οικίας που διέμενε κατείχε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Λόγω του κινδύνου να μην βεβαιωθεί η έκνομη πράξη και να μην συλληφθούν έτεροι δράστες που πιθανότατα είχαν ενημερωθεί για την σύλληψη του ως άνω αλλοδαπού, καθώς και λόγω του ότι το αδίκημα ήταν στα πλαίσια του αυτοφώρου και βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης, δυνάμει του άρθρου 243 του Κ.Π.Δ., αποφασίσθηκε άμεσα η διενέργεια κατ’οίκον έρευνας.
Για τον λόγο αυτό ενημερώθηκε άμεσα η κατά τόπον αρμόδια Εισαγγελία Πρωτ/κων Αθηνών η όποια και συνέδραμε με εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να διενεργηθεί νόμιμη έρευνα στην δοθείσα διεύθυνση η περιοχή της οποίας, (Εξάρχεια), έγινε από τη πρώτη στιγμή γνωστή στον αρμόδιο εισαγγελέα που επικοινώνησαν. Καίτοι η εισαγγελία είναι μια και αδιαίρετη, ο εισαγγελέας Πρωτ/κων που παρίστατο στην έρευνα, ενημέρωσε σχετικά τόσο τον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αθηνών όσο και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών.
Σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε ο εισαγγελέας στη συνέχεια, ο επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στην εν λόγω οικία, είχε ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ για παροχή συνδρομής χωρίς όμως κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί. Είχε δε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και αυτοπροστασίας τόσο του κλιμακίου του όσο και του παριστάμενου εισαγγελικού λειτουργού. ο επαγγελματισμός και η εμπειρία του κλιμακίου των ανδρών της δίωξης ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, εκτός από τις πλείστες επιτυχημένες υποθέσεις εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, που διεξήγαγε με επιτυχία κατά το παρελθόν (όπως για παράδειγμα κατάσχεση 1 κιλού κοκαΐνης σε έρευνα σε οικία πάλι στην περιοχή των Εξαρχείων σε απόσταση λιγότερη των διακοσίων μέτρων από τη πρόσφατη), βεβαιώνεται επιπρόσθετα και από τη κατάθεση που δόθηκε από τον εισαγγελέα που ήταν παρόν στην επιχείρηση και το είδε με τα ίδια του τα μάτια.
Το να λέγεται ότι οι λιμενικοί υποχώρησαν ατάκτως αφήνοντας στο έλεος των κουκουλοφόρων κάποιους από τους συναδέλφους τους είναι ανυπόστατο και αδικεί αν μη τι άλλο την ένδοξη ιστορία αυτής της υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της δίωξης ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενημέρωσε περίπου 20 λεπτά της ώρας πριν την είσοδο τους στην δοθείσα οικία , την Ελ.ΑΣ. Αυτό αποδεικνύεται ευκολότατα αν ληφθεί το ηχητικό από την συνομιλία του με το κέντρο Άμεσης Δράσης της ΕΛ.ΑΣ που ζητάει να τον συνδέσει με την ΔΙΑΣ για παροχή συνδρομής. Βεβαιώνεται επίσης κι από τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος φθάνοντας στο σημείο ενημερώθηκε (όπως ο ίδιος καταθέτει) από τον επικεφαλής ότι είχε ειδοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ για παροχή συνδρομής.
Τελος αναφορικά με τον «πάγο» που λέει το αρχικό σας δημοσίευμα, που έβαλε η Εισαγγελία Πρωτ/κων Πειραιά στις «προσωπικές και συλλογικές επιδιώξεις» στελεχών της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, η απάντηση είναι ότι,όπως και στη συγκεκριμένη, όλες οι έρευνες που διενεργούνται από αυτήν την υπηρεσία αναφορικά με ναρκωτικά, είναι καθόλα νόμιμες και πάντα με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Έχουνε κάνει πολλές φορές το καθήκον τους με επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών και θα συνεχίσουνε να το κάνουνε στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η μόνη επιδίωξη όλων από την υπηρεσία αυτή.
Υπόλοιπες τυχόν «επιδιώξεις» τις αφήνουν σε άλλους».
*ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θερμό επεισόδιο με τραυματία δημοτικό αστυνομικό κατά την διάρκεια ελέγχου