Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:32 | 22/04/2022

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, φαίνεται πως δεν υπολόγιζε ένα ασυνήθιστο αλλά αποτελεσματικό «όπλο» που είχε η δεύτερη στη διάθεσή της: την περιβόητη λάσπη της.
poster
 
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνέπεσε με την «περίοδο των λασπωμένων δρόμων» ή «Rasputitsa» στα ρωσικά. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο: την άνοιξη – όταν λιώνουν οι πάγοι και το έδαφος της χώρας γίνεται κυριολεκτικά αδιάβατο καθώς μετατρέπεται ες λάσπη – και το φθινόπωρο με τις πρώτες δυνατές βροχές.

Η λάσπη επιβράδυνε την επέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά στα βόρεια της χώρας που έχει και περισσότερα δάση. Εξάλλου, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φωτογραφίες και βίντεο με ρωσικά τανκ, φορτηγά και τεθωρακισμένα να έχουν κολλήσει στη λάσπη και να έχουν εγκαταλειφθεί.

Θεωρείται ότι οι επικεφαλής των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς πίστευαν ότι το στράτευμα και τα οχήματά του θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν και δεν θα έπεφταν στην… κινούμενη άμμο – ή λάσπη, σε αυτή την περίπτωση.

Ούτως ή άλλως, για άλλη μια φορά η ιστορία θα μπορούσε να τους είχε διδάξει. Η λάσπη ήταν και αυτή που καθυστέρησε την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, ενώ τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισαν και τα στρατεύματα του Χίτλερ το 1941.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η Μόσχα θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία και θα πετύχαινε μια γρήγορη νίκη. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η πρώτη φάση του πολέμου έδειξε έλλειψη σχεδιασμού, ετοιμότητας και τακτικής από την πλευρά του ρωσικού στρατού, ο οποίος απέτυχε στο βόρειο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ειδικά, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ρωσικός στρατός με τη λάσπη φανερώνουν «πραγματικά προβλήματα με τον επαγγελματισμό του», σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Χες, ερευνητή στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

«Αποτελεί ένα πραγματικό ερώτημα. Οι Ρώσοι έκαναν όλες αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις για εισβολή σε ξένη χώρα εδώ και μια δεκαετία. Όμως, δεν σκέφτηκαν – ή δεν είχαν τον συντονισμό – για να τοποθετήσουν τις σωστές μονάδες στα σωστά σημεία και για να μετακινηθούν με τον σωστό τρόπο για να αντιμετωπίσουν κάτι [τη λάσπη] που είναι γνωστό ότι αποτελεί πρόβλημα εδώ και 300 χρόνια», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Αν και εκτιμάται ότι τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μπορούν σε γενικές γραμμές να αντιμετωπίσουν τη λάσπη, το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν όλα την ίδια διαδρομή ήταν αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα μπορούσε να το είχε προβλέψει οποιοσδήποτε υψηλόβαθμος στρατιωτικός με γνώσεις της περιοχής.

Τέλος, η μεγάλη έκταση της Ουκρανίας αποτέλεσε άλλο ένα πρόβλημα για τους Ρώσους εισβολείς. Πολλές μονάδες απομακρύνθηκαν από τα βόρεια της χώρας και τοποθετήθηκαν στο ανατολικό ή το νότιο μέτωπο, όπου εξελίσσεται η δεύτερη φάση του πολέμου.

Πηγή: Money Review

Πηγή: skai.gr
, Money Review

 

 



 
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis