Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:40 | 25/11/2014

Η λύση που προωθείται με τροπολογία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ,προβλέπει την απαλλαγή της BAE από την υποχρέωση υλοποίησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με αντάλλαγμα την καταβολή σημαντικού χρηματικού ποσού. Όπως λένε οι πληροφορίες του Onalert.gr όμως η ζημιά που μπορεί να προκύψει σε επιχειρησιακό επίπεδο ίσως να είναι μεγαλύτερη από το ποσό που θα καταβληθεί από την BAE. Και αυτή η ζημιά έχει να κάνει μ΄ ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε: τους Exocet.

Οι τέσσερις πυραυλάκατοι Super Vita αλλά και ο Ρίτσος που είναι έτοιμος για παραλαβή είναι εξοπλισμένες με Exocet. Το λογισμικό τους αφορά στους Exocet Block 2,οι οποίοι όμως δεν θα παράγονται πλέον και γι΄ αυτό το ΠΝ έχει πορμηθευτεί ήδη Exocet Block 3. 

Το ΠΝ είχε προβλέψει την εξέλιξη όταν ναυπηγούνταν οι πρώτες Super Vita και γι΄ αυτό ανάμεσα στ΄ άλλα ΑΩ είχε συμπεριλάβει και την υποχρέωση των κατασκευαστών να “περάσουν” στις τέσσερις Super Vita αλλά και στον Ρίτσο λογισμικό για το Block 3. Για τις δύο τελευταίες πυραυλακάτους αυτό έχει ήδη προβλεφθεί . Το θέμα είναι να ναυπηγηθούν τα πλοία.

Το ερώτημα που βασανίζει τώρα τους επιχειρησιακούς κυρίως αξιωματικούς είναι τι θα γίνει αν αποδειχτεί ότι ανάμεσα στα ΑΩ από τα οποία απαλάσσεται η BAE ,περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του λογισμικού από το Block 2 στο 3. Η αναβάθμιση είναι αναγκαία αφού εξασφαλίζει την μεγαλύτερη και καλύτερη εκμετάλλευση των δυαντοτήτων των νέων Exocet.

Είναι το ακριβώς αντίθετο μ΄ ότι συμβαίνει στα υποβρυχία 214 , στα οποία έχουμε σύγχρονο οπλικό σύστημα αλλά παλιές τορπίλες.

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό της η “λύση” που προωθείται στο ΠΝ υπάρχει ανησυχία για το ζήτημα των Exocet οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα μας.

Στα βίντεο η απόδειξη…

 

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis