Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες και μετανάστες, δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά στην Ήπειρο.
Τέσσερα λεωφορεία έφτασαν στις 9:30 το βράδυ από τον Πειραιά και με την άφιξη άρχισαν οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ανάμεσα τους ήταν πολλοί με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει στο λιμάνι. Πολλοί υποστήριζαν πως οι οικογένειες κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη.
Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, φώναζαν πως δεν θέλουν να μείνουν, πως επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά και δήλωναν ότι δεν τους άρεσαν οι συνθήκες στο κέντρο, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί, που τους προέτρεπαν να φύγουν.
Όπως αναφέρει το τοπικό site epiruspost.gr, προκειμένου να τους πείσουν, στο πλαίσιο της εκστρατείας εκκένωσης του λιμανιού, δημιούργησαν σε όλους την εντύπωση ότι θα μετακινηθούν στο συγκρότημα τουριστικών κατοικιών στην Μυρσίνη Ηλείας.
Τα λεωφορεία αναχώρησαν... Με την διαφορά ότι έξι κατέληξαν στην Ηλεία και τέσσερα στα Γιάννινα. Οικογένειες χώρισαν ενώ όσοι έρχονταν στα Γιάννινα είχαν ενημερωθεί ήδη από τους δικούς τους για τις πραγματικά άριστες συνθήκες που βρήκαν στην Κυλλήνη.
Έτσι όταν αντίκρισαν τον καταυλισμό με τις σκηνές και τις ανύπαρκτες υποδομές, αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία ζητώντας να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα.
Από το λεωφορείο που έφτασε πρώτο, κατέβηκαν αρχικά μία νεαρή μητέρα με τρία παιδάκια. Τα παιδάκια ήταν εξαντλημένα ενώ τα καλοκαιρινά ρούχα που φορούσαν δεν μπορούσαν να τα προστατεύσουν από το τσουχτερό κρύο.
Αμέσως τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από μέλη του Ερυθρού Σταυρού τα οποία στη συνέχεια φρόντισαν να φέρουν ρούχα και να ντύσουν τα παιδάκια.
«Αν κατέβουμε θα μείνουμε για πολύ καιρό εδώ..»! Μία νεαρή κοπέλα από τη Συρία, ζητά να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
Ξεσπά.. «Μέναμε στο λιμάνι. Ήρθαν οι οργανώσεις και οι μεταφραστές και μας είπαν ότι θα μας πάνε σε ένα κάμπινγκ, με σπίτια κι ανθρώπινες συνθήκες. Είναι μόνο δύο ώρες από την Αθήνα κι αν δεν σας αρέσει θα γυρίσετε με το ίδιο λεωφορείο. Ανεβήκαμε στα λεωφορεία... Είμαστε εννέα ώρες στο δρόμο. Και ήρθαμε σε έναν χώρο με άθλιες συνθήκες..»
Η ίδια θέλει να ταξιδέψει στη Γερμανία όπου βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένειά της.
Μιλά για λογαριασμό όλων.. «Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ.. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω με το ίδιο λεωφορείο. Μας είπαν ψέματα. Εδώ δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες..Αυτό που βλέπουμε μας έχει τρομάξει.. Στο λιμάνι ήταν πολύ καλύτερα».
Ένα νεαρό παιδί, σπούδαζε ιατρική στη Συρία. Εγκατέλειψε τις σπουδές και μετά από μεγάλη περιπέτεια βρέθηκε μπροστά στον καταυλισμό του Κατσικά, με την άρρωστη μητέρα του.
«Θέλω ανθρώπινες συνθήκες για την μητέρα μου. Η αδερφή μου είναι σε άλλο καταυλισμό. Η οικογένεια είναι χωρισμένη. Είναι πολύ δύσκολα έτσι. Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε».
Ένας ακόμη νεαρός. Σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στην πατρίδα του. Λέει μόνο μία φράση.. «Προτιμώ να πεθάνω παρά να μείνω εδώ». Ευχαριστούν την Ελλάδα για όσα τους προσφέρει «αλλά δεν μας αρέσει να μας λένε ψέματα, ειδικά άνθρωποι που αγαπάμε».
Πλησιάζει ένας ακόμη νεαρός. Βρίσκεται στον καταυλισμό του Κατσικά από τις 19 Μαρτίου. «Πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Μέχρι στιγμής βροχή και κρύο. Μέχρι πότε θα μείνουμε έτσι.. Σαν ζώα. Ζηλεύω τις αγελάδες που βρίσκονται δίπλα, γιατί αυτές έχουν ταβάνι πάνω από το κεφάλι τους», λέει εννοώντας τα κοπάδια των βοοειδών που βρίσκονται στους χώρους των τολ.
http://www.thetoc.gr/