Άλλες εποχές αν είχαν αποστρατευθεί 10 αντιστράτηγοι θα γράφαμε…για μέρες. Μετά από τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν έχει ανοίξει μύτη. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο λανθασμένο χειρισμό που έγινε με τον Α/ΓΕΑ Χρήστο Βαίτση, ο οποίος πληροφορήθηκε την αποστρατεία του στο εξωτερικό. Η αποστρατεία του ωστόσο ήταν μάλλον κάτι που δεν εξέπληξε, αφού ήταν ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα.
Είναι ενδεικτικό ότι στα τηλεοπτικά δελτία το θέμα των κρίσεων “έπαιξε” από ελάχιστα και ουδέτερα ως…καθόλου.
Το όποιο παρασκήνιο των κρίσεων περιορίζεται λοιπόν στις κρίσεις του Στρατού Ξηράς. Και δεν είναι και πλούσιο…
Γιατί οδηγήθηκαμε στην αποστρατεία 10 αντιστρατήγων, για να φθάσουμε στην επιλογή Στεφανή;
Η εξήγηση που δίνεται από πηγές του ΥΠΕΘΑ είναι η “ανανέωση”. Κρίθηκε ότι οι βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του Α/ΓΕΣ ήταν αξιωματικοί με προσόντα που δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν, αλλά ήταν “παλαιάς κοπής”. Είναι πιο σύγχρονος αξιωματικός ο Α. Στεφανής; Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ότι πιστεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό υποστηρίζουν ότι ήταν το στοιχείο που έκρινε την απόφασή τους και την επιλογή τους.
Η επιλογή Στεφανή στη θέση του Α/ΓΕΣ επιπλέον παρά τις “επιθετικές” δηλώσεις του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, έχει εξασφαλίσει “διακομματική συναίνεση”, αφού ο Αντιστράτηγος Στεφανής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί κομματική-κυβερνητική επιλογή.
Σενάρια βεβαίως ακούγονται και θ΄ ακουστούν ακόμη περισσότερα για τον νέο Α/ΓΕΣ και την επιλογή του. Επειδή κάποια απ΄ αυτά μπορεί να είναι άκρως ελκυστικά αλλά φλερτάρουν με την αγαπημένη μας συνωμοσιολογία, δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό.
Νομίζουμε ότι αυτό που προέχει, όπως για κάθε νέο Αρχηγό είναι να ευχηθούμε να τα πάει καλά. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μην κυριαρχήσει η σεναριολογία.
Ο νέος Α/ΓΕΣ έχει τη φήμη αξιωματικού που εκτός από στρατιωτικά προσόντα, διαθέτει και ικανότητες στην επικοινωνία. Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν χρειάζεται κι αυτή αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα δώσει προτεραιότητα σ΄ αυτό το τομέα. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ μεγάλα και ασφαλώς τα γνωρίζει.
Η περίπτωση Βαίτση.
Η αποστρατεία του Α/ΓΕΑ Χρήστου Βαίτση ήταν ένα ενδεχόμενο που συζητιόταν από το καλοκαίρι. Οι σχέσεις του με τον ΥΕΘΑ πέρασαν από διάφορες φάσεις, χωρίς ποτέ να είναι εχθρικές. Ο Πτέραρχος Βαίτσης ως χαρακτήρας είναι πολλές φορές “κάθετος” στις απόψεις του. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό για έναν Αρχηγό. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι επηρεάζει τις αποφάσεις, ειδικά όταν αυτές είναι οριακές. Η αποστρατεία του έβαλε τέλος και στην παραφιλολογία που ήθελε να έχει την στήριξη του Μαξίμου μέσω του Νίκου Παππά, λόγω εκείνης της πτήσης που είχε κάνει ο υπουργός με Mirage 2000.
Γιατί έφυγε ο Α/ΓΕΝ
Ο Ναύαρχος Γ. Γιακουμάκης αποστρατεύθηκε κι αυτός με τη λογική της “ανανέωσης”. Σοβαρός και μετρημένος είχε το προσόν να μην ασχολείται με την όποια κριτική δεχόταν και ακολούθησε το δρόμο που εκείνος θεωρούσε σωστό. Αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε στα θετικά του, γιατί έτσι πρέπει να ΄ναι οι Αρχηγοί. Προσπάθησε να πλησιάσει το προσωπικό παρουσιάζοντας ένα σχέδιο το οποίο όμως δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Ίσως να μην πρόλαβε να το ενεργοποιήσει. Κρίθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ,ότι και το ΠΝ χρειαζόταν αλλαγή ηγεσίας. Οι επιλογές Τσιούνη στη θέση του Α/ΓΕΝ και Παυλόπουλου στη θέση του Αρχηγού Στόλου, εχουν αποσπάσει θετικά σχόλια.