Οι αλλοδαποί που στρατολογεί το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο μορφωμένοι απ’ όσο πιστευόταν μέχρι τώρα, αποκαλύπτει μια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία βασίστηκε σε εσωτερικά στοιχεία της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Ανακαλύψαμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αναζητεί να στρατολογήσει αλλοδαπούς μεταξύ των φτωχών και των λιγότερο μορφωμένων, αλλά μάλλον το αντίθετο», σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που βασίστηκε στη διαρροή εσωτερικών στοιχείων του ΙΚ που αφορούσαν 3.803 νεοσύλλεκτους.
Πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν τη χώρα διαμονής, την εθνικότητα, το επίπεδο μόρφωσης ακόμη και την προηγούμενη εμπειρία στον τζιχαντισμό και τη γνώση της σαρίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας αυτής που είναι αφιερωμένη γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
«Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι ότι τα πρόσωπα αυτά είναι κάθε άλλο παρά αμόρφωτα», τονίζεται στην έκθεση, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα «ρίχνει φως» στο προφίλ των μαχητών του ΙΚ.
Η πλειονότητα των αλλοδαπών που στρατολογήθηκαν την περίοδο 2013- 2014 «ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είχε συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, επισημαίνοντας ότι η μέση ηλικία των ξένων μαχητών του ΙΚ είναι τα 27,4 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 43,3% είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 25,4% είχε φοιτήσει στο πανεπιστήμιο. Μόνο το 13,5% είχε ολοκληρώσει μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μόλις το 1,3% των νεοσύλλεκτων δήλωσε αγράμματο. Το υπόλοιπο 16,3% δεν έδωσε στοιχεία για τη μόρφωσή του.
«Οι αλλοδαποί που στρατολογεί το ΙΚ και προέρχονται από τη Αφρική, τη νότια και την ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή είναι σημαντικά πιο μορφωμένοι από τους συμπατριώτες τους. Η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι προτού ενταχθεί στην οργάνωση εργαζόταν», προσθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλοδαποί επίδοξοι τζιχαντιστές μεταβαίνουν στη Συρία έχοντας «διάφορους» σκοπούς: «Κάποιοι επιθυμούν να βοηθήσουν τη διοίκηση της οργάνωσης, άλλοι πάνε επιθυμώντας να βάλουν τέλος στη ζωή τους προσφέροντας (στο ΙΚ) και άλλοι θέλουν απλώς να πολεμήσουν».
«Το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να ασχοληθούν με διοικητικά θέματα, αλλά και των υποψήφιων βομβιστών αυτοκτονίας αυξάνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο μόρφωσης», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιθωριοποίηση «φαίνεται να ενέχει έναν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης», ενώ τονίζει ότι η «ανεργία» είναι μια από τις βασικότερες αιτίες που ωθεί τους νέους στο ΙΚ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.iefimerida.gr