Το πρώτο "lockdown" σε τέσσερις ελληνικές φυλακές: Στοπ σε επισκεπτήρια, άδειες, προφυλακίσεις

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Το πρώτο "lockdown" σε τέσσερις ελληνικές φυλακές: Στοπ σε επισκεπτήρια, άδειες, προφυλακίσεις

Σε τέσσερις φυλακές της χώρας επιβάλλεται αυστηρό lockdown, καθώς ο κορονοϊός σαρώνει τους έγκλειστους στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Το lockdown ξεκινά σε Κορυδαλλό, Τρίκαλα, Άμφισα και Λάρισα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως διακόπτονται επισκεπτήρια, άδειες, μεταγωγές αλλά και προφυλακίσεις.

Ανησυχία για τους 3.000 ανεμβολίαστους στις φυλακές

Τα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελούν μια "μικρογραφία" της κοινότητας και στο κομμάτι… άρνησης εμβολιασμού. Από τους 11.100 κρατούμενους των φυλακών της χώρας, οι περίπου 3.000 αρνούνται να εμβολιαστούν. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας 367 άτομα, 290 κρατούμενοι και 77 σωφρονιστικοί υπάλληλοι νόσησαν από κορονοϊό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, 6.140 κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν εμβολιαστεί, ενώ άλλοι 1.960 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν, αλλά πρόκειται για αλλοδαπούς που δεν είχαν ΑΜΚΑ και αναμένεται η έκδοσή τους, προκειμένου και εκείνοι να εμβολιαστούν. Μάλιστα υπάρχουν 62 κρατούμενοι έχουν κάνει και την 3η δόση του εμβολίου.

Όπως γράφει το TheToc, από τους 367 νοσούντες, τα μεγαλύτερα νούμερα καταγράφονται στις φυλακές του Κορυδαλλού με 31 κρατούμενους και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, σε αυτές των Τρικάλων 31 κρατούμενοι και 9 σωφρονιστικοί, στα Διαβατά 38 κρατούμενοι και δύο σωφρονιστικοί και σε αυτές της Άμφισσας 33 κρατούμενοι και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα τα κρούσματα του ιού στις φυλακές ήταν κάτι παραπάνω από 100, ενώ εστία μόλυνσης φέρεται να είναι τα επισκεπτήρια και κυρίως οι κρατούμενοι που επέστρεψαν από άδειες που είχαν λάβει από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

thetoc.gr