Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 12/04/2015

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε καλά το Διαδίκτυο; Αναθεωρήστε… Οι ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Google και το Amazon, αποτελούν μόνο την επιφάνεια ενός… βαθύ, σκοτεινού «ωκεανού», αγνώστου για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για τον «βαθύ ιστό», όπως τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Marc Goodman στο βιβλίο του «Μελλοντικά Εγκλήματα» απόσπασμα του οποίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Popular Science».



​«Πρόκειται για ένα μέρος όπου η online πληροφορία προστατεύεται από κωδικούς, διαδικτυακά «τείχη» ενώ ακόμα και η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με εξειδικευμένο, σπάνιο, και φυσικά παράνομο λογισμικό»«Πρόκειται για ένα μέρος όπου η online πληροφορία προστατεύεται από κωδικούς, διαδικτυακά «τείχη» ενώ ακόμα και η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με εξειδικευμένο, σπάνιο, και φυσικά παράνομο λογισμικό», αναφέρει ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι αυτοί το μέγεθος αυτών των ιστότοπων είναι 500 φορές μεγαλύτερο από το «δημοφιλές» διαδίκτυο, δηλαδή των σελίδων που αναζητάει ο περισσότερος κόσμος κάθε μέρα! Κι όμως είναι σχεδόν αόρατο…

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, από τις αναζητήσεις μας στο Google προκύπτει μόλις το 16% του συνολικού όγκου πληροφοριών που υπάρχει στο διαδίκτυο. «Είναι σαν να ψαρεύεις με καλάμι μέσα από βάρκα στον ωκεανό, και να νομίζεις ότι μπορείς να πιάσεις όλα τα ψάρια που υπάρχουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Στα… άδυτα του κρυφού, αλλά τεράστιου αυτού ωκεανού, ενώνονται ομάδες ατόμων με σκοπό τις παράνομες πράξεις, διαφόρων τύπων –από πταίσματα, μέχρι σοβαρά εγκλήματα του ποινικού κώδικα. Χάκερ, μέλη συμμοριών, τρομοκράτες, παιδεραστές, είναι μερικές από τις κατηγορίες ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις λειτουργίες του διαδικτύου, κρυφά από το ευρύ κοινό.



Στο «σκοτεινό διαδίκτυο» γίνονται οι εξής αγοραπωλησίες:

1. Ναρκωτικά. Για ατομική χρήση ή ακόμα και εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων, όλων των τύπων. Υπολογίζεται ότι διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

2. Πλαστά χρήματα. Ψεύτικο συνάλλαγμα όλων των ειδών –ευρώ, δολάρια, γεν- είναι διαθέσιμα. Με 600 πραγματικά δολάρια, πωλούνται 2.500… πλαστά, με την «εγγύηση» ότι οι τυπικοί έλεγχοι δεν τα αποκαλύπτουν…

3. Πλαστά χαρτιά. Διαβατήρια, διπλώματα, ταυτότητες, έγγραφα μετανάστευσης, ακόμα και διπλωματικές ταυτότητες είναι διαθέσιμες. Ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης των ΗΠΑ στοιχίζει 200 δολάρια.

4. Όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά. Αποστέλλονται στον παραλήπτη σε ειδικές συσκευασίες αποφυγής των ελέγχων, συνήθως κρυμμένα σε πακέτα με παιχνίδια, μουσικά όργανα και ηλεκτρονικά είδη.

 5. Ενοικίαση εκτελεστών. Συνήθως οι αγγελίες φέρουν την κωδική ονομασία «μόνιμες λύσεις σε κοινά προβλήματα». Οι διαθέσιμοι εκτελεστές δέχονται τα bitcoin ως μέσο πληρωμής και παρέχουν… φωτογραφικό υλικό για να αποδείξουν ότι έχουν φέρει εις πέρας την αποστολή τους…

 6. Εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Μια καρδιά κοστίζει 120.000 δολάρια, ένας πνεύμονας 150.000 και… ένα ζευγάρι μάτια, 1.500 δολάρια.

Οι πληρωμές στο «σκοτεινό διαδίκτυο» συχνά γίνονται με ψηφιακό χρήμα, όπως είναι τα bitcoin, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσω server σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, που δέχονται περιεχόμενο παντός τύπου, χωρίς έλεγχο και χωρίς την απαίτηση να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα των πελατών τους. Επίσης, το «ψάξιμο» γίνεται με μηχανές αναζήτησης διαθέσιμες μόνο για χάκερ – όπως είναι η «Grams».

Φυσικά, υπάρχουν και τα κρυφά online δωμάτια συζήτησης (chatrooms) στα οποία πρόσβαση μπορεί να έχει κάποιος μόνο μετά από πρόσκληση…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Πηγή:zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis