Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:29 | 11/04/2015

Στο Καστρί μεταφέρθηκαν περίπου 200 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης σε βραχώδη ακτή στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου, προκειμένου να τους προσφερθεί φιλοξενία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα το σχέδιο θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή στα νησιά υποδοχής με επιλογή κλειστών χώρων ή ανοιχτών σε στρατόπεδα.

Παράγοντες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζουν πως έχουν απευθύνει έκκληση σε Δήμους και Περιφέρειες να προτείνουν κλειστούς (στεγασμένους) χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας με ελάχιστη ενδεχομένως επισκευή, αν αυτό είναι απαραίτητο. Οπου δεν βρεθούν τέτοιοι χώροι, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα που δεν λειτουργούν, εντός των οποίων θα τοποθετηθούν σκηνές, με πρόβλεψη να παρέχονται τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης -όπως σλίπινγκ μπαγκ, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.- ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται να παραμένουν σε λιμάνια και αστυνομικά τμήματα, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες.

Σε αυτούς τους καταυλισμούς-κατασκηνώσεις θα υπάρχουν κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιατρικό έλεγχο προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει γίνει αίτημα προς την ΕΕ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για ναύλωση πλοίου, το οποίο θα συγκεντρώνει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, με σκοπό να γίνεται η ταυτοποίηση και όλες οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες σε διάφορα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο με βάση και τις ροές.

Η φιλολογία περί λαθρομεταναστών μεταφέρει τη συζήτηση σε στερεότυπα που δημιουργούν πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή αναζήτηση λύσης, λέει η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Η φιλολογία περί λαθρομεταναστών μεταφέρει τη συζήτηση σε στερεότυπα που δημιουργούν πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή αναζήτηση λύσης, λέει η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου

Στέγαση σε ξενοδοχείο
Στην Κω, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένη πίεση τις τελευταίες ημέρες, έχει βρεθεί ένα ξενοδοχείο που δεν είναι σε χρήση, λένε άνθρωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δυναμικότητας 70 ατόμων, το οποίο και αναμένεται να στεγάσει άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες γυναίκες, παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους κ.ά. εν όψει μίσθωσης.

Το ξενοδοχείο αυτό, δηλαδή, αναμένεται να μισθωθεί και να παραμείνει μισθωμένο όλο το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Στη Λέρο υπάρχει η βίλα Αρτεμις, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος του ΠΙΚΠΑ, που είναι δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων. Στη Λέσβο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας το σύνολο του κέντρου της Μόριας, που κατασκευάστηκε ως προαναχωρησιακό και είναι δυναμικότητας 850 ατόμων. Στην Τήλο επίκειται δημιουργία κέντρου υποδοχής. Ο χώρος υπάρχει ήδη κι έχει παραχωρηθεί από ιδιώτες στον δήμο γι' αυτό τον σκοπό. Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν γίνει τρεις συσκέψεις για να κλείσει το σχέδιο, με την εκπροσώπηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών όπως επίσης των υπηρεσιών Ασύλου, Πρώτης Υποδοχής, αλλά και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η εξίσωση της λύσης δεν είναι εύκολη, καθώς, όπως παρατηρούν αρμόδιοι φορείς, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε χρηματοδοτικό κενό.

Ο Τζόχερ Μοχάρι και η οικογένειά του περιμένουν τα χαρτιά τους για να ταξιδέψουν στην Αθήνα. (Φωτογραφία: Nour Ali)

Ο Τζόχερ Μοχάρι και η οικογένειά του περιμένουν τα χαρτιά τους για να ταξιδέψουν στην Αθήνα. (Φωτογραφία: Nour Ali)
 

«Είμαστε υποχρεωμένοι από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις να παρέχουμε αξιοπρεπή υποδοχή και διαβίωση στους πρόσφυγες. Η συνεχιζόμενη φιλολογία περί λαθρομεταναστών, την ώρα που το μαζικό κύμα προς τη χώρα μας είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, μεταφέρει τη συζήτηση σε ιδεολογικά και λοιπά στερεότυπα που δημιουργούν πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή αναζήτηση λύσης», δηλώνει η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και προσθέτει: «Δεδομένου ότι πάγιο αίτημά μας είναι ο επιμερισμός των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, φαινόμαστε ανακόλουθοι με την τακτική που ακολουθεί η εσωτερική συζήτηση, να μη δεχόμαστε εμείς κανέναν πρόσφυγα στο έδαφός μας».

ΕΧΑΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Σύρων που έφτασαν στην Κω

Ο 21χρονος Μοχάμεντ ονειρεύεται ένα νέο ξεκίνημα στη Γερμανία. (Φωτογραφία: Nour Ali)

Ο 21χρονος Μοχάμεντ ονειρεύεται ένα νέο ξεκίνημα στη Γερμανία. (Φωτογραφία: Nour Ali)

«Ο πατέρας μου οδηγούσε στη Δαμασκό όταν έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του η οβίδα. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ο αδελφός μου κοιμόταν στο σπίτι μας. Ηταν 33 χρονών. Δεν πρόλαβε να καταλάβει τίποτα». Ο Χαάντι Μασρούτ είναι 31 ετών, μηχανικός στο επάγγελμα. «Από το σπίτι μας δεν έχει μείνει ούτε πέτρα όρθια». Πούλησε το αυτοκίνητό του για 2.700 δολάρια και ξεκίνησε το ταξίδι της προσφυγιάς πριν από 14 μέρες. Μέσω Βηρυτού κατέληξε στην Τουρκία. Πήρε μαζί του διαβατήριο, δυο παντελόνια, μια μπλούζα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Πλήρωσε 1.100 δολάρια τον δουλέμπορο που τον έφερε από το Μπόντρουμ στην Κω.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις βάρκα να περάσεις. Μπορεί να περιμένεις και μία και δύο βδομάδες. Ολα εξαρτώνται από τα λεφτά. Οποιος δίνει περισσότερα έρχεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Εμείς πληρώσαμε 1.100 δολάρια το κεφάλι και ταξιδέψαμε με μια φουσκωτή βάρκα 41 άτομα. Ο δουλέμπορος μας παράτησε κοντά στην Κω και μας είπε να σκίσουμε το φουσκωτό όταν θα φτάναμε στη στεριά. Αν κάποιος δώσει 2.500-3.000 μπορεί να έρθει με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο».

Ο Χαάντι Μασρούτ πλήρωσε 1.100 δολάρια στον δουλέμπορο για να περάσει από το Μπόντρουμ στην Κω. (Φωτογραφία: Nour Ali)

Ο Χαάντι Μασρούτ πλήρωσε 1.100 δολάρια στον δουλέμπορο για να περάσει από το Μπόντρουμ στην Κω. (Φωτογραφία: Nour Ali)

Ο Χαάντι είναι ίσως από τους τυχερούς, θα έλεγε κανείς. Μπορεί να πληρώσει 10 ευρώ τη βραδιά και να μείνει σε ένα μικρό ξενοδοχείο της Κω, αποφεύγοντας τη σκηνή ή τη διανυκτέρευση στο ύπαιθρο. Δεν είναι ο μόνος. Στο ξενοδοχείο όπου διαμένει τις τελευταίες ημέρες, περιμένοντας να βγουν τα χαρτιά του από την αστυνομία, μένουν συνολικά 25 μετανάστες.

«Οι περισσότεροι που έρχονται είναι οικογενειάρχες. Πολλοί προέρχονται από εύπορες οικογένειες και θέλουν να πάνε στην Ευρώπη να βρουν συγγενείς και να φέρουν μετά την οικογένειά τους. Εχουν χάσει τα πάντα και φεύγουν από τον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο», μας περιγράφει η ξενοδόχος Σεβαστή Χατζησάββα. Στο ξενοδοχείο της εκτός από τους μετανάστες μένουν και τουρίστες από Νορβηγία, Λιθουανία, Αγγλία. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», παρατηρεί η ίδια.

Σε ένα άλλο μικρό ξενοδοχείο μένει ο 21χρονος Μοχάμεντ, φοιτητής οικονομικών από τη Χομς της Συρίας, πληρώνοντας 12 ευρώ το βράδυ. Τον Ιούνιο του 2011 τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Δίπλα του άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε. Αυτός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, χειρουργήθηκε και έχασε κομμάτι από το συκώτι του.

«Διαδηλώναμε για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα. Αλλά μας αντιμετώπισαν με σφαίρες. Η πόλη μου έχει σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί». Και οι δυο γονείς του ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, με καλούς μισθούς. Από το σπίτι τους δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Εφτασε πριν από λίγες μέρες στην Κω. Γιατί ήρθε εδώ; «Είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε στην Ευρώπη και εγώ θέλω να πάω Γερμανία», μας λέει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρατηρούν πως ενώ οι ροές στα νησιά του Α. Αιγαίου αυξάνονται αλματωδώς, καταγράφεται τον Μάρτιο σημαντική μείωση (59%) των ανθρώπων που φτάνουν στην Ιταλία μέσω κεντρικής Μεσογείου από Λιβύη.

Ανήσυχοι
«Βλέπουμε μια πιθανή αλλαγή στο μεταναστευτικό κύμα, που οφείλεται στην αυξανόμενη αστάθεια στη Λιβύη και στους περιορισμούς με visa που επιβάλλονται στους Σύρους από Αλγερία και Λίβανο. Εμείς δεν βλέπουμε πλέον τόσους Σύρους όπως στο παρελθόν στις αφίξεις αυτές τις μέρες», αναφέρει από την Ιταλία ο Μάνου Μοκάντα, συντονιστής προγραμμάτων των ΓΧΣ για τη μετανάστευση. Οι ΓΧΣ δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι, λένε πως δεν υπάρχει σύστημα υποδοχής στα ελληνικά νησιά και καλούν ελληνικές αρχές και ΕΕ να συμφωνήσουν επειγόντως σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Είχαμε μια φυσιολογική ζωή, τη δουλειά μας, το σπίτι μας. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα φτάσουμε εδώ», μας έλεγε από την Κω ο 36χρονος Τζόχερ Μοχάρι που εγκατέλειψε τη Δαμασκό με την 26χρονη γυναίκα του Σαμάρ και τα τρία παιδιά τους (3,6 και 9 χρονών) . Πέρασαν από το Χαλέπι στην Τουρκία περπατώντας και στη συνέχεια με βάρκα στην Κω. Μέχρι και τη Μ. Πέμπτη όλοι τους κοιμούνταν στις σκηνές που στήθηκαν στο λιμάνι. Παρακαλεί για κουβέρτες και περιμένει τα χαρτιά τους για να φύγουν όλοι για την Αθήνα με σκοπό να φτάσουν στη Γερμανία, όπου βρίσκονται συγγενείς. Στην Αθήνα δεν ξέρει ακόμη πού θα μείνουν. «Θα πάμε και θα δούμε. Θα φύγουμε με άλλους Σύρους και θα προσπαθήσει ο ένας να βοηθήσει τον άλλον»...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
[email protected]

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis