H Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς προχώρησε σε τοποθετήσεις βομβών στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, στον προαύλιο χώρο της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος, σε πολιτικά γραφεία, σε τράπεζες, σε φυλακές, σε δικαστήρια, σε οχήματα διπλωματών και άλλους στόχους
Ενας εξ αυτών είναι φυσικοθεραπευτής ενώ δύο είναι ιδιοκτήτες εστιατορίου με… ρακόμελα στον Πειραιά και πωλητές ανταλλακτικών μοτοσικλετών. Ενας τέταρτος ασχολείται με οικοδομικές εργασίες και δύο είναι υπάλληλοι σε αλυσίδα αρτοποιείων. Ενας άλλος είναι υπεύθυνος βιβλιοπωλείου ενώ ορισμένοι είναι ιδιοκτήτες μπαρ εντός κι εκτός Εξαρχείων. Αυτές είναι οι σημερινές ενασχολήσεις πολλών από τα 25 μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία θεωρείται η πιο δραστήρια οργάνωση αντάρτικου πόλης που έδρασε την περίοδο 2008-2017 κι είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 250 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, όπως κι ορισμένων άλλων αντιεξουσιαστών. Καθότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα «μωρά της τρομοκρατίας» (όπως είχαν χαρακτηριστεί, ίσως υποτιμητικά, στην αρχή της δράσης τους) φαίνεται ότι πέρασαν από τις «χύτρες» γεμάτες με εκρηκτικά στις… κατσαρόλες με μεζέδες σε μαγειρεία που έχουν δημιουργήσει ή και σε άλλες νόμιμες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Με βασικό ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. – ύστερα κι από τη σύλληψη του 32χρονου «Τοξοβόλου» και δύο γυναικών στην Αγία Παρασκευή πριν από 15 ημέρες – να διερευνηθεί αν κάποιο τμήμα των Πυρήνων επιχειρείται να επανενεργοποιηθεί. Κι αν υπάρχουν ορισμένα άτομα πέρα από αυτούς που έχουν γίνει πλέον καταστηματάρχες, τεχνικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν διαδόχους της Συνωμοσίας και νέα ένοπλα σχήματα.
Σε μια πλήρη επανακαταγραφή των παλιών μελών της οργάνωσης για να διαπιστωθεί τι αναγωγές μπορεί να υπάρχουν στην ομάδα του «Τοξοβόλου», που προχώρησε σε ληστεία τράπεζας στην Ερυμάνθεια το περασμένο καλοκαίρι και σχεδίαζε νέο κύκλο ληστειών αλλά κι ενόπλων επιθέσεων χρησιμοποιώντας καταλύματα στον Αγιο Νικόλαο, στα Σεπόλια, στην Τρίπολη και στην Αρναία Χαλκιδικής. Χρησιμοποιώντας για παρακολούθηση των «στόχων» drones…
Επιθέσεις
H Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς προχώρησε σε τοποθετήσεις βομβών στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, στον προαύλιο χώρο της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος, σε πολιτικά γραφεία, σε τράπεζες, σε φυλακές, σε δικαστήρια, σε οχήματα διπλωματών και άλλους στόχους. Επιπλέον η Συνωμοσία πραγματοποίησε μπαράζ αποστολών παγιδευμένων δεμάτων στην Ελλάδα (στις πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας κ.ά.) και σε διεθνείς οργανισμούς και ξένους ηγέτες κρατών (Eurojust, Europol, στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ). Παράλληλα κρατούμενα μέλη της οργάνωσης στον Κορυδαλλό (τα περισσότερα μέλη των Πυρήνων είχαν συλληφθεί την περίοδο 2010-2013) φέρεται να συμμετείχαν σε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο αλλά και σε απόπειρα αιματηρής επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και αναβίωσης άλλων ενόπλων οργανώσεων.
Η τελευταία ενέργεια της οργάνωσης ήταν, τον Μάρτιο του 2017, η αποστολή του δέματος-βόμβας στον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τελευταίο κείμενο ανάληψης της ευθύνης σημείωναν «με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας». Για να συμπληρώσουν: «Ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ΣΠΦ είναι μια ιδέα και ότι η ιδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης».
Διασυνδέσεις
Ομως, προ διετίας υπήρχαν εκμυστηρεύσεις κρατούμενων μελών της οργάνωσης με σημαντικό ρόλο ότι η «η Συνωμοσία έκλεισε τον ένοπλο κύκλο της και δεν πρόκειται να επανέλθουν με νέες επιθέσεις». Τα μέλη της οργάνωσης αποφυλακίστηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους εξ αυτών να διαθέτουν σημαντικό οικονομικό απόθεμα αφού διατηρούσαν στη φυλακή άτυπο «κυλικείο». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ορισμένοι από τους αποφυλακισθέντες διατηρούν επαφές με εμπόρους καυσίμων στα δυτικά προάστια, άλλοι έχουν μπαρ στην Αγία Παρασκευή αλλά και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας κ.λπ. Χωρίς να υπάρχει – σύμφωνα με τους αστυνομικούς – κανένα δείγμα ότι πρόκειται για «εικονική» επαγγελματική δραστηριότητα που υποκρύπτει προσπάθεια επανόδου στο αντάρτικο πόλης.
Ομως ζητούμενο είναι τι ακριβώς συνέβαινε με τον «Τοξοβόλο» που είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για μια ληστεία στον Βελβενδό και αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Ο ίδιος μάλιστα είχε προχωρήσει σε ανάρτηση που ομολογούσε τη σχέση του με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς γράφοντας ότι «όταν το 2009 χτυπήθηκαν από το κράτος κάποιες υποδομές του αναρχικού αντάρτικου και αρκετοί σύντροφοι πέρασαν στην παρανομία, για μένα ήταν αυτονόητη όχι μόνο η στήριξη των καταζητούμενων, αλλά και η αναγκαιότητα της συμμετοχής μου στην αντάρτικη δράση. Σ’ αυτά τα πλαίσια προέκυψε και η σχέση μου με την Επαναστατική Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ομως ουδέποτε η δράση του συνδέθηκε δικαστικώς με τη δράση της οργάνωσης, όπως κι άλλων 6-7 ακόμη ατόμων που είχαν προχωρήσει σε ληστείες τραπεζών στη Βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι πλέον είναι κι αυτοί εκτός φυλακής (οι περισσότεροι δεν έχουν αναπτύξει ακόμη άλλη επαγγελματική δραστηριότητα).
Ακόμη ορισμένοι από αυτούς είχε επιχειρηθεί να συσχετιστούν με την οργάνωση Πύρινες Σκιές που είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο. Επιπλέον είχε ερευνηθεί αν σχετίζονταν με τη βόμβα στο Mall, στις 20 Ιανουαρίου του 2013, την οποία ανέλαβε η Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων. Μια έρευνα που, σύμφωνα με το in.gr, δεν οδήγησε πουθενά κι η εν λόγω οργάνωση δεν επανεμφανίστηκε. Με την ΕΛ.ΑΣ. να έρευνα ποιος είναι ο κύκλος των 5-7 άγνωστων ατόμων που συνεργάζονταν προσφάτως με τον «Τοξοβόλο» και τις γυναίκες συνεργούς του.