Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 21/04/2021

Πάσχα εντός σπιτιού, καλοκαίρι εκτός. Και καθώς η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επισήμως στις 14 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται με παρέμβασή του – πιθανότατα με τηλεοπτικό μήνυμα – να ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού για λίγο διάστημα ακόμα, ώστε αρχής γενομένης από τις 10 Μαΐου και το άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων και την ίδια περίπου περίοδο το άνοιγμα της εστίασης (σε εξωτερικούς χώρους), να επανεκκινήσει και πάλι ομαλά η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Αυτή τη φορά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε πιστή τήρηση των μέτρων, αλλά θα δείξει και προς την κατεύθυνση της εξόδου από τα lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς τον Μάιο.

Τα «κλειδιά» για «επιστροφή στην κανονικότητα»

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες και από τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων, ωστόσο η κυβέρνηση διαθέτει πλέον τρία ισχυρά «κλειδιά» για να ξεκλειδώσει το εμπόριο, την εστίαση και τις λοιπές δραστηριότητες.

Πρώτον, την «επιχείρηση Ελευθερία», η οποία κυνηγά το στόχο των 3,5 εκατομμυρίων εμβολιασμένων με μία τουλάχιστον δόση – το ένα τρίτο δηλαδή του ελληνικού πληθυσμού – μέχρι τα μέσα Μαΐου. Από την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα εμβολιάζονται ταυτόχρονα όλοι οι άνω των 50 ετών, ενώ οι μισοί και πλέον στις ηλικίες άνω των 60 έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση.

Δεύτερον, τα self tests, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στην επανεκκίνηση των Λυκείων και από τη Δευτέρα επεκτάθηκαν σε πολλούς χώρους εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου διαγωνισμού η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον 10.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Τρίτον, τον καλό καιρό, που αποδεδειγμένα βοηθάει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

«Η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της»

Με αυτά τα τρία όπλα και με την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και ξεκινά η αποκλιμάκωση, σχεδιάζεται η επιστροφή στη μερική κανονικότητα από τα μέσα Μαΐου. «Η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα τρία αυτά «κλειδιά»: «Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».

Έθεσε δε ως ημερομηνία ορόσημο, όπως τη χαρακτήρισε, τα μέσα Μαΐου, όπου όπως τόνισε «σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Ποια μέτρα θα παραμείνουν και μετά τις 14 Μαϊου

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η καμπύλη των κρουσμάτων μειώνεται σταδιακά και το άνοιγμα της 14ης Μαΐου γίνει τελικά εφικτό, ορισμένα βασικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα σημαντικό διάστημα σε ισχύ: Μάσκες, αποστάσεις, κανόνες ατομικής υγιεινής, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό, όριο ατόμων ανά τετραγωνικό σε κλειστούς χώρους, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Κώστας Παπαχλιμίντζος

parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis