Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:15 | 31/12/2014

 

Ιδιαιτέρως ταραχώδης και αρκετά σημαντική θα χαρακτηριζόταν η χρονιά που εκπνέει λαμβάνοντας υπόψη των απολογισμό των πεπραγμένων της…. Από την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, που έφερε τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα στο χειρότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι την πρωτοφανή εξάπλωση της επιδημία του Έμπολα αναρωτιέται κανείς για τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. 

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τζιχαντιστές και εκτελέσεις, εκλογικές διαδικασίες, απώλειες αστέρων του καλλιτεχνού στερεώματος, εξαφανίσεις αεροπλάνων και ναυάγια πλοίων είναι μέσα στις ειδήσεις που συγκέντρωσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Βέβαια η καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά δυσάρεστα γεγονότα. Επιβραβεύσεις, διαστημικές ανακαλύψεις, ποδοσφαιρικές κατακτήσεις, νέες τεχνολογικές κυκλοφορίες συνιστούν την αισιόδοξη ματιά του έτους που σβήνει. Ποιες ήταν όμως οι ειδήσεις εκείνες που κατέλαβαν τους πηχυαίους τίτλους των δελτίων ειδήσεων του 2014; Το newsbeast.gr παρουσιάζει τον απολογισμό του 2014 με μια ματιά

Ιανουάριος 2014

Έμπολα Δυτική Αφρική



Αρχής γενομένης από τη Γουινέα στην εκπνοή του 2013 και παρουσιάζοντας δραματική αύξηση το 2014, η επιδημία Εμπολα εξαπλώνεται ταχύτατα στην γειτονική Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Η έξαρση και ραγδαία εξάπλωση του ιού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το 1976, συγκλόνισε την ιατρική κοινότητα. Από το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Γουινέα στις αρχές του έτους χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες μέχρι οι εργαστηριακές εξετάσεις να επιβεβαιώσουν ότι όντως επρόκειτο για αιμορραγικό πυρετό. 

Τον Απρίλιο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του ιού είναι πρωτοφανής. Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για σε 7.693 θανάτους επί συνόλου 19.695 κρουσμάτων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο.

Φεβρουάριος 2014

Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σότσι




Μέσα σε παγκόσμια αναταραχή, ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας, με τον κακό οιωνό του μη έγκαιρου ανοίγματος ενός εκ των πέντε δακτυλιδιών των ολυμπιακών κύκλων να παρουσιάζεται ήδη από την τελετή έναρξης. Το ποσό ρεκόρ των 35 δισεκατομμύριων ευρώ, που δαπανήθηκε για την διοργάνωσή τους, υπερέβη κατά πολύ κατά τις αρχικές προβλέψεις της διοργανώτριας χώρα. Εντέλει οι αγώνες έγιναν με την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία ενώ σημαδεύτηκαν από αρκετά σκάνδαλα διαφθοράς καθώς και αντιδράσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και μη σεβασμού σε θέματα περιβάλλοντος.

Ουκρανική Επανάσταση



Η χειρότερη από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση αποδείχτηκε η χρονιά που πέρασε για την Ουκρανία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναθεωρεί για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και βίαιες διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. H συγκριτική εικόνα της πλατείας πριν και μετά τις διαδηλώσεις που έκανε το γύρο του κόσμου σοκάρει.

Η ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, οι συγκρούσεις του στρατού με φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και οι εκλογές που έγιναν με νικητή τον Πέτρο Ποροσένκο ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την χώρα και τον κόσμο. Οι νεκροί όμως από τις συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών φιλορώσων ξεπέρασαν τους 1000. Τον Οκτώβριο η χώρα οδηγήθηκε ξανά στις κάλπες αυτή την φορά για την εκλογή νέου κοινοβουλίου με τα φιλοδυτικά κόμματα να βγαίνουν νικητές της αναμέτρησης.

Μάρτιος 2014 

Εξαφάνιση αεροσκάφους της Malaysia Airlines



Ταξιδεύοντας από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, η πτήση ΜΗ370, της Malaysian Airlines, εξαφανίστηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες - 227 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος. Η πτήση απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ στις 00:41 τοπική ώρα, με προορισμό το Πεκίνο. Το πλήρωμα και 50 από τους επιβάτες ήταν Μαλαισιανοί, 152 ήταν Κινέζοι πολίτες και οι υπόλοιποι επιβάτες από 13 διαφορετικές χώρες. Στις 01:19 ώρα Μαλαισίας, οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έλαβαν το τελευταίο φωνητικό μήνυμα από το αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα: «Καληνύχτα. Μαλαισιανές τρία επτά μηδέν». Κατά την προσπάθεια επικοινωνίας με το αεροσκάφος μετά τις 01:30 ακουγόταν μόνο μουρμουρητό, όπως δήλωσε πιλότος άλλου αεροσκάφους.

Όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος αγνοείται, ξεκίνησε η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού στα χρονικά. Οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία κάποιο νέο για την τύχη των δικών τους και κατηγορούν τις αρχές για ολιγωρία. Ο χρόνος κυλά χωρίς κανένα ίχνος του αεροσκάφους να εντοπίζεται. 

Δεκαέξι μέρες μετά , στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου: «Πρέπει να σας ενημερώσω πως, με βάση νέες πληροφορίες, η πτήση MH370 κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό». Παρόλο που οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συνεχίζονται δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος της ατράκτου… 

Προσάρτηση της Κριμαίας



Ραγδαία αλλαγή της πολιτικής σκηνής της Ουκρανίας ακολουθεί την επανάσταση του Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και στέλνει το στρατό της στη χερσόνησο της Κριμαίας. Την ώρα που άγνωστα στρατεύματα προστατεύουν τα κυβερνητικά κτίρια και αυτονομιστές επιδιώκουν να εδραιώσουν την τοπική τους εξουσία τους, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, αυτο-ανακηρύσσεται πρωθυπουργός της Κριμαίας και ζητάει τη βοήθεια της Ρωσίας στην επαναφορά της τάξης στη χερσόνησο. Στις 21 Μαρτίου η Κριμαία αποκόπηκε οριστικά από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε στη Ρωσία.

Απρίλιος 2014 

Οι πολυπληθέστερες εκλογές τον κόσμο



Αυτή τη χρονιά, η Ινδία οδηγήθηκε στις κάλπες για την ανάδειξη της 16ης Βουλής (Lok Sabha). Η ψηφοφορία έγινε σε 9 φάσεις, από τις 7 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2014 και επρόκειτο για τις μεγαλύτερες, σε διάρκεια, εκλογές στην ιστορία της ασιατικής χώρας αλλά και για τις πολυπληθέστερες στον κόσμο. Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή της Ινδίας, 814,5 εκατ. ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, αυξημένοι κατά 100 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη εκλογέική διαδικασία, οι μεγαλύτερες στον κόσμο. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 16 Μαΐου.

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία με επικεφαλής το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα με τον Ναρέντρα Μόντλ κέρδισε σαρωτική νίκη, καταλαμβάνοντας 336 έδρες. Το BJP μόνο του κέρδισε 31% των ψήφων και 282 (το 51,9% όλων των εδρών) έδρες. Ήταν η πρώτη φορά από το 1984 που στις ινδικές γενικές εκλογές ένα κόμμα κέρδισε τόσες πολλές έδρες, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να έχει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Η απειλή της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία



Η ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ τρομοκρατεί την Νιγηρία η οποία δέχεται επιθέσεις που κοστίζουν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους σε διάφορες πόλεις της χώρας. Την 14 Απριλίου οπλισμένοι στρατιώτες της Μπόκο Χαράμ εισβάλουν σε χριστιανικό σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας, απαγάγοντας 228 κορίτσια. Το γεγονός έκανε το γύρο του κόσμου, με αρκετές χώρες να συνδράμουν στην προσπάθεια εύρεσης των κοριτσιών, ωστόσο παρά τις διεθνείς προσπάθειες, μόνο λίγα κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν ζωντανά ενώ αρκετά αγνοούνται ακόμα…

Βύθιση του Κορεάτικου πλοίου ΜV Sewol



Μεταφέροντας 476 ανθρώπους από την Κορέα στο νησί Τζέτζου, το MV Sewol βυθίστηκε το πρωί της 16ης Απριλίου, παίρνοντας μαζί του στο βυθό 304 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά γυμνασίου. Οι μαθητές είχαν εντολή να παραμείνουν στις καμπίνες τους, την ώρα που ο καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ και το πλήρωμα, διέφυγαν με τις σωσίβιες λέμβους. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Τζουν Σέουκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση.

Μάιος 2014 

Το ορυχείο της Σόμα



Εθνικό πένθος τριών ημερών από την 13η Μαΐου κήρυξε με ανακοίνωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεγαλύτερο μαζικό εργατικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας. Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη. Συνολικά 301 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις.

Η τραγουδίστρια με το μούσι



Η νίκη της Αυστρίας και της 25χρονης τραγουδίστριας με το μούσι,Κοντσίτα, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision «είναι επίσης μια νίκη της Ευρώπης για την ανεκτικότητα και το σεβασμό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας, μετά την ανάδειξη της αποστολής της χώρας του στην πρώτη θέση του διαγωνισμού της Eurovision. Μετά το πέρας του διαγωνισμού η τρανσέξουαλ νικήτρια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Κοντσίτα Βούρστ επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μιλήσει για τις διακρίσεις και την ομοφοβία.

Ευρωεκλογές



Εν μέσω οικονομικής κρίσης, μέτρων λιτότητας, διαδηλώσεων και αγανάκτησης σε πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, εκλέγονται τον Μάιο 751 ευρωβουλευτές ως εκπρόσωποι των 503 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Οι Ευρωεκλογές έγιναν για πρώτη φορά με σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν προσωπική προεκλογική εκστρατεία και συμμετείχαν σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Παρά τις αλλαγές, όμως, που μεταξύ άλλων είχαν στόχο να κινήσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στα ιστορικά χαμηλά του 42,54%. Οι συντηρητικοί του ΕΛΚ κατέλαβαν τις περισσότερες έδρες και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. 

Ιούνιος 2014 

Άνοδος της ISIS αποκεφαλισμοί επί της οθόνης



Ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη Γενεύη η χρονιά στη Συρία ξεκίνησε με αισιοδοξία.Οι δύο πλευρές απέτυχαν εντέλει να καταλήξουν σε συμφωνία. Τον Μάρτιο, που συμπληρώνονταν τρία χρόνια από το ξέσπασμα του πολέμου, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απέκτησαν τον έλεγχο του Γιάμπρουντ, ενός από τα προπύργια των ανταρτών κοντά στον Λίβανο. Το Μάιο, οι αντάρτες εκδιώχθηκαν από τη Χομς, την τελευταία συριακή πόλη που ήλεγχαν. Τον Ιούνιο ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Στη συνέχεια ο Άσαντ εξελέγη πρόεδρος για τρίτη θητεία με ποσοστό 88,7% σε μια εκλογική αναμέτρηση που η Δύση χαρακτήρισε ως «φάρσα».

Σημείο καμπής θεωρήθηκε η 29 Ιουνίου όπου η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος(ISIS) με αρχηγό τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκανταντίας, ανακοίνωσε την σύσταση ενός «χαλιφάτου» σε περιοχές που είχε υπό τον έλεγχο της στη βορειοδυτική Συρία και τμήματα του Ιράκ. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο ίντερνετ έδειχναν μαχητές να εκτελούν δημοσιογράφους και μέλη ξένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Δύση να εμπλακεί σε πόλεμο με την οργάνωση.



Το Σεπτέμβριο που οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του ΙΚΙΛ, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ευθυνόταν για «μαζικές κτηνωδίες» στη Συρία, το Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αναδείχθηκε σε βασικό πεδίο μάχης στην προσπάθεια απώθησης των τζιχαντιστών. Η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει και να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές πεσμεργκά να περάσουν τα σύνορα και να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκαλώντας προσφυγική κρίση στην Τουρκία.

Ιούλιος 2014 

Συγκρούσεις Ισραήλ και Γάζας



Ήδη από την αρχή του χρόνου, η αισιοδοξία για την επίλυση της πολυετούς σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ήταν περιορισμένη. Τον Απρίλιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ κατέρρευσαν. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στα μέσα Μαΐου, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη. Τρεις Ισραηλινοί έφηβοι, που αγνοούνταν, βρέθηκαν τελικώς νεκροί, με το Τελ Αβίβ να κατηγορεί τους εξτρεμιστές της Χαμάς. Σε ένα περιστατικό που έμοιαζε με πράξη εκδίκησης, ο 16χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ έπεσε θύμα απαγωγής και θανατώθηκε από Ισραηλινούς εξτρεμιστές.
Τον Ιούλιο όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. 

Η Χαμάς ξεκινάει μία σειρά επιθέσεων με ρουκέτες προς το Ισραήλ από τη Γάζα ενώ το Τελ Αβίβ εξαπολύει στρατιωτική εκστρατεία εναντίων της Χαμάς και εναέριες επιθέσεις. Η μάχη κράτησε περισσότερες από επτά εβδομάδες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο 50ήμερος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 2.205 Παλαιστινίους, από τους οποίους οι 1.483 ήταν άμαχοι. Οι απώλειες για το Ισραήλ ήταν 66 στρατιώτες και 5 πολίτες. Η ένταση συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, κυρίως με τη μορφή μεμονωμένων χτυπημάτων από Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ. 

Η Ελλάδα πάει Mundial και η Γερμανία παίρνει τα σκήπτρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου



Για δεύτερη φορά στην ιστορία της φιλοξένησε η Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014. Όπως συνέβη και το 1950 όμως δεν κατάφερε να το κατακτήσει μέσα στην έδρα της. Η Γερμανία συνέτριψε την Σελεσάο με 7-1 στον ημιτελικό γκρεμίζοντας τα όνειρα των Βραζιλιάνων. Η αποστολή των «πάντσερ» δεν ήταν το ίδιο εύκολη στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή, όμως το γκολ του Μάριο Γκέτσε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης έδωσε στη Γερμανία το τέταρτο Μουντιάλ της και το πρώτο από την επανένωσή της το 1990.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην αναμέτρηση για την φάση των 16. Η Ελληνική ομάδα στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατόρθωσε ωστόσο με σκόρερ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να ισοφαρίσει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε κάτι με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Κοσταρικανοί επικράτησαν με 5-3. 

Αναχαίτιση πτήσης των Μαλαισιανών αερογραμμών



Δεύτερο χτύπημα για την εταιρεία των Μαλαισιανών αερογραμμών μέσα σε λίγους μήνες, ήταν η αναχαίτιση του Boeing 777-2H6ER που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ. Το αεροπλάνο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Τόρεζ, στο πεδίο των συγκρούσεων μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών. Οι δύο πλευρές εξαπέλυαν κατηγορίες εκατέρωθεν μέχρι να θεωρηθεί πως το αεροσκάφος πιθανότατα καταρρίφθηκε. 
Αποδείξεις που ενοχοποιούν τον αντίπαλο δημοσιοποίησαν τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα. Οι Ουκρανοί παρουσίασαν ηχητικά ντοκουμέντα από συνομιλίες αυτονομιστών και οι Ρώσοι υλικό από δορυφόρο που δείχνει ουκρανικό μαχητικό να καταρρίπτει το Boeing. 

Oι αυτονομιστές απαγόρευσαν αρχικά την πρόσβαση των ξένων εμπειρογνωμόνων στο σημείο της συντριβής. Στη συνέχεια πάντως, παρέδωσαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και τα αναπάντητα ερωτήματα των οικογενειών των θυμάτων παραμένουν. Η Ολλανδία ήταν η χώρα που κατέβαλε το βαρύτερο τίμημα, αφού από τους 298 επιβαίνοντες οι 193 ήταν Ολλανδοί.

Αύγουστος 2014

Χάος στις ΗΠΑ, θάνατοι από αστυνομική βία 



Ο πυροβολισμός του έγχρωμου εφήβου, Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον του Μισούρι από αστυνομικό, οδήγησε σε ένα τεράστιο ξέσπασμα σε όλες τις ΗΠΑ με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον 170 πόλεις ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της αστυνομίας. Δυστυχώς η αστυνομική βία και οι θάνατοι δεν σταμάτησαν στον Μπράουν, αφού ακολούθησαν αρκετά ακόμη περιστατικά.

Αυτοκτονεί ο Ρόμπιν Ουίλλιαμς



Νεκρός στο σπίτι του στην Καλιφόρνια εντοπίζεται ο διάσημος 63χρονος ηθοποιός, Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με το αλκοόλ ενώ είχε εισαχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης. Ο θάνατος επήλθε από ασφυξία λόγω απαγχονισμού, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές της κομητείας, ενώ οι αμερικανικές αρχές απέδωσαν τον θάνατό του σε αυτοκτονία. 

iPhone 6



Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Apple De Anza College campus, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, παρουσίασε η Apple, το νέο iPhone 6, το νεότερο smartphone της. Η εταιρεία δεν περιορίστηκε στο εντυπωσιακό κινητό αλλά παρουσίασε και το πολυθρύλητο «έξυπνο» ρολόι της, ονόματι Apple Watch. Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν τα παράπονα μικρής μερίδας κατόχων, για κατασκευαστικά προβλήματα. Τα iPhone 6 Plus παρουσίαζαν μικρή κλίση, όπως ισχυρίζονταν οι κάτοχοί τους, και το κανάλι στο YouTube, Unbox Therapy, παρουσίασε video όπου το smartphone λύγιζε με τα χέρια, μετά από προσπάθεια, παραμένοντας όμως λειτουργικό.

Ο γάμος της Χρονιάς, Αλαμουντίν Κλούνεϊ



Στο πολυτελές Aman Canal Grande Venice στη Βενετία της Ιταλίας, παρουσία περίπου 100 καλεσμένων, ο Τζόρτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 27 Σεπτεμβρίου του 2014. Η life style είδηση , καταγράφηκε ως μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς και ο «blockbuster» γάμος τους απασχόλησε επί σειρά ημερών τα πρωτοσέλιδα. 

Δύο ημέρες αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν επισημοποίησαν και τυπικά την ένωσή τους, πραγματοποιώντας τον πολιτικό γάμο τους στο Δημαρχείο της Βενετίας σε μια τελετή που διήρκησε μόλις 10 λεπτά, παρουσία του κουμπάρου τους και καλού τους φίλου, πρώην δημάρχου της Ρώμης Γουόλτερ Βελτρόνι

Umbrella Revolution - κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ



Ξεκινώντας το Σεπτέμβρη, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ απαιτώντας δίκαιη δημοκρατία. Με τίτλο «Umbrella Revolution» το κίνημα, ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικό, με εξαίρεση κάποιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Το κίνημα των φοιτητών αναζωπυρώθηκε τον επόμενο μήνα με τους διαδηλωτές να παραμένουν σε πολλούς δρόμους της πόλης συνεχίζοντας την «επανάσταση της ομπρέλας».

Η Σκωτία ψηφίζει κατά της ανεξαρτησίας της



Μετά από αμέτρητα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, γκάλοπ, κυβερνητικές δηλώσεις και σενάρια καταστροφής, οι Σκωτσέζοι λένε let's stick together στη Βρετανία ψηφίζοντας την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο δημοψήφισμα που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως τέθηκε από την Εκλογική Επιτροπή, ήταν «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Το αποτέλεσμα ήταν όχι, το οποίο επικράτησε σε ποσοστό 55,3%. Πολλά ζητήματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όπως ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσει μια ανεξάρτητη Σκωτία, οι δημόσιες δαπάνες και το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία μετά την έκβαση του «αμφίρροπου», όπως χαρακτηριζόταν, αποτελέσματος, παρέμεινα στο τραπέζι. 

Οκτώβριος 2014 

Νόμπελ Ειρήνης στη Μαλάλα Γιουσαφζάι



Στο νεότερο πρόσωπο στην ιστορία του, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης τη χρονιά που πέρασε. Η έφηβη Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, Μαλάλα Γιουσαφζάι, και ο Ινδός ακτιβιστής ενάντια στο παιδικό trafficking, Καϊλάς Σατιάρτι, έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης, έπειτα από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τις προσπάθειές τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
H Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012. 

Ανάγνωση απόφασης για τον Πιστόριους



Μετά το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το 2013, ο αθλητής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων Όσκαρ Πιστόριους πέρασε τους περισσότερους μήνες του 2014 εντός του δικαστηρίου. Ο Νοτιοαφρικανός αρνούμενος ότι δολοφόνησε την Στέενκαμπ, υποστήριζε πως πυροβόλησε επειδή θεώρησε πως υπήρχε εισβολέας στο σπίτι του. Μετά από επτά μήνες, το δικαστήριο έκρινε τον Πιστόριους ένοχο για ανθρωποκτονία χωρίς δόλο και του επέβαλε ποινή πενταετούς φυλάκισης, μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί την χαρακτήρισαν ήπια.

Noέμβριος 2014 

Το μεγάλο άλμα της επιστήμης του διαστήματος : πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη



Είδηση της χρονιάς στον τομέα της επιστήμης ήταν η αποστολή «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Στις 12 Νοεμβρίου του 2014 τα βλέμματα του επιστημονικού, και όχι μόνο, κόσμου ήταν στραμμένα στις προσπάθειες του ρομποτικού σκάφους Philae να προσεδαφιστεί στον μακρινό κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko. Η αποστολή χαρακτηρίτηκε ιστορικής σημασίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Για το λόγο αυτό μεταδόθη ζωντανά από το κέντρο ελέγχου. 

Το Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη, παρά το πρόβλημα στην πυροδότηση των αγκίστρων που εμφανίστηκε πραγματοποιώντας έτσι το σημαντικότερο βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος μετά την αποστολή στη Σελήνη το 1969. Το διαστημόπλοιο Ροζέτα μετέφερε το ρομπότ Philae στον κομήτη μετά από ένα ταξίδι 6,5 δισ. χιλιομέτρων που κράτησε μια δεκαετία. Αφού το έργο του Philae σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, το Ροζέτα παραμένει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη.

Το υλικό που συγκέντρωσαν τα δύο διαστημικά σκάφη είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και της ανάλυσης. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να βρουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και το ρόλο των κομητών.

Οι μπαταρίες του Philae εξαντλήθηκαν κι έτσι το ρομπότ παραμένει σε αδράνεια. Διαθέτει όμως, ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να το τροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ίσως τους προσεχείς μήνες να αποστείλει ακόμα περισσότερα πολύτιμα δεδομένα. 

Μαζική απαγωγή και θανάτωση φοιτητών στο Μεξικό.



Σοκαρισμένη παρέμεινε η παγκόσμια κοινή γνώμη μετά την είδηση της μαζικής εξαφάνιση 43 φοιτητών στο Μεξικό. Τα ίχνη των 43 θυμάτων χάθηκαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αυτών και της τοπικής αστυνομίας. Οι αρχές της χώρας ανακαλύπτουν τις αποτεφρωμένες σορούς των φοιτητών τοποθετημένες σε σακούλες σε ένα σκουπιδότοπο και σε ένα ποτάμι ενώ οι ένοχοι αποδεικνύονται μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών. Η είδηση πυροδότησε σωρεία διαδηλώσεων και αντιδράσεων που διήρκησαν βδομάδες ενώ η πολύπλοκη υπόθεση αποκάλυψε χρόνια διαφθοράς και συνεργασίας της αστυνομίας με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Δεκέμβριος 2014 

Επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο στο Πακιστάν



Στα μισά του Δεκεμβρίου σημειώθηκε ένα από τα πιο χειρότερα μαζικά εγκλήματα. Εννέα ισλαμιστές, φορώντας στολές αστυνομικών, εισέβαλαν σε σχολείο της Πεσαβάρ, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του πακιστανικού στρατού, προκαλώντας το θάνατο 141 ανθρώπων εκ των οποίων τα 121 ήταν παιδιά ηλικίας 10 έως 20 ετών. Η επίθεση και ο τραγικός απολογισμός χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια κοινή γνώμη ως ενέργεια ανείπωτης βαρβαρότητας. 

Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ ώστε να σπάσει το οικονομικό εμπάργκο



Την απόφασή του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα «να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος», ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αφού «η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε», όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική ομιλία του στον Λευκό Οίκο, απήυθυνε στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ μια «νέα προσέγγιση». 

Αεροπορική τραγωδία της AirAsia



Δεύτερο αεροσκάφος εξαφανίζεται προτού τελειώσει η χρονιά. Η πτήση QZ8501, της εταιρίας AirAsia, είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας και αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης στις 08.30 τοπική ώρα. Μεταξύ Σουραμπάγιας και Σιγκαπούρης, χάθηκε ο έλεγχος με το αεροπλάνο.  Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος. Όσοι βρίσκονταν στο αεροπλάνο, επιβάτες και πλήρωμα, είναι νεκροί. Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τη νέα αεροπορική τραγωδία.

Θαλάσσια τραγωδία – Norman Atlantic



Λίγο πριν το τέλος της μια τραγική είδηση κλείνει την νέα χρονιά. Το πλοίο Norman Atlantic παίρνει φωτιά εν πλω αφήνοντας εμβρόντητη την κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πολυήμερη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών μαζί με το πλήρωμα.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis