Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 01/12/2014
Επιχειρησιακά έτοιμα από τις αρχές του 2015 θα είναι τα πρώτα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών σε περιπτώσεις κρίσεων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
Η κανονική δημιουργία της μονάδας αυτής, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα μετρά περίπου 4.000 μέλη για χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αναμένεται το 2016.
 
Η απόφαση για τη δημιουργία της δύναμης άμεσης αντίδρασης ελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και στη συνδρομή που προσφέρουν ρωσικά στρατεύματα στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών.
 
«Μια προσωρινή μονάδα με πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας θα είναι επιχειρησιακή στις αρχές της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
 
«Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε ακόμη περισσότερο προετοιμασμένοι να αποτρέπουμε και να αμυνόμαστε εναντίον κρίσεων που μπορούν να εμφανιστούν στα σύνορά μας», συνέχισε ο ίδιος.
 
Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λιουτ έκανε λόγο από την πλευρά του για «δοκιμαστικό τάγμα», που θα χρησιμεύσει ως «αρχέτυπο» ήδη από τις αρχές του 2015.
 
Οι στρατιώτες της μονάδας άμεσης αντίδρασης θα προέρχονται από τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη οποία συμμετέχουν εκ περιτροπής συνολικά 15.000 στρατιώτες της Συμμαχίας κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα οι πιο γρήγορες μονάδες του ΝΑΤΟ χρειάζονται τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να αναπτυχθούν.
 
Το 2015 κάποιες μονάδες της προσωρινής δύναμης θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε δύο με πέντε ημέρες», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Πηγή:defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis