Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:57 | 23/01/2015

 

Μια τοιχογραφία που απεικονίζει τέσσερις υπερήρωες να διαπράττουν κάτι που φαίνεται σαν ομαδικό βιασμό, έχει αποτελέσει το θέμα ενός νέου μεγάλου σκανδάλου στην Γαλλία. Η τοιχογραφία, η οποία είναι ζωγραφισμένη στον τοίχο ενός νοσοκομείου στην Clermont-Ferrand, απεικονίζει τον Superman, τον Batman, τον Flash και την Supergirl να ασελγούν πάνω στην Wonder Woman. Σίγουρα δεν αποτελεί μια πρόγευση του Batman vs Superman: Dawn of Justice, της ταινίας που θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους του χρόνου, αλλά έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο σε μια χώρα που ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές πληγές που άφησε πίσω της η επίθεση στην Charlie Hebdo.

To θέμα ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο, όταν η Facebook-ική σελίδα Les médecins ne sont pas des pigeons (Οι Γιατροί Δεν Είναι Κορόιδα), δημοσίευσε μια φωτογραφία της τοιχογραφίας. Αρχικά, είχε ζωγραφιστεί πριν 14 χρόνια (σύμφωνα τουλάχιστον με ένα σχόλιο στην εν λόγω σελίδα), αλλά η πρόσφατη πρόσθεση γκράφιτι είναι αυτό που επαναπροσδιόρισε την ζωγραφιά από μια «τοιχογραφία βιασμού» σε μια «τοιχογραφία βιασμού με απροκάλυπτες πολιτικές κατευθύνσεις».

Τα συννεφάκια ομιλίας -τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν προστέθηκαν με photoshop για ένα online post ή αν κάποιος τα ζωγράφισε πραγματικά στον τοίχο- έλεγαν «Πάρτο βαθιά!», «Πάρτα μωρή μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας!» και «Να ενημερώνεσαι καλύτερα άλλη φορά!».

Εικάζεται ότι προστέθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε τον Νοέμβριο η Υπουργός Υγείας της Γαλλίας Marisol Touraine. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις απορρίφθηκαν από το Εθνικό Ιατρικό Συμβούλιο της Γαλλίας λόγω του ότι «δεν απαντούσαν στις ανάγκες των γιατρών και των ασθενών τους».

Με την τοιχογραφία να βρίσκεται μέσα στους φοιτητικούς κοιτώνες μιας ιατρικής σχολής, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τον εν λόγω βανδαλισμό.

Οι οπαδοί της τοιχογραφίας έσπευσαν να την υπερασπιστούν στην σελίδα που την ανήρτησε στο Facebook, αναφερόμενοι στην υπόθεση της Charlie Hebdo και την αρχή της «ελευθερίας του λόγου», με πολλούς μάλιστα να υποστηρίζουν πως είναι υποκριτικό να λες ότι ο Προφήτης Μωάμεθ μπορεί να απεικονίζεται σε καρτούν, αλλά το ίδιο να μην ισχύει για μια εικόνα που υπονοεί τον βιασμό της Υπουργού Υγείας.

Άλλοι κατηγόρησαν το Facebook για την δημοσίευση της εικόνας, λέγοντας πως τέτοιες τοιχογραφίες είναι «κομμάτι των φοιτητικών παραδόσεων και δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα μέχρι τώρα».

Η γαλλική φεμινιστική ένωση «Osez le Féminisme» (Ο Φεμινισμός Τολμά) αντέδρασε άμεσα στην ανάρτηση, δημοσιεύοντας ένα άρθρο στον ιστότοπό της, ζητώντας να σβηστεί η τοιχογραφία και να ληφθούν μέτρα εναντίον των δημιουργών της. Χαρακτήρισαν την τοιχογραφία ως προϊόν μισογυνισμού, που «χρησιμοποιούσε λανθασμένα τον βιασμό ως έναν τρόπο αντίδρασης προς την Υπουργό Υγείας και τους νόμους της». Προειδοποίησε μάλιστα ότι τέτοιες εικόνες έδιναν ερωτική υπόσταση σε πράξεις ακραίας βίας και πως βοηθούσε στην υποβάθμιση της εικόνας των γυναικών.

Η τοιχογραφία καλύφτηκε με ένα νέο στρώμα βαφής την Δευτέρα και η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «σβήσει την τοιχογραφία» και να λάβει «πειθαρχικά αλλά ακόμα και δικαστικά μέτρα απέναντι σε αυτούς που προέβησαν σε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια».

Για την «Osez le Féminisme», αυτό δεν σημαίνει το τέλος της μάχης, μιας και δεν θεωρούν ότι αυτή η περίπτωση είναι μια μεμονωμένη ιστορία. Η εκπρόσωπος της ένωσης, Claire Serre Combe μου μίλησε την Δευτέρα που μας πέρασε.

VICE: Γεια σου Claire. Μπορείς να εξηγήσεις σε αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν γιατί θέλατε να σβηστεί η τοιχογραφία;
Claire Serre Combe: Παρουσιάζει μια γυναίκα που πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού. Όταν είναι γνωστό πως κάθε χρόνο 75.000 γυναίκες βιάζονται στην Γαλλία, με μόλις ένα 10% να το δηλώνει στις αρχές και πως όλο αυτό οδηγεί σε καταδικαστικό ποσοστό που αγγίζει το 2% και έχεις γιατρούς να θεωρούν πως τέτοιος εικόνες είναι αποδεκτές, τότε ξεκάθαρα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό εδώ, είναι πως χρησιμοποιήθηκε για να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα. Είναι ένα απόλυτα απάνθρωπο και εξευτελιστικό μήνυμα και μια ξεκάθαρη επίθεση προς την Υπουργό Υγείας.

Πώς συνδέεται με τις τωρινές θέσεις της Υπουργού, από την στιγμή που ζωγραφίστηκε πριν από μια δεκαετία;
Η τοιχογραφία είναι αλήθεια πως ζωγραφίστηκε πριν καιρό και έχει τον τίτλο «Internes de Clermont Ferrand: les super héros» («Μαθητευόμενοι της Clermont Ferrand: οι υπερήρωες»). Για να διαμαρτυρηθούν κατά των μεταρρυθμίσεων, προσέθεσαν τα συννεφάκια ομιλίας. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι αν τα σχόλια προστέθηκαν στον τοίχο, ή με Photoshop στην εικόνα που δημοσιεύτηκε.

Έχετε συναντήσει κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις σε πανεπιστήμια της Γαλλίας;
Σε γενικές γραμμές, τέτοια θέματα συναντιούνται συχνά στον φοιτητικό και μαθητικό κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο σχέδιο, αν και αυτήν την φορά είναι μια πιο σοβαρή υπόθεση μιας και έχει ως θέμα του ένα έγκλημα, τον βιασμό.

Πολύ συχνά παρεμβαίνουμε, ειδικά σε περιπτώσεις αφισών για μαθητικά ή φοιτητικά πάρτι. Για παράδειγμα, στην Grenoble, πριν από δύο περίπου χρόνια, ακυρώθηκε ένα πάρτι από τον πρύτανη του πανεπιστημίου, καθώς θεωρήθηκε πως η αφίσα ήταν σεξιστική και ταπεινωτική για τις γυναίκες, από φεμινιστικές οργανώσεις και άλλες ομάδες. Στην Toulouse, πριν από δύο ή τρία χρόνια, οι φοιτητές οργάνωσαν ένα DSK party – που αναφερόταν στον πρώην αρχηγό του IMF Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση - υπονοώντας πως θα ήταν ένα πάρτι με θέμα τον βιασμό.

Πώς ξέρετε ότι οι παρεμβάσεις σας πιάνουν τόπο;
Έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμες. Αυτό για το οποίο λυπούμαστε βέβαια, είναι πως πρέπει να έχουμε τον νου μας συνέχεια και να προειδοποιούμε τον κόσμο. Οι συμπεριφορές ανάμεσα στους φοιτητές αλλάζουν σταδιακά, αλλά όχι αρκετά γρήγορα. Το να αφαιρείς ή να καταστέλλεις πράγματα είναι ένα πράγμα, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να δουλέψουμε με τα πανεπιστήμια, έτσι ώστε οι φοιτητές να ενημερώνονται για αυτά τα θέματα και να καταλαβαίνουν γιατί είναι επικίνδυνο να απεικονίζονται οι γυναίκες με ταπεινωτικούς τρόπους.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis