Την εφιαλτική προοπτική τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες να τελειώσουν στις επόμενες 80 ώρες και περιγράφει τραπεζίτης στους Times του Λονδίνου.
Τα χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ΑΤΜ διαρκούν για άλλες 80 ώρες ανέφερε και πρόσθεσε «Την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα στα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις»
Πλησιάζει ο εφιάλτης της Κύπρου;
Ο εφιάλτης της Κύπρου και το bail-in στις τράπεζες, έχει αρχίσει και συζητείται έντονα, με τους αναλυτές να έχουν ήδη αρχίσει τους... υπολογισμούς.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) η οποία ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2015 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η οδηγία ήρθε με αφορμή την κρίση στην Κύπρο το 2013.
WSJ – Θέμα λίγων ημερών να τελειώσουν τα χρήματα στις τράπεζες
Το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η πιο δραματική στιγμή της πενταετούς κρίσης χρέους της χώρας και ίσως του πιο καθοριστικό, σημειώνει η Wall Street Journal. Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες μπορούν να πάρουν μόνο €60 την ημέρα από τα ΑΤΜs και δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.
Πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα όποια μετρητά υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσο έκρυθμη θα γίνει η κατάσταση στην Ελλάδα, θα είναι μεγάλοι παράγοντες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οσο μεγαλώνει η πίεση τόσοι περισσότεροι Έλληνες θα μπορούσαν να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, λένε οι αναλυτές.
Σύμφωνα με πηγές της WSJ, την Τετάρτη, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είχε περίπου 1 δισ. ευρώ μετρητά. Με το όριο των 60 ευρώ την ημέρα για αναλήψεις από ΑΤΜ, «είναι θέμα λίγων ημερών» μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα, όπως σημειώνει τραπεζική πηγή.
Δεν είναι βέβαιο ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες
Από την πλευρά της Megan Greene, η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management και πρώην στενή συνεργάτης του Νouriel Roubini σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε την αλήθεια για τις καταθέσεις χθες στο διάγγελμά του
«Δεν είναι αληθές ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θα χαθούν», τόνισε, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter,.
«Οι καταθέσεις των τραπεζών δεν θα χαθούν στον βωμό των εκβιασμών", δεσμεύθηκε, κατά το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός. Είναι αναληθές», έγραψε η Greene.
Ένας φόρος στυλ-Κύπρου στυλ στις καταθέσεις είναι μία από τις λίγες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το Time.
Oπως σημειώνει, αν προχωρήσει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα της θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς την φορολογία των καταθέσεων, γνωστό ως «κούρεμα» ή bail-in.
To μέτρο αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατασχέσει τα χρήματα που χρειάζεται από τους λογαριασμούς των Ελλήνων. «Ανάλογα με το πώς θα πάει δημοψήφισμα, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα 60-70% κουρέματος των καταθέσεων», σημειώνει ο CEO της Τax Solutions, Βασίλης Μπαγουρδής.
Ο εφιάλτης τώρα αρχίζει στις τράπεζες
Δυστυχώς, όπως μας έχει αποδείξει η Κύπρος, για την Ελλάδα ο εφιάλτης στον δρόμο της Ευρωζώνης μόλις τώρα αρχίζει, σημειώνει το zerohedge.
O Μάριο Ντράγκι μπορεί να σφίξει τις... βίδες στις ελληνικές τράπεζες και να σπρώξει μία ή περισσότερες από αυτές στον γκρεμό.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ.
Όσο το κούρεμα των εγγυήσεων αυξάνεται, το μαξιλάρι αρχίζει και εξαφανίζεται και όταν το haircut φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, αυτό που ακολουθεί είναι το κούρεμα των καταθέσεων, όπως επισημαίνει το zerohedge.
Γιατί; Επειδή με βάση τους απλούς κανόνες του ισολογισμού, τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι αντίστοιχα των υποχρεώσεων και τη στιγμή που θα επιβληθεί το κούρεμα στις εγγυήσεις, η αξία της ρευστότητας από την ΕΚΤ (σήμερα είναι περίπου € 125 δισεκατομμύρια) θα μειωθεί γρήγορα κάτω από την αξία των ανασφάλιστων υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών που είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι γνωστές ως «καταθέσεις».
Σε εκείνο το σημείο, το κούρεμα των καταθέσεων ή το bail-in είναι απαραίτητο.
Στα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να δούμε το ποσοστό του κουρέματος των εγγυήσεων σε τι ποσοστού κουρέματος των καταθέσεων αντιστοιχεί.
Όπως μπορεί να δει κανείς η αύξηση του haircut στο 75% συνεπάγεται με 33 δισεκατομμύρια (ή το 37%) bail-in ή «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώ η αύξηση του haircut στο 90% συνεπάγεται με 67 δισεκατομμύρια (ή το 55%) bail-in.To τελευταίο σενάριο μοιάζει αρκετά με αυτό που συνέβη στην Κύπρο.
Guardian – Μπορούν οι τράπεζες να επιβιώσουν;
Από την πλευρά του ο Guardian εξετάζει το εάν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς την στήριξη των πιστωτών.
Ποιες είναι οι ημερομηνίες-κλεδιά;
Η 30η Ιουνίου ήταν καθοριστική γιατί η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και έπρεπε να καταβάλει συντάξεις και μισούς.
Η 5η Ιουλίου είναι μια άλλη ημερομηνία σταθμός, καθώς διενεργείται το δημοψήφισμα
Η 20η Ιουλίου είναι το μεγάλο deadline καθώς η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. Ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογο που ωριμάζει
Θα ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά;
Οι τράπεζες, φαίνεται, πως είχαν αρκετά μετρητά στην αρχή της εβδομάδας για να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου (2 δισ. ευρώ). Αυτό που είναι ασαφές είναι για πόσο ακόμη θα έχουν χρήματα να δίνουν στους καταθέτες τα 60 ευρώ που δικαιούται ο καθένας να σηκώνει από τα ΑΤΜ. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Μια χώρα δεν είναι σαν νοικοκυριό που δεν έχει να πληρώσει ένα δάνειο. Κανείς δεν θα έρθει και να της πάρει τα έπιπλα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να στραφεί η χώρα σε ένα άλλο νόμισμα, σαφώς πιο υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.
Τι γίνεται με τους πιστωτές;
Όπως σε ένα νοικοκυριό, η Ελλάδα μπορεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο διάσωσης από το χρέος, με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών να πάει πιο πίσω και με πιθανή περίοδο χάριτος 1-2 ετών, και ίσως να της δοθεί και ένα κούρεμα στο υπάρχον χρέος.
Είναι όλα τόσο απλά;
Δεν είναι. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο προηγούμενο, μια χώρα να χρεοκοπεί και η νομισματική ένωση στην οποία είναι ενταγμένη, να παραμένει... ανέγγιχτη. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη θάλασσα των ευρώ που βρίσκονται στην οικονομία της και στο απόθεμα των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό της σύστημα για να κρατηθεί κάποιες εβδομάδες ειδικά εάν η ΕΚΤ διατηρήσει την «σχέση »της με τις ελληνικές τράπεζες.
Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Αρκετούς μήνες, αν το επιθυμεί η ΕΚΤ. Πάρτε για παράδειγμα το Μαυροβούνιο: χρησιμοποιεί ευρώ, με τις ευλογίες της ΕΚΤ, αν και δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει την ΕΚΤ τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις 20 Ιουλίου. Η ΕΚΤ έχει ήδη διαμηνύσει ότι μπορεί να προχωρήσει στην αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων. Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να απενεργοποιήσει την πρόσβαση της Ελλάδας σε ευρώ. Χωρίς αυτή την πρόσβαση, οι ελληνικές τράπεζες -ακόμη και αν ανοίξουν ξανά- θα αναγκαστούν να κλείσουν.
Γιατί η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα;
Αν η ΕΚΤ δει πως δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, τότε θα μπορούσε να κρίνει πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, επομένως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρήματα μέσω του ELA. Η Αθήνα θα αναγκαστεί να εκδώσει IOUs με τα οποία θα πληρώνει προμηθευτές και ενδεχομένως τους εργαζόμενους, και με τη ψήφιση ενός νόμου θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τα IOUs ως νόμισμα. Τότε θα αρχίσει να τυπώνει δραχμές.
http://www.thetoc.gr