Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:59 | 29/09/2021

Τρεις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στην τιμή των δύο αγόρασε η χώρα μας και ακριβώς η ελκυστική οικονομική προσφορά που μας έκαναν οι Γάλλοι ήταν που συνυπολογίστηκε σοβαρά στο να διαλέξουμε τα συγκεκριμένα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι είναι ιδανικά σκάφη για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προκειμένου να δελεάσει τη χώρα μας, έριξε το κόστος κάθε μονάδας σε επίπεδα χαμηλότερα από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Μάλιστα όπως δηλώνουν στο Newsbeast άνθρωποι που μετείχαν στις συσκέψεις για την επιλογή των πλοίων, αν μελλοντικά προχωρήσουμε και στην αγορά τέταρτης φρεγάτας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, τότε το συνολικό κόστος αγοράς θα φθάσει στην αρχική δαπάνη των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε φρεγάτα όπως αναφέρουν γαλλικές πηγές κοστολογείται περίπου ένα δισεκατομμύριο.

Διαδικαστικά τώρα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών που πραγματοποιήθηκε χθες το Παρίσι (σ.σ. είχε μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας) η αρμοδιότητα θα περάσει σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, που θα αναλάβει να συντάξει και τα σχετικά συμβόλαια σε συνεννόηση με τους Γάλλους. Η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και να πάρει μήνες.

Η ελληνική έκδοση των φρεγατών που θα φέρει την ονομασία FDI Hellénique (ήτοι οι φρεγάτες άμυνας και επέμβασης για λογαριασμό του ΠΝ της χώρας μας) θα έχει μήκος 121 μέτρων με εκτόπισμα περί τους 4.500 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους. Έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα ελικόπτερο αλλά και μη επανδρωμένο σκάφος (UAV), ενώ το πλοίο μπορεί να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο για 3.500 ώρες το χρόνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis