Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:43 | 15/05/2016

Πριν από μια εικοσαετία, τα τατουάζ λειτουργούσαν σαν πολυεθνική ταυτότητα των ναυτικών, των περιθωριακών ή των... πολύ προχωρημένων σε σχέση με την εποχή τους.

Από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, τα τατουάζ άρχισαν να απενοχοποιούνται, μπήκαν στα καλά σαλόνια, περπάτησαν... κόκκινα χαλιά και πλέον έχουν γίνει αποδεκτά από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ως προσωπικός τρόπος έκφρασης ή απλά ένα στοιχείο του lifestyle.

Οι εργάτες της «δερματοστιξίας» ήλπιζαν ανέκαθεν ότι η τέχνη τους θα δικαιωνόταν κάποτε, όπως όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα, που ξεκινούν επαναστατικά και καταλήγουν... μουσειακά! Ο χρόνος τους δικαίωσε. Τα τατουάζ πλέον είναι προσωπικά στολίδια, όνειρα και μνήμες που περιέχουν ατέλειωτα υλικά της ανθρώπινης ψυχής.

Αυτή η σκαμπρόζικη τέχνη δεν κάνει πλέον διακρίσεις, αφού άντρες και γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις τάξεις δείχνουν την προτίμησή τους σ' αυτά. Οι διασημότητες, τα ΜΜΕ, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν σημαντικά στο να απελευθερωθεί αυτή η τέχνη και έτσι η μόδα τους έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γη. Μάλιστα, η παράδοση των τατουάζ πλέον θεωρείται ως μια μορφή υψηλής τέχνης, με πολλούς χώρους και Ινστιτούτα να περιλαμβάνουν εκθέσεις με καλλιτεχνικά δημιουργήματα? επάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και το International Athens Tattoo Convention, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα με μια τριήμερη επετειακή διοργάνωση!

 

Η προσέλευση κάθε χρόνο ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες, λάτρεις των τατουάζ και επαγγελματίες του είδους, συγκεντρώνονται εκεί, άλλοι για να γνωρίσουν τα καλύτερα στούντιο και τους κορυφαίους tattoo artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άλλοι για να καταπλήξουν με τα σχέδια και τις τεχνικές τους και πάρα πολλοί ακόμα για να «κάνουν» ένα ξεχωριστό τατουάζ επιτόπου.

Γ. Πρίντεζης και Μαίρη Συνατσάκη μεταξύ των επωνύμων που προτιμούν τα τατουάζ

 

 
Γ. Πρίντεζης και Μαίρη Συνατσάκη μεταξύ των επωνύμων που προτιμούν τα τατουάζ

«Είναι τέχνη»
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της 10ης επετειακής διοργάνωσης υπογράφει ένας από τους κορυφαίους tattoo artists παγκοσμίως, ο Mike the Athens, γεγονός που έχει συμβάλει στην προσέλκυση σημαντικών καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Στα 27 χρόνια παρουσίας του στον χώρο υπήρξαν πολλοί διάσημοι ανθρώπινοι καμβάδες πάνω στους οποίους αποτύπωσε την τέχνη του. Δάντης, Λ. Γαβαλάς, Ρ. Ρέβη, Αθ. Νέγκα, Ντ. Μοράλες, διεθνούς φήμης tattoo artists και αρκετοί εφοπλιστές, τα ονόματα των οποίων δεν μπορεί να αποκαλύψει, είναι μερικά από αυτά.

«Τα τατουάζ είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι Τέχνη», εξηγεί. «Μεγάλες γκαλερί, όπως το Somerset House στο Λονδίνο φιλοξενούν εκθέσεις έργων από τους κορυφαίους του είδους. Γενικά μας αρέσει αυτή η εξέλιξη και καθόλου η εμπορευματοποίηση».

 

 

 
Τριήμερη γιορτή με τους γκουρού των tattoo

Ο Jondix από την Ισπανία, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της δερματοστιξίας, μας εξηγεί πως το τατουάζ μπορεί να είναι τέχνη αλλά αυτό εξαρτάται από το επίπεδο του καλλιτέχνη. Οσο για το πώς κατά τη γνώμη του θα εξελιχθεί αυτή η τέχνη στο μέλλον και αν θα επικρατήσει κάποια πιο ακραία τάση, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως τα ακραία πράγματα δεν είναι το μέλλον.

Ο Κυριάκος Μπαλάσκας, ιδιοκτήτης του Darkside Tattoo Society, είναι επίσης ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι Ελληνες σταρ για τα τατουάζ τους, ενώ είναι και ο άνθρωπος που έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην επιτυχία του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια. Γ. Πρίντεζης, Τάμτα, Μ. Συνατσάκη, Ντ. Παπαδημητρίου είναι κάποια από τα ονόματα της διάσημης πελατείας του.

 

Μαρίνα Ζιώζιου

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis