Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:35 | 27/09/2020

Τέσσερα ακόμη άτομα που φέρονται να είχαν ενεργή συμμετοχή στην Ομάδα Λαικών Αγωνιστών, αλλά και τα δυο Καλάσνικοφ, όπλα «σφραγίδα» της οργάνωσης που αποτελεί σύμφωνα με στελέχη της αντιτρομοκρατικής, «συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα», αναζητούν οι αστυνομικοί μετά την σύλληψη δυο ανδρών και μιας γυναίκας σε Κουκάκι και Πετράλωνα. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής εμφανίζονται σίγουροι για την συμμετοχή των τριών ατόμων στην οργάνωση, αλλά μένει να αποδειχθεί από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, ο 42χρονος συνεργός του διαβόητου Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε ενοικιάσει το διαμέρισμα- γιάφκα στην οδό Ζίννη στο Κουκάκι, μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν τα μασούρια δυναμίτιδας, οι πυροκροτητές και οι σφαίρες από καλάσνικοφ.

Πως έφτασαν στις συλλήψεις

Η τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, τον Ιανουάριο  του 2018 και η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση  στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, ήταν τα δυο σημεία καμπής στις έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό  των 3 ατόμων, δυο ανδρών και μιας γυναίκας,  που φέρονται, σύμφωνα με στελέχη της αντιτρομοκρατικής,  να είχαν ενεργή συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε ποινικές υποθέσεις. Όλοι τους, αλλά κυρίως ο 42χρονος, είχαν τεθεί υπο φυσική αλλά και ηλεκτρονική επιτήρηση. Ειδικότερα μετά την επίθεση στον ΣΚΑΙ, οι αστυνομικοί αναζήτησαν το δρομολόγιο διαφυγής. Εντόπισαν το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες καμένο σε απόσταση μόλις 180 μέτρων από το σπίτι που συνελήφθησαν ο 38χρονος και η 36χρονη στα Πετράλωνα. Από τότε εκτιμούσαν πως είτε οι δράστες είχαν δεύτερο αυτοκίνητο ή είχαν κάποιο κοντινό κρησφύγετο. Επίσης στην αποτυχημένη απόπειρα τοποθέτησης βόμβας στο υπουργείο εργασίας, οι αστυνομικοί κατάφεραν να πάρουν από τον μηχανισμό «ορφανά» δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία τώρα επιχειρούν να ταυτοποιήσουν με αυτά των 3 συλληφθέντων.

Η «παγίδα» στον συνεργό του Παλαιοκώστα

Ο 42χρονος Π.Κ αποτελεί παλιό γνώριμο των αρχών, αλλά και «συνδετικό κρίκο του Επαναστατικού Αγώνα με την Ο.Λ.Α» σύμφωνα με πηγές από την Κατεχάκη. Είχε κατηγορηθεί  μαζί με τον  διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα για την απαγωγή του επιχειρηματία  Γιώργου Μυλωνά το 2008.  Μάλιστα εμφανίστηκε στην ιδιοκτήτρια του υπογείου στο Κουκάκι, ως εκδότης βιβλίων από την Θεσσαλονίκη που «ήθελε να το χρησιμοποιήσει ως χώρο αποθήκευσης βιβλίων». Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο 42χρονος εμφανίστηκε στο σημείο μετά από τηλεφώνημα της ιδιοκτήτριας του υπογείου που τον ενημέρωσε «πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τα υδραυλικά», όταν ο Π.Κ πήγε στο σημείο, μεταφέροντας μάλιστα μια τσάντα με χλωρίνη και καθαριστικά και κρατώντας μια σφουγγαρίστρα, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν. Το πρόβλημα με τα υδραυλικά ήταν μια επίφαση στο Π.Κ προκειμένου να πέσει στην «φάκα» της αντιτρομοκρατικής.  Ο 42χρονος εκτιμάται πως βρίσκεται πίσω από την αυτοβιογραφία του Βασίλη Παλαιοκώστα, «Μια φυσιολογική ζωή».  Ακολούθησαν έρευνες στην οδό Αγνάντων στα Πετράλωνα όπου συνελήφθησαν ο 38χρονος και η 36χρονη. Στο σπίτι βρέθηκαν και δυο πιστόλια. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες έρευνες έγιναν στο σπίτι του 42χρονου στη Νέα Ιωνία αλλά και σε ένα καφέ-βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη, το οποίο φαίνεται να συνδιαχειριζόταν με άτομο που στο παρελθόν είχε εμπλοκή σε θανατηφόρα ένοπλη ληστεία σε νησί των Κυκλάδων, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε.

Τα ευρήματα στο διαμέρισμα - γιάφκα

Στο πλαίσιο της έρευνας στα σπίτια των συλληφθέντων οι αστυνομικοί εντόπισαν, 7 μασούρια εκρηκτικής ύλης βάρους 11 κιλών,, 14 κοινούς πυροκροτητές, 2 ηλεκτρικούς πυροκροτητές, 2 πυροκροτητές Nonel, 1 κοινό πυροκροτητής που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό και πλήθος φυσιγγίων πολεμικού Kalashnikov. Παράλληλα εντοπίστηκαν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές και usb stick μέσα στα οποία οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής, ευελπιστούν να εντοπίσουν κάποια προκήρυξη της οργάνωσης ή σημειώσεις που να «δείχνουν» ΟΛΑ.

Ενέργειες της Ο.Λ.Α.

Ιανουάριος 2013 στα γραφεία της ΝΔ: Το πρώτο χτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών στις 14ης Ιανουαρίου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού. Τότε, ένοπλοι είχαν κατέβει από όχημα και γάζωσαν με πυρά το κτίριο. Στην επίθεση είχαν χρησιμοποιηθεί ένα Καλάσνικοφ αλλά και ένα magnum 38 special. Νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν αντιαρματικό RPG.

Δεκέμβριος 2013 στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη: Η επίθεση είχε γίνει στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι. Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μέσα στο φυλάκιο ειδικός φρουρός αλλά δεν είχε τραυματιστεί. Και πάλι οι δράστες έφτασαν με όχημα στο σημείο και έριξαν κατά ριπάς πυρά. Η Αντιτρομοκρατική είχε συλλέξει περισσότερους από 60 κάλυκες δύο πολεμικών καλάσνικοφ μετά την επίθεση.

Ιανουάριος 2014 στις εγκαταστάσεις της Mercedes: Η ΟΛΑ είχε εξαπολύσει ρουκέτα κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας "Mercedes-Benz" στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία εξερράγη σε χωράφι.

Δεκέμβριος 2014 στην πρεσβεία του Ισραήλ: Και πάλι ένοπλα μέλη της ΟΛΑ γάζωσαν με σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 03:00 τα ξημερώματα. Οι δράστες έριξαν 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν.

Νοέμβριος 2015 στα γραφεία του ΣΕΒ: Βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Υπουργείο Εργασίας-Δεκέμβριος 2016: Τα μέλη της ΟΛΑ τοποθέτησαν βόμβα σε σακίδιο που άφησαν έξω από το υπουργείο. Η βόμβα δεν είχε εκραγεί αφού είχαν επέμβει έγκαιρα οι αρχές και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Απρίλιος 2017 στα γραφεία της Eurobank: Ισχυρή βόμβα είχε εκραγεί έξω από τα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άνδρες είχαν αφήσει την τσάντα έξω από τα γραφεία και διέφυγαν με μηχανάκι.

Δεκέμβριος 2017 στο Εφετείο Αθηνών: Η ΟΛΑ είχε κάνει διπλό χτύπημα με βόμβα αλλά και πυροβολισμούς στο κτίριο του Εφετείου στη Λουκάρεως. Μάλιστα, οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ στον αέρα για να εκφοβίσουν τον φρουρό. Ο φύλακας είχε καταθέσει ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Διέφυγαν και πάλι με όχημα το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.

Δεκέμβριος 2018 στον ΣKAI: Η οργάνωση "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Καθημερινή, τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου 2018.
 
Μιχάλης Τεζάρης
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis