Το Τσεχοσλοβακικό ZK 383 είναι ένα από τα όπλα που είναι σχεδόν άγνωστα στη Δύση. Χρησιμοποιήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και, κυρίως, κατά την εισβολή στην ΕΣΣΔ. Το όπλο θεωρείται πολύ σπουδαίο από τεχνολογικής πλευράς για την εποχή του και παρέμεινε σε παραγωγή από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι το 1948.
Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1932 και το ZK 383 ξεκίνησε να παράγεται στο περίφημο, από το προγενέστερο ελαφρύ πολυβόλο Bren, εργοστάσιο του Μπρνο. Το όπλο αυτό ήταν μάλλον βαρύ και μεγάλο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά υποπολυβόλα και σε ορισμένες εκδόσεις του διέθετε ακόμα και δίποδο κάτω από την κάννη. Αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα του δόγματος των Τσεχοσλοβάκων, που θεωρούσαν το όπλο ως ελαφρύ πολυβόλο και όχι ως παραδοσιακό υποπολυβόλο για μάχες εκ του σύνεγγυς. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ήταν η επιλογή ταχυβολίας 500 ή 700 βολές/λεπτό με την προσαρμογή ενός μικρού βάρους 170 γραμ. στο μηχανισμό του κλείστρου. Χωρίς αυτό το βάρος, ο μηχανισμός γινόταν ταχύτερος αυξάνοντας την ταχυβολία. Ως ελαφρύ πολυβόλο με δίποδο, το ZK 383 έβαλλε με αργό ρυθμό, ενώ με την αυξημένη ταχυβολία προοριζόταν ως όπλο εφόδου.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ.
Αυτό το δόγμα όμως, το ακολουθούσε μόνο ο Τσεχοσλοβακικός Στρατός. Έτσι, το χαρακτηριστικό αυτό δε θεωρούνταν πλεονέκτημα από άλλους πιθανούς πελάτες. Ο Βουλγαρικός Στρατός, ωστόσο, υιοθέτησε το όπλο ως το κύριο υποπολυβόλο του τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1960. Η μεγαλύτερη παραγωγή, όμως, έγινε για λογαρισαμό του Γερμανικού Στρατού μετά το 1939. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τη γραμμή παραγωγής του ZK 383 όταν κατέλαβαν τη χώρα. Μάλιστα, είχαν το εργοστάσιο του Μπρνο σε τέτοια εκτίμηση, που τα όπλα παραγωγής του διοχετεύθηκαν στα Ένοπλα SS για το Ανατολικό Μέτωπο. Στα SS, το όπλο ήταν γνωστό ως vz 9 – από τη λέξη vzor, που σημαίνει μοντέλο στατσεχικά – και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους Γερμανούς. Κάποιες ποσότητες παρέμειναν στη Τσεχοσλοβακία για χρήση από την αστυνομία, που είχε τη δική της έκδοση, το ZK 383P, το οποίο παραδινόταν χωρίς δίποδο.
Οι μόνες χώρες που αγόρασαν το όπλο ήταν η Βραζιλία και η Βενεζουέλα, αλλά σε μικρούς αριθμούς. Εκτός από τη χρήση του στην ανατολική Ευρώπη, το ZK 383 δεν είχε άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά και, σε γενικές γραμμές, το θεωρούσαν μάλλον πολύπλοκο ως υποπολυβόλο. Η επιμονή του Τσεχοσλοβακικού Στρατού να το χρησιμοποιεί ως ελαφρύ πολυβόλο σήμαινε ότι το όπλο είχε πολλά μέρη που ήταν απαραίτητα. Ο επιλογέας ταχυβολίας αναφέρθηκε, όπως και το δίποδο, αλλά ένα πολυβόλο δε χρειάζεται και ένα σύνθετο σύστημα ταχείας αλλαγής κάννης, τορνευτά μηχανικά μέρη από άριστης ποιότητας χάλυβα ή κινητό ουραίο και επανατατικό ελατήριο που να εδράζεται υπό γωνία μέσα στο κοντάκι. Όλα αυτά έκαναν το ZK 383 ένα από τα πιο αξιόπιστα και καλοφτιαγμένα όπλα, ήταν, όμως, υπερβολικά σύνθετο στο ρόλο του.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ: 9χλστ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 875χλστ
ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ: 325χλστ
ΒΑΡΟΣ ΓΕΜΑΤΟ: 4,83 κιλά
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΚΑΝΝΗΣ: 365μ/δευτ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΤΑΧΥΒΟΛΙΑ: 500 φυσίγγια/λεπτό
ΓΕΜΙΣΤΗΡΑΣ: 30 φυσίγγια
Πηγή: Όπλα και Οπλικά Συστήματα.
http://www.guns-gr.com/