Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:54 | 14/01/2015

«Όταν άρχισαν οι έρευνες του Μπαρμπαρός  η Άγκυρα ανέμενε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα σταματούσε τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο είναι στους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η Άγκυρα στηρίζει την «καλοπροαίρετη» στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως αντιθέτως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι εποικοδομητική και «συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για το θέμα των υδρογονανθράκων και να προχωρεί με μονόπλευρες ενέργειες».

Ο Τούρκος υπουργός που μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα υποστήριξε πως στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακές πλευράς δεν μπορεί να μην υπάρξει αντίδραση και «να αγνοηθούν τα δικαιώματα του "τουρκοκυπριακού λαού"». Όπως υποστήριξε το σημαντικό είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως όταν άρχισαν οι έρευνες του Μπαρμπαρός  η Άγκυρα ανέμενε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα σταματούσε τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ «αλλά αυτή συνέχισε τις μονόπλευρες ενέργειες» και σε νέες περιοχές. Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε όπως το Μπαρμπαρός συνεχίσει τις έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε πως αναμένει «η ελληνοκυπριακή πευρά θα διορθώσει το λάθος» και θα τερματίσει τις γεωτρήσεις για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο και άλλους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους γνωρίζει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να λύσουν όλοι μαζί το Κυπριακό «και να κάνουμε το νησί, νησί ειρήνης και σταθερότητας"».

Την απόφαση για τη νέα NAVTEX, είπε, πήρε το ψευδοκράτος και η Τουρκία ανταποκρίθηκε στο αίτημα ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη. Είναι καθήκον της Τουρκίας, είπε, να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Αλλά εμείς κάναμε βήματα για να μπορέσουμε να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα σταματούσε τις μονόπλευρες δραστηριότητες. Έγιναν κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση». Ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ζήτησε χρόνο και του δόθηκε, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. «Δεν ήρθε θετική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά και εμείς προχωρήσαμε στην ανακοίνωση της NAVTEX). Αυτό έγινε». Υπήρξαν πολλοί ψίθυροι, είπε, για το ζήτημα και κάποιοι είπαν ότι συνομίλησαν απευθείας με την Τουρκία για το θέμα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα για να παραμερίσουν του ψευδοκράτους.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία επιτροπής που θα αφορά στις έρευνες, εξορύξεις και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και θα διευθύνεται μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, «αρκεί και οι δύο πλευρές να προστατεύουν τα δικαιώματά τους».

Κατά τον Τούρκο υπουργό δεν έχει σημασία ποια πλευρά διενεργεί τις εξορύξεις αλλά ο διαμοιρασμός των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Πρέπει να υπάρξει εγγύηση του διαμοιρασμού των εσόδων. Είμαστε ενάντια στο να γίνει μονομερώς η εξόρυξη χωρίς συμφωνία ή λύση. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων, δεν υπάρχει ανάγκη να διαστρεβλώνουμε το θέμα». Ως παράδειγμα «μη φιλικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως ισχυρίστηκε, έδωσε το ότι οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο δεν έκαναν πίσω αλλά διεύρυναν την περιοχή των ερευνών.

Από τη πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου αναφέρθηκε και στη συμφωνία ψευδοκράτους - Τουρκίας για τις έρευνες για το φυσικό αέριο ενώ χαρακτήρισε λάθος την πολιτική συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τις οποίες, όπως είπε, έχει πρόβλημα η Τουρκία. «Δεν θα φτάσεις πουθενά αν θερμαίνεις τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ξέρουν ότι το φυσικό αέριο δεν έφερε πάντοτε την προσέγγιση, αλλά κάποτε την καταστροφή».

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis