Ο κ. αρχηγός της Αστυνομίας είναι γνωστό ότι πέρασε πρόσφατα μια περιπέτεια υγείας.
Συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου και σε σχετικό ρεπορτάζ του bloko.gr με τίτλο "Στο 401 ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ μετά από ξαφνική αδιαθεσία, Είναι καλά στην υγεία του" γράφτηκαν τα εξής:
"Στο 401 ΣΝ μεταφέρθηκε πριν από λίγη ώρα ο αρχηγός της αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, μετά από ξαφνική αδιαθεσία. Ο κ. αρχηγός, σύμφωνα με πληροφορίες αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία με ζαλάδες".
Η ιατρική διάγνωση για τον ασθενή Τσακνάκη Δημήτριο (ΑΠ) ήταν καρδιακό επεισόδιο και για το συγκεκριμένο λόγο ο κ. αρχηγός έμεινε στην εντατική κάποιες ημέρες και πήρε το εξιτήριο στις 27 του μήνα.
Το αξιοπερίεργο δε είναι ότι ως ημερομηνία εισαγωγής φαίνεται στον ιατρικό φάκελλο η 15η Φεβρουαρίου.
Στο διάστημα αυτό της νοσηλείας, υπάρχουν διαταγές με την υπογραφή του κ. αρχηγού και όχι του τότε υπαρχηγού όπως κανονικά θα έπρεπε. Όμως το θέμα όλων όσοι εγείρουν ζήτημα ακυρότητας των κρίσεων δεν είναι αυτό.
Είναι από τα πολλά οξύμωρα σχήματα της υπόθεσης όμως.
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 584/1985, ΦΕΚ Α-204/09-12-1985 που αναφέρεται στην Οργάνωση και λειτουργία της Υγειονοµικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνοµίας
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να γίνει επίκληση των άρθρων 40, 42 και 45 παράγραφος 2 και ως πιο σημαντικό το άρθρο 50
Τί λένε τα συγκεκριμένα "εδάφια"; Σας τα παραθέτουμε
Άρθρο 40
Αρµοδιότητες διοικητών Υπηρεσιών
1. Οι αξιωµατικοί διοικητές ή προϊστάµενοι Υπηρεσιών έχουν τις εξής αρµοδιότητες σε ό,τι αφορά την υγειονοµική περίθαλψη του προσωπικού της Υπηρεσίας τους:
α. Μεριµνούν για την άµεση ειδοποίηση του υπηρεσιακού γιατρού, όταν ο ασθενής της Υπηρεσίας τους δεν είναι σε θέση να µεταβεί στον υπηρεσιακό γιατρό για εξέταση του,
καθώς και σε περίπτωση έκτακτης εισαγωγής του ασθενή σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυµα.
β. Ενηµερώνουν το γιατρό για τις περιπτώσεις που δηλώθηκε ασθένεια ύστερα από διάθεση του προσωπικού σε υπηρεσία. Επίσης εισηγούνται στο γιατρό την παραποµπή ασθενούς σε νοσοκοµείο, για κατ' επανάληψη δήλωση ασθένειας.
γ. Ελέγχουν πειθαρχικά, ύστερα από έγγραφη ενηµέρωση τους, από τον υπηρεσιακό γιατρό και σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, εκείνους από το προσωπικό που δηλώνουν ασθένεια προσποιούµενοι τον ασθενή, καθώς και τους ελεύθερους υπηρεσίας ασθενείς, που αποµακρύνονται χωρίς δικαιολογηµένη αιτία ή άδεια της Υπηρεσίας από την οικία τους ή την περιφέρεια της Αστυνοµικής Υπηρεσίας που βρίσκεται η οικία τους.
2. Σε ό,τι αφορά τη νοσοκοµειακή περίθαλψη του προσωπικού έχουν τις ακόλουθες αρµοδιότητες:
α. Προσυπογράφουν και παραδίδουν στον ασθενή το εισιτήριο που εκδίδει ο υπηρεσιακός γιατρός, όταν πρόκειται να γίνει εισαγωγή σε στρατιωτικό νοσοκοµείο της περιοχής ή του νοµού που υπηρετεί. Ο ασθενής κατά την εισαγωγή στο νοσοκοµείο φέρει µαζί του το ατοµικό βιβλιάριο και δελτίο ασθενειών. Όταν πρόκειται να γίνει εισαγωγή σε άλλο µη στρατιωτικό νοσοκοµείο ή στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ή σε κλινική της περιοχής ή του νοµού, δεν υποχρεούνται να προβούν σε καµιά ενέργεια, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από άλλες διατάξεις.
β. Χορηγούν τα φύλλα πορείας στους ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν σε στρατιωτικά ή άλλα νοσοκοµεία ή κλινικές εκτός της περιφέρειας τους ή του νοµού. Η χορήγηση γίνεται µε βάση τη γνωµάτευση του Υπηρεσιακού γιατρού, από την οποία πρέπει να προκύπτει σαφώς, ότι ο ασθενής δεν µπορεί να θεραπευτεί σε νοσοκοµείο ή κλινική της περιφέρειας του ή του νοµού ή ότι πρέπει να µεταβεί σε νοσοκοµείο της Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής, αφού λάβει το φύλλο πορείας µε την επισυ-ναπτόµενη σε αυτό γνωµάτευση, παρουσιάζεται στην Αστυνοµική Υπηρεσία της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του παρόντος ∆ιατάγµατος του τόπου νοσηλείας και εισάγεται στο νοσοκοµείο µε µέριµνα της υπηρεσίας αυτής.
γ. Μεριµνούν, ώστε ο ασθενής να συνοδεύεται από αστυνοµικό ή τον υπηρεσιακό γιατρό σε περίπτωση που, σύµφωνα µε την ιατρική γνωµάτευση, πάσχει από βαριά ασθένεια ή αν η κατάσταση του καθιστά αναγκαία την ύπαρξη υπηρεσιακού συνοδού.
Άρθρο 42
∆ιαδικασία εισαγωγής σε νοσοκοµεία
1. Το αστυνοµικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνοµίας νοσηλεύεται στα κατά τόπους στρατιωτικά ή άλλα νοσοκοµεία και ιδιωτικές κλινικές, σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Για την εισαγωγή ασθενών σε νοσοκοµεία γενικά ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α. Όταν πρόκειται να γίνει εισαγωγή σε στρατιωτικό νοσοκοµείο είτε αυτό βρίσκεται στην περιφέρεια της Υπηρεσίας ή του νοµού όπου υπηρετεί ο ασθενής, είτε εκτός αυτής, εφαρµόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 40 του παρόντος.
β. Όταν πρόκειται να γίνει εισαγωγή σε άλλα µη στρατιωτικά νοσοκοµεία ή ιδιωτικές κλινικές της περιφέρειας ή του νοµού, όπου υπηρετεί ο ασθενής, εφαρµόζονται οι ισχύουσες για τη νοσηλεία των δηµοσίων υπαλλήλων διατάξεις.
γ. Σε περίπτωση εισαγωγής σε άλλα µη στρατιωτικά νοσοκοµεία, ή ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται εκτός της περιφέρειας ή του νοµού, όπου υπηρετεί ο ασθενής, εφαρµόζονται οι ισχύουσες για τη νοσηλεία των δηµοσίων υπαλλήλων διατάξεις. Σε ό,τι αφορά, όµως, τη µετακίνηση του ασθενή, εφαρµόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 40 του παρόντος.
3. Ο ασθενής, που µεταβαίνει µε φύλλο πορείας (Φ.Π.) για νοσηλεία σε νοσοκοµείο ή ιδιωτική κλινική που βρίσκεται εκτός της περιφέρειας ή του Νοµού της Υπηρεσίας του ι εισάγεται σ' αυτά για νοσηλεία υποχρεωτικά την εποµένη ή µεθεποµένη µέρα της παρουσίασης του και παράδοσης του φύλλου πορείας του στην Υπηρεσία του άρθρου 45 του παρόντος διατάγµατος.
4. Αν ο ασθενής δεν εισαχθεί για νοσηλεία µέσα στην προθεσµία της προηγούµενης παραγράφου σε νοσοκοµείο ή ιδιωτική κλινική της προτίµησης του, τότε την08.00 ώρα της εποµένης της λήξης της προθεσµίας αυτής παρουσιάζεται στην ίδια Υπηρεσία η οποία και µεριµνά για την αυθηµερόν εισαγωγή του σε νοσοκοµείο της περιοχής της ή στρατιωτικό νοσοκοµείο και ενηµερώνει ταυτόχρονα τοις αρµόδιες Υπηρεσίες.
5. Σε περίπτωση που ο ασθενής, ενώ κινείται µε φύλλο πορείας ή τελεί σε άδεια, εισάγεται έκτακτα σε οποιοδήποτε νοσοκοµείο ή ιδιωτική κλινική ι οφείλει να ειδοποιεί αµέσως ο ίδιος µε τους οικείους του ή µέσω του νοσοκοµείου, την επιτόπια Αστυνοµική Υπηρεσία. Με τον ίδιο τρόπο ειδοποιείται η Υπηρεσία του ασθενή στην περίπτωση που αυτός εισάγεται σε νοσοκοµείο ή κλινική της περιοχής που υπηρετεί.
6. Για το χρόνο που µεσολαβεί από την αναχώρηση του ασθενή µε Φ. Π. και µέχρι την εισαγωγή του σε νοσοκοµείο ή κλινική καθώς και τον πραγµατικό χρόνο που διανύεται για την επιστροφή του στην Υπηρεσία, που οργανικά ανήκει, ο ασθενής λογίζεται ελεύθερος υπηρεσίας.
Άρθρο 45
Αρµοδιότητες Υπηρεσιών σε περίπτωση ασθένειας προσωπικού
2. Σε περίπτωση έκτακτης εισαγωγής ασθενή σε στρατιωτικό ή άλλο νοσοκοµείο ή ιδιωτική κλινική, οι Υπηρεσίες αυτές µόλις πληροφορηθούν από τον ίδιο τον ασθενή την εισαγωγή του, προβαίνουν στις εξής ενέργειες:
α. Αναφέρουν µε σήµα στη ∆ιεύθυνση προσωπικού της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµόσιας Τάξης την έκτακτη εισαγωγή του ασθενή, του οποίου και διατάσσεται η προσκόλληση στη δύναµη τους.
β. Ενηµερώνουν µε σήµα, τόσο τον υπηρεσιακό γιατρό, όσο και την Υπηρεσία του ασθενή από την οποία ζητούν την άµεση αποστολή του βιβλιαρίου νοσηλείας και του ατοµικού δελτίου ασθενειών ή αντιγράφου αυτού.
γ. Μεριµνούν για την έγκριση της έκτακτης εισαγωγής από τον υπηρεσιακό γιατρό και την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, εφόσον ο ασθενής έχει εισαχθεί σε κλινική ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυµα και απαιτείται η παραπάνω απόφαση.
Διαβάστε τώρα τί λέει και το άρθρο 50
Άρθρο 50
Παραποµπή στις επιτροπές αναρρωτικών αδειών
1. Στις επιτροπές αναρρωτικών αδειών παραπέµπονται:
α. Όσοι νοσηλεύτηκαν σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυµα, ύστερα από γνωµάτευση υπηρεσιακού γιατρού.
β. Όσοι έχουν ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής τους άδειας, λόγω µη αποθεραπείας, σύµφωνα µε γνωµάτευση του υπηρεσιακού γιατρού.
γ. Όσοι πάσχουν από πάθηση για την αποθεραπεία της οποίας είναι αναγκαία η χορήγηση αναρρωτικής άδειας, χωρίς να απαιτείται η νοσηλεία σε νοσοκοµείο, ύστερα από γνωµάτευση υπηρεσιακού γιατρού.
δ. Έγκυες γυναίκες, οι οποίες αδυνατούν, λόγω απειλούµενης αποβολής του κυοφορούµενου, να µετακινηθούν και δεν απαιτείται νοσηλεία τους σε νοσοκοµείο ή κλινική. Η παραποµπή τους στην επιτροπή γίνεται ύστερα από γνωµάτευση του θεράποντα γυναικολόγου γιατρού. Η άδεια κύησης και λοχείας δεν θεωρείται ως αναρρωτική και χορηγείται σύµφωνα µε τις διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση των
αδειών στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνοµίας.
ε. Όσοι εµπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 38 και 56.
2. Η παραποµπή στις Επιτροπές Αναρρωτικών Αδειών γίνεται από την Υπηρεσία που ανήκει οργανικά ο ασθενής ή από την Υπηρεσία στην οποία έχει προσκολληθεί για νοσηλεία ή άλλο λόγο ή από την τοπική Υπηρεσία σε περίπτωση αδυναµίας µετακινήσεως του, όταν βρίσκεται εκτός της περιφέρειας της Υπηρεσίας του.
- Οι παραπάνω επιτροπές, µε βάση την ένδειξη παραποµπής, εξετάζουν τον ασθενή και αποφαίνονται µε αιτιολογηµένη γνωµάτευση τους για τη χορήγηση ή µη της αναρρωτικής άδειας, καθορίζοντας ταυτόχρονα τη διάρκεια και τον τόπο διάνυσής της. Η σχετική γνωµάτευση διαβιβάζεται στην Υπηρεσία που είχε παραπέµψει τον ασθενή.
- Οι αναρρωτικές άδειες χορηγούνται συνολικά και όχι τµηµατικά. Επίσης δεν επιτρέπεται η διακοπή τους, ούτε η µείωση τους από τους διοικητές αξιωµατικούς. Σε περίπτωση που αυτός που διανύει αναρρωτική άδεια εισαχθεί σε οποιοδήποτε νοσοκοµείο ή κλινική, γίνεται ακύρωση του υπόλοιπου της αναρρωτικής του άδειας και αν απαιτείται νέα τέτοια άδεια, ακολουθείται η ίδια όπως παραπάνω διαδικασία παραποµπής στις επιτροπές αναρρωτικών αδειών. Αν όµως ο ασθενής που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια επιθυµεί να τη διακόψει και να αναλάβει υπηρεσία, παραπέµπεται στην επιτροπή των αναρρωτικών αδειών του τόπου χορήγησης ή διάνυσής της άδειας.
Η Επιτροπή, αφού εξετάσει τον παραπεµπόµενο, γνωµατεύει αν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει ή µη την ανάληψη της υπηρεσίας.
5. Σε περίπτωση που οι Επιτροπές Αναρρωτικών Αδειών θέσουν ένδειξη παραποµπής στην Α.Υ.Ε. τότε ενεργούν περαιτέρω σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 57 του παρόντος.
6. Οι αναρρωτικές άδειες αρχίζουν από την εποµένη της έγκρισης τους από τις Επιτροπές Αναρρωτικών Αδειών, ο δε νόµιµα παρεµβαλλόµενος χρόνος από την εξέταση από τον υπηρεσιακό γιατρό µέχρι και την εξέταση από την Ε.Α.Α, θεωρείται χρόνος ελεύθερος υπηρεσίας.
7. Κατά την παραποµπή στην Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών οι παραπέµπουσες Υπηρεσίες υποχρεούνται να αποστέλλουν σ' αυτές µε τον ασθενή ή, σε περίπτωση αδυναµίας κινήσεως του, µε τους οικείους του ή υπηρεσιακά:
α) Το παραπεµπτικό τους έγγραφο,
β) το τηρούµενο από τον ασθενή δελτίο ασθενειών του και για όσους δεν έχουν αντίγραφο φύλλου µητρώου τους,
γ) το παραπεµπτικό σηµείωµα (γνωµάτευση) του υπηρεσιακού γιατρού,
δ) καταστάσεις από τις οποίες να φαίνονται οι κατά την τελευταία διετία και τετραετία αποχές του ασθενή από την Υπηρεσία για λόγους υγείας,
ε) το βιβλιάριο ιατροφαρµακευτικής τους περίθαλψης και
στ) κάθε άλλο στοιχείο σχετικά µε την πάθηση του, όπως εξιτήριο νοσοκοµείου ή κλινικής, ακτινογραφίες, γνωµατεύσεις άλλων γιατρών για διευκόλυνση του ίδιου και της επιτροπής στην κρίση της.
8. Για όσους παραπέµπονται στην Επιτροπή Αναρρωτικών αδειών, κατ' εφαρµογή του Π.∆. 44/1991 πρέπει να αποστέλλονται, επί πλέον των προαναφεροµένων, στην προηγούµενη παράγραφο, στοιχείων, αντίγραφο του φύλλου πορείας της µετάθεσης του καθώς και της διαταγής µετάθεσης του. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν από την παραπέµπουσα στην Ε.Α.Α. Υπηρεσία πριν τη διακίνηση των ατοµικών εγγράφων του παραπεµπόµενου.
Πηγή: http://www.bloko.gr/swmata-asfaleias/yparxei-paratypia-sth-dieksagwgh-twn-krisewn-htan-nomimh-h-symmetoxh-toy-k-arxhgoy.html
Σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα αύριο θα ακολουθήσουν επιπλέον διευκρινήσεις.
Αναμφίβολλα είναι απολύτως αναγκαία η αποσαφήνιση των τυχόν συνεπειών που μπορεί να έχουν οι ανωτέρω διατάξεις, ως προς την τήρηση (ή μη) των τυπικών προϋποθέσεων αναφορικά με την διαδικασία διεξαγωγής των φετινών κρίσεων.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα θα σας ενημερώσουμε άμεσα.