Σύμφωνα με το άρθρο 35§2 του Π.Δ. 584/1985 προβλέπεται ότι όσοι ασθενούν, υποχρεούνται να ενημερώνουν την Υπηρεσία τους για την ασθένεια τους και μεταβαίνουν στο υπηρεσιακό ιατρείο, κατά τις ώρες λειτουργίας του, για εξέταση.
Σε περίπτωση που ο ασθενής εξετάστηκε από ιδιώτη γιατρό και η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας, μεταβαίνει την ίδια ή την επόμενη ημέρα στον υπηρεσιακό γιατρό για να κρίνει, αν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 37§3 του Π.Δ. 584/1985 προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, στις Υπηρεσίες που δεν υπηρετούν υγειονομικοί αξιωματικοί, καθήκοντα υπηρεσιακού γιατρού εκτελεί γιατρός από το προσωπικό που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρ. 6 παρ. 2 του παρόντος, ήτοι προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος ή γιατροί του Δημοσίου ή ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Από την προσεκτική ανάγνωση των ανωτέρω, προκύπτουν ορισμένοι ενδιαφέροντες προβληματισμοί ως προς την υλοποίηση της απαραίτητης διαδικασίας που πρέπει να προβεί ο ασθενής αστυνομικός.
[custom:google-ads]
Επιπρόσθετα της ταλαιπωρίας που υφίσταται ο ασθενής αστυνομικός - όντας ασθενής - αντί να επικεντρώνεται στην ανάρρωσή του και ενώ έχει εξεταστεί προηγουμένως από γιατρό σε κέντρο υγείας, δημόσιο ή στρατιωτικό νοσοκομείο, είναι το επώδυνο να χρειάζεται να αναζητεί τον υπηρεσιακό γιατρό προκειμένου αυτός να κρίνει εάν για τη μέρα ή τις μέρες που απουσίασε λόγω ασθένειας θα αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας.
Συχνά συμβαίνει ο ασθενής αστυνομικός να υπηρετεί/κατοικεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά (π.χ. ο αστυνομικός υπηρετεί/κατοικεί στο Α.Τ. Ελασσόνας ή Α.Τ. Φαρσάλων και ο υπηρεσιακός γιατρός βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας σαράντα ή σαράντα πέντε χιλιόμετρα αντίστοιχα μακριά.
Κατόπιν αυτών, προτείνουμε όπως τεθεί το θέμα στην ΠΟΑΣΥ και με τις παρεμβάσεις της αιτηθεί την τροποποίηση των άρθρων του Π.Δ. 584/1985, ούτως ώστε, στην περίπτωση που ο ασθενής αστυνομικός έχει εξεταστεί προηγουμένως από γιατρό σε κέντρο υγείας, δημόσιο ή στρατιωτικό νοσοκομείο, να μη χρειάζεται η γνωμάτευση του υπηρεσιακού γιατρού και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται ο ασθενής αστυνομικός.
Δυναμική Πρωτοβουλία Λαρισαίων Αστυνομικών