Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
17:20 | 18/11/2014

 

Ανέφικτη είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε διάστημα έξι μηνών όπως έχει ζητήσει το ΣτΕ αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου να υποστηρίξει επιστημονικά την προσαρμογή των τιμών στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ και όπως αναφέρει η «Καθημερινή», θα πρέπει σε πρώτη φάση να αντληθούν στοιχεία απ’ όλη την επικράτεια προκειμένου να τροποποιηθούν 10.000 τιμές ζώνης που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.

Αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση αναπροσαρμογής, σε αρκετές περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 500 - 800 ευρώ το τ.μ. θα έπρεπε να αυξηθούν.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εφόσον, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειωθούν οι τιμές, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Για παράδειγμα, μία μείωση της τάξεως του 30% μεσοσταθμικά θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 900 εκατ. ευρώ. Βεβαίως αν καθυστερήσει ο αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με την επίκληση υπαρκτών ή μή, αιτιολογιών, οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους βάσει πλασματικών αξιών των ακινήτων τους.

Φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι ο νέος κύκλος αβεβαιότητας που ανοίγει, θα παγώσει την αγορά σε μια περίοδο που εμφανίζει κάποια κινητικότητα ύστερα από αρκετά χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis