Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:01 | 27/02/2015

«Ομηρος» των ελλείψεων είναι η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, καθώς αστυνομικά τμήματα υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, τρεις ή και τέσσερις υπηρεσίες βγάζουν για περιπολίες... ένα όχημα, προσωπικό της Τροχαίας επιλαμβάνεται σε διαρρήξεις, ενώ θύματα διαρρήξεων και ληστειών αναγκάζονται να περιμένουν να φτάσει περιπολικό από γειτονικό δήμο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό είναι ότι πρόσφατα σε διάρρηξη στην περιοχή των Κουφαλίων στάλθηκε περιπολικό από την... Τροχαία της Χαλκηδόνας, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε άλλο όχημα αλλά ούτε και αστυνομικοί.

Επίσης, πριν από μερικές ημέρες μία 59χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να περιμένει περιπολικό από το αστυνομικό τμήμα του Πανοράματος για να επιληφθεί σε ληστεία που έγινε στο σπίτι της στην επαρχιακή οδό Επανομής – Ηράκλειας, καθώς ήταν το πιο... κοντινό. Λίγη ώρα νωρίτερα η γυναίκα αυτή είχε ζήσει εφιαλτικές στιγμές, όταν δύο άγνωστοι άντρες εισέβαλαν στο σπίτι της, τη χτύπησαν και αφαίρεσαν περίπου 100 ευρώ.

Υπό... εξαφάνιση τα περιπολικά

Ακινητοποιημένα στο συνεργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα βρίσκονται δεκάδες περιπολικά στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι «γερασμένα», μοντέλα του 1997 – 1998 και έχουν στην... πλάτη τους εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, με συνέπεια κάποια να χαλάνε ακόμη και στο δρόμο! Το αποτέλεσμα είναι τρία ακόμη και τέσσερα αστυνομικά τμήματα να βγάζουν από κοινού ένα έγχρωμο περιπολικό, το οποίο καλείται να κάνει κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να επιληφθεί σε σοβαρά συμβάντα όπως διαρρήξεις ή ληστείες ή για να μεταφέρει άτομα που έχουν συλληφθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, δε διαθέτει δικό του έγχρωμο περιπολικό και όταν υπάρχει ανάγκη... δανείζεται από το αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ένα περιπολικό βγάζουν από κοινού τα αστυνομικά τμήματα Καλαμαριάς – Αναλήψεως – Χαριλάου, Τούμπας / Τριανδρίας - Ανω Πόλης / Αγίου Παύλου – Πυλαίας, πλατείας Δημοκρατίας – Λευκού Πύργου (δηλαδή όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης), Λαγκαδά – Ασσήρου – Σοχού, Αγ. Γεωργίου – Καλλινδοίων (Ζαγκλιβέρι) – Απολλωνίας, Θερμαϊκού – Επανομής – Μηχανιώνας, Πανοράματος – Θέρμης – Βασιλικών, Αμπελοκήπων – Ευόσμου – Μενεμένης – Σταυρούπολης και Νεάπολης – Συκεών – Πολίχνης – Ωραιοκάστρου.

Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες που ένα περιπολικό είναι αδύνατο να προλάβει να αστυνομεύσει όλη την περιοχή που έχει στην ευθύνη του, ειδικά εάν χρειαστεί να επιληφθεί και σε διάφορα περιστατικά κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Οι ίδιοι εξηγούν πως οι ανάγκες αντιμετωπίζονται με τις περιπολίες των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Ζ», καθώς και από άλλες υπηρεσίες, όπως τμήματα Τροχαίας και Αλλοδαπών, αλλά και από τμήματα Ασφαλείας.

Μεγάλες αποστάσεις

Αξιωματικός επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στην περιφέρεια του νομού είναι ακόμη χειρότερη, καθώς το οδικό δίκτυο είναι τεράστιο, ενώ στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν περιπολίες της Αμεσης Δράσης, αλλά ούτε και τμήματα Ασφαλείας με εξαίρεση το Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου. Από πληροφορίες προκύπτει πως στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν 17 αστυνομικά τμήματα – τα οποία είναι μικτά, δηλαδή επιλαμβάνονται σε περιστατικά τάξης και ασφαλείας -, κινούνται συνολικά... έξι περιπολικά. Αυτά πρέπει να καλύψουν όποια ανάγκη παρουσιαστεί και ειδικά τις βραδινές ώρες πρέπει να καλύψουν με περιπολίες το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής που έχουν στην ευθύνη τους γυρνώντας από χωριό σε χωριό, σε οδικό δίκτυο που πολλές φορές είναι κακοφωτισμένο.

Αγώνας... δρόμου για ένα περιστατικό

Η έλλειψη περιπολικών έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να διαδραματίζονται κωμικοτραγικές καταστάσεις, να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και να καταγράφεται ταλαιπωρία πολιτών, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση είναι θύματα μιας απλής διάρρηξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα περιπολικό που αστυνομεύει την περιοχή Θέρμης, Πανοράματος, Βασιλικών έφτασε στο αστυνομικό τμήμα της Θέρμης μεταφέροντας άτομα που είχαν μόλις συλληφθεί και εκείνη την ώρα δέχτηκε σήμα για καταγγελία απόπειρας διάρρηξης από ιδιοκτήτη μονοκατοικίας στο Χορτιάτη.

Οπως εξηγεί αστυνομικός, ήταν 04.30 τα ξημερώματα και το περιπολικό έφτασε στο Χορτιάτη ευτυχώς με μικρή καθυστέρηση, καθώς οι δρόμοι ήταν σχεδόν έρημοι εκείνη την ώρα. Παρόμοια περιστατικά σημειώνονται σε κάθε περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα με περιπολικό που βρισκόταν στην περιοχή του στρατοπέδου Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη και ξαφνικά δέχτηκε κλήση για επεισόδιο με χρήστες ναρκωτικών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ενώ πριν μερικές μέρες περιπολικό που βρισκόταν στα Κάστρα, στην Ανω Πόλη, πήρε κλήση για να πάει σε επεισόδιο στην περιοχή του ΙΚΕΑ.

Τμήματα που υπολειτουργούν

Με το προσωπικό να μην ξεπερνάει τα... 25 άτομα σε πολλά αστυνομικά τμήματα μόλις και μετά βίας μπορούν να βγάλουν περιπολίες, ενώ σε κάποια με ακόμη λιγότερα άτομα οι αστυνομικοί ουσιαστικά επαρκούν μόνο για να «φυλάνε» το κτίριο. Από πληροφορίες προκύπτει πως μόλις 18 άτομα προσωπικό έχουν αρκετά περιφερειακά τμήματα, όπως αυτά της Ασσήρου, της Μηχανιώνας και της Επανομής, ενώ 20 άτομα διαθέτει το αστυνομικό τμήμα Ωραιοκάστρου, περίπου 35 άτομα υπηρετούν στο Τμήμα Ασφάλειας Μενεμένης και άλλα 15 - 20 στο αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα, 25 άτομα προσωπικό έχει το Τμήμα Θέρμης και περίπου τον ίδιο αριθμό διαθέτει και το Τμήμα Ασφάλειας Πυλαίας.

Επίσης, 50 άτομα διαθέτει το αστυνομικό τμήμα της Τούμπας με την απαιτούμενη οργανική δύναμη να είναι 65 άτομα, ενώ 70 άτομα προσωπικό διαθέτει το αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα επανδρωμένα αστυνομικά τμήματα της πόλης. Τα πρωτεία ωστόσο κρατάει το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου με 126 άτομα προσωπικό και την οργανική του δύναμη να είναι 194 άτομα. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αστυνομικών για σκοπιές σε προξενεία και άλλους στόχους, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σημαντικά κενά

Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σήμερα 1.400 κενά σε προσωπικό, με συνέπεια τα προβλήματα να είναι κάτι περισσότερο από εμφανή. Την κατάσταση όμως δυσχεραίνει και το γεγονός ότι αστυνομικοί από πολλές υπηρεσίες διατίθενται για τη φύλαξη στόχων, ενώ προσωπικό ακόμη και από αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας όπως αυτά της Ασσήρου, του Λαγκαδά, της Σίνδου, των Βασιλικών, της Χαλάστρας ή του Σοχού μπαίνει υπηρεσία στο κέντρο της πόλης, στα Δικαστήρια, σε αγώνες ή σε σκοπιές προξενείων. 

Χωρίς θέρμανση

Κατά τις τελευταίες μέρες εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό του Πανοράματος, αλλά και το τμήμα της Χαριλάου, έχουν μείνει χωρίς θέρμανση. Σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικοί έχουν κουβαλήσει από τα σπίτια τους αερόθερμα, ωστόσο παράπονα εκφράζονται και από κρατουμένους, οι οποίοι τις νυχτερινές ώρες ξεπαγιάζουν ακόμη και σκεπασμένοι με διπλές κουβέρτες.

 

 

ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Να θωρακιστεί η ΕΛΑΣ

«Στη σημερινή εποχή το έγκλημα έχει αλλάξει και δυστυχώς υπάρχει αύξηση και ποιοτικά και ποσοτικά σε κάθε μορφής εγκληματικότητα. Απαιτείται η Ελληνική Αστυνομία να θωρακιστεί και να εξοπλιστεί και σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να βρίσκεται μπροστά από το έγκλημα και να δώσει έμφαση στην πρόληψη και στην αποτροπή του και έπειτα βέβαια στην καταστολή του.

»Χρειάζεται να παταχθεί η γραφειοκρατία, να απαλλαχθεί η Αστυνομία από τα γνωστά πάρεργα που την εμποδίζουν να εκτελέσει τα πραγματικά της καθήκοντα, να γίνει επιτέλους ο “Αστυνομικός Καλλικράτης” με τις απαραίτητες συγχωνεύσεις υπηρεσιών και γι' αυτούς τους λόγους στέλνω ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, ότι χρειάζεται να μας στηρίξει και να μας προστατέψει, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας να προστατέψουμε τους πολίτες.

»Ειδικά στη Θεσσαλονίκη (ΓΑΔΘ), ενώ υπάρχουν περίπου 1.400 κενές θέσεις αστυνομικών, το αρχηγείο αποφάσισε να την ενισχύσει μόνο με 15 συναδέλφους με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους».

Δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» στις 22 Φεβρουαρίου

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=221242

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis