Δείτε στο βίντεο το υποπολυβόλο Μ3. Τα υποπολυβόλα Μ3 και Μ3 Α1 αποκτήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Έφεραν την επίσημη ονομασία (Αυτόματη αραβίδα Αμερικής Μ3 των 0,45”/Gun, Submachine, U.S. M3 cal 0,45”) και χρησιμοποιήθηκαν από τους Λόχους Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) και από ορισμένες ακόμη μονάδες, κυρίως του Πεζικού. Αποσύρθηκαν από τις ενεργές μονάδες κατά τη δεκαετία του 1970, παρέμειναν όμως στις Αποστολές Συμπληρώσεως (ΑΣ) μονάδων και σε Επιστρατευόμενες Μονάδες (ΕΜ) μέχρι τη δεκαετία του 1990. Στα τέλη της παραπάνω δεκαετίας, αριθμός από αυτά εκποιήθηκε και καταστράφηκε.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικάνικος Στρατός εξέτασε την απόκτηση ενός υποπολυβόλου με σκοπό την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του, έτσι το 1942 επιλέχθηκε το Μ3 και ξεκίνησε η παραγωγή του. Αυτό είχε μικρή ταχυβολία και έτσι δεν ήταν απαραίτητη η χρήση του μοχλού πυρός για την επιλογή ανάμεσα σε βολή κατά βολή και βολή κατά ριπές, ενώ για την κατασκευή τα ων περισσότερων μερών του δεν χρειάζονταν μηχανουργικές εργασίες, απλοποιώντας σημαντικά την παραγωγική διαδικασία. Μπορούσε εύκολα να μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιεί γεμιστήρες του Sten και να βάλλει φυσίγγια 9 mm Para, κάτι το οποίο γίνονταν γρήγορα και χωρίς εργαλεία, παρόλα αυτά όμως ελάχιστες τέτοιες μετατροπές έγιναν. Το 1944 υιοθετήθηκε το Μ3 Α1, το οποίο ενσωμάτωνε τροποποιήσεις με σκοπό τη θεραπεία προβλημάτων του αρχικού τύπου του όπλο. Αυτό δεν έφερε μοχλό όπλισης παρά μόνο μόα εσοχή στο κλείστρο, στο ύψος της θυρίδας απόρριψης των καλύκων, στην οποία ενεργώντας με το δάχτυλο του ο χειριστής όπλιζε το όπλο. Ο νέος τύπος του υποπολυβόλου έφερε ένα πλαστικό κομμάτι στα χείλη του γεμιστήρα με σκοπό τη μείωση των ακαθαρσιών που μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτόν και κατά συνέπεια και τη μείωση των προβλημάτων τροφοδοσίας. Τέλος, τροποποιήθηκε ελαφρά η κατασκευή κάποιων μερών του όπλου. Το Μ3 συχνά αποκαλούνταν «γρασαδόρος» λόγω του σχήματος του και συνολικά παράχθηκαν περί τα 700.000 όπλα και των δύο τύπων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα Μ3 και Μ3 Α1 είναι αυτόματα όπλα και λειτουργούν με το σύστημα απλής οπισθοδρόμησης. Φέρουν πτυσσόμενο κοντάκιο, ενώ υπάρχει κάλυμμα της θυρίδας απόρριψης των καλύκων. Κύριος τρόπος διάκρισης των δύο τύπων του όπλου είναι η έλλειψη ή μη του μοχλού όπλισης. Στο αριστερό μέρος της υποδοχής του γεμιστήρα αναγράφονται ο τύπος του όπλου και ο αριθμός μητρώου του.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟΥ Μ3
Μήκος: 762mm (ανεπτ. Κοντάκι) 577mm (συνεπτ. Κοντάκι)
Μήκος κάννης:203mm
Βάρος (άδειο):4,05 κιλά
Τροφοδοσία:γεμιστήρας 30 φυσιγγίων
Ραβδώσεις 4 δεξιόστροφες
Φυσίγγιο:45 in ACP
Αρχ. Ταχύτητα:280 m/sec
Κατασκευαστής:Guide Lamp
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟΥ Μ3 Α1
Μήκος: 756mm (ανεπτ. Κοντάκι) 577mm (συνεπτ. Κοντάκι)
Μήκος κάννης:203mm
Βάρος (άδειο):3,71 κιλά
Τροφοδοσία:γεμιστήρας 30 φυσιγγίων
Ραβδώσεις 4 δεξιόστροφες
Φυσίγγιο:45 in ACP
Αρχ. Ταχύτητα:280 m/sec
Κατασκευαστής:Guide Lamp/Ithaca
ΠΗΓΗ: guns-gr.com