Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 17/05/2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος κ. Σταύρος Κελεσίδης συναντήθηκαν για πρώτη φορά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης.

 

Αρχικά, τονίστηκε η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν πολλά Τμήματα Ασφαλείας και η πολύχρονη δυσκολία διαχείρισης της κατάστασης που παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους, κι έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση των προβλημάτων σε άλλες Υπηρεσίες. Τα ΤΑ Λευκού Πύργου, Τούμπας-Τριανδρίας, Κορδελιού - Ευόσμου και Δέλτα έχουν “καταδικαστεί” σε μόνιμη υποστελέχωση και τα υπηρεσιακά κενά καλύπτονται με συνεχείς αποσπάσεις από τις υπόλοιπες ειδικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης. Η συγκεκριμένη τακτική όχι μόνο δεν διευκολύνει την κατάσταση, τουναντίον, προκαλεί μεγάλες δυσλειτουργίες σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και στερεί προσωπικό από την προληπτική αστυνόμευση. Ως Ένωση ζητήσαμε να δοθεί βαρύτητα στα Τμήματα Ασφαλείας και να ενισχυθούν επιτέλους με μόνιμο προσωπικό ώστε να διακοπούν οι αλληλοενισχύσεις που έχουν μετατραπεί σε υπηρεσιακή “γάγγραινα”.

Κατόπιν, τέθηκε το ζήτημα της φύλαξης των κρατητηρίων της Διεύθυνσης. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι σημαντικά επιζήμιος για το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοί μας, καθώς η εκ περιτροπής παρουσία των Αστυνομικών που υπηρετούν σε ειδικές Υπηρεσίες στους χώρους των κρατητηρίων, ουσιαστικά τους “συστήνει” στους κρατούμενους, εκθέτοντάς τους. Τονίσαμε ότι πρέπει να αναζητηθεί μόνιμο προσωπικό για τα κρατητήρια, το οποίο να λαμβάνει ως κίνητρο κάποια ανάλογα υπηρεσιακά προνόμια, ως αντιστάθμισμα στις δυσκολίες που έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως ο φόρτος εργασίας, η επικινδυνότητα, οι συνθήκες υγιεινής.

 

Δυστυχώς, η απομάκρυνση της Διεύθυνσης Ασφαλείας από την αποστολή της είναι πλέον μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι η Διεύθυνση έχει μετατραπεί σε Υπηρεσία φύλαξης στόχων με πολιτική περιβολή. Καθημερινά πολλοί συνάδελφοι, από όλες τις ειδικές Υπηρεσίες και μη, απασχολούνται στη φύλαξη στόχων και όχι στα καθήκοντα της Υπηρεσίας τους. Τονίσαμε επιτακτικά ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν εκ νέου οι ευπαθείς στόχοι, σε συνεργασία με τη ΓΑΔΘ, να απεμπλακούν οι αστυνομικές δυνάμεις όπου δεν είναι απαραίτητες και να επιστρέψουν στο πραγματικό ρόλο τους.

 

Όσον αφορά τις ΟΠKE, αναφέραμε ότι η κατά καιρούς ακινητοποίησή τους για τη φύλαξη σταθερών στόχων έχει άμεσο αντίκτυπο στην πρόληψη και καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας, καθώς και στη γενικότερη λειτουργία τους. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο όταν δυο εκ των τριών περιπολικών απασχολούνται σε φυλάξεις στόχων και η εναπομένουσα ομάδα δε δύναται να έχει συνδρομή σε δύσκολα κι επικίνδυνα περιστατικά. Ζητήσαμε τη διακοπή των φυλάξεων και την επιστροφή όλων των ΟΠΚΕ στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

 

Ομοίως, αιτηθήκαμε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της δίκυκλης ομάδας ΔΡΑΣΗ που ανήκει οργανικά στην ίδια Υποδιεύθυνση. Ενώ η Υπηρεσία ξεκίνησε με 45 Αστυνομικούς, σήμερα αριθμεί μόλις 20, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι αποσπασμένοι από άλλες Υπηρεσίες. Εφόσον δεν υπάρξει μονιμοποίηση του προσωπικού και επιπλέον ενίσχυσή του, το υφιστάμενο προσωπικό θα πρέπει να μετακινηθεί στα περιπολικά και να καταργηθεί η ΔΡΑΣΗ στη Θεσσαλονίκη.

 

Κλείνοντας, γνωστοποιήσαμε στον κ. Ταξίαρχο τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει στην Ένωση και αφορούν σε θέματα ανάρμοστης συμπεριφοράς ανώτερων Αξιωματικών εις βάρος του προσωπικού. Ως Ένωση καταδικάσαμε κάθετα τα περιστατικά και ζητήσαμε τη μεσολάβησή του ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

 

Ο κ. Ταξίαρχος άκουσε με ενδιαφέρον όλες τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις μας και δήλωσε ότι είναι γνώστης πολλών εξ αυτών, πλην όμως, κανείς δε διαθέτει ένα “μαγικό ραβδί” που τα επιλύει όλα αυτόματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ισχυρή πρόθεση να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση και θα κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Από πλευράς μας, τονίσαμε στον κ. Ταξίαρχο ότι αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του και ουσιαστικά αποτελέσματα για όσα συζητήθηκαν, γιατί δυστυχώς η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι οι περισσότερες απερχόμενες Ηγεσίες, ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Ασφαλείας, ενώ έβλεπαν τα προβλήματα, αντί να τα επιλύσουν, τα ανακυκλώναν, με συνέπεια τη γιγάντωση και την επέκτασή τους και στις υπόλοιπες Υπηρεσίες.

 

 

Θεσσαλονίκη, 17 Μαΐου 2022

       

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis