1. Την ενοχή του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη αλλά και του μεσίτη αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (συμμετέχουν 4 ένορκοι-λαϊκοί). Αντίθετα, δικαστές και ένορκοι κατά πλειοψηφία (4-3) απήλλαξαν των κατηγοριών τους τέσσερις αστυνομικούς, που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου (φέρεται να μειοψήφησε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου). Και οι τέσσερις αντιμετώπιζαν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Στο δικαστήριο δημιουργήθηκε ένταση και επεισόδιο, από μερίδα πολιτών (και συλλογικότητες) ιδίως του περιβάλλοντος του θύματος. Ακούστηκαν ύβρεις κ.λ.π. σε βάρος των μελών του Δικαστηρίου, των διαδίκων και των αστυνομικών.
2. Ως γνωστόν οι δίκες υπόκεινται στην αρχή της δημοσιότητας και σε κριτική (με τρόπο ειλικρινή, δημιουργικό, καθαρό και με καλή πίστη και ποτέ κριτική προς εξυπηρέτηση οικονομικών, ταπεινών προσωπικών ή αλλότριων της δικαιοσύνης σκοπών), αλλά και στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μέχρι να καταστούν τελεσίδικες και να παράγουν δεδικασμένο, οπότε και δημιουργούν το τεκμήριο της σωστής διάγνωσης.
3. Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί καλύτερη δικαιοσύνη, τονίζοντας την ομαλή και σωστή λειτουργία της. Κανένας όμως δεν μπορεί κάθε φορά, που «δεν του αρέσει» μια δικαστική απόφαση, να στρέφεται εναντίον της με άσχημα, κακόβουλα και προσβλητικά-υβριστικά εν γένει σχόλια για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς.
4. Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα είναι η απαλλαγή των αστυνομικών. Γιατί στην … «αριστερή» λογική αυτοί είναι οι μπάτσοι, που δεν έχουν δικαιώματα, που είναι οι «εχθροί» της κοινωνίας και ο μηχανισμός της κρατικής βίας. Η εν λόγω λογική θεωρεί … «καλές» μόνο τις δικαστικές αποφάσεις, που υπηρετούν τις ιδεοληψίες αυτές.
5. Από την άλλη μεριά η οριακή πλειοψηφία της απαλλαγής των αστυνομικών δεν είναι για «πανηγυρισμούς», αλλά για προβληματισμό και επαναξιολόγηση των Πρωτοκόλλων-Μνημονίων Ενεργειών κατά την αστυνομική δράση ιδίως στον τομέα της χρήσης βίας και όπλων, σύμφωνα με τις Οργανικές Διατάξεις, τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις αρχές της αναγκαιότητας και αναλογικότητας. Αυτό που οφείλουν δηλαδή να πράττουν οι Ηγεσίες (Πολιτικές-Αστυνομικές-Συνδικαλιστικές) είναι να μεριμνούν για τη διαρκή (δια βίου) εκπαίδευση-επιμόρφωση των αστυνομικών στο ανωτέρω (και όχι μόνο) αντικείμενο (ειδικά όσων δεν φοίτησαν στις Παραγωγικές Σχολές), προς αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον!!!
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.