Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:37 | 20/01/2015

 

Ήταν Κυριακή 16 Μαΐου του 1948 όταν ξεβράστηκε το πτώμα του δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Δεμένος χειροπόδαρα, ο ανταποκριτής για την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή του ραδιοφωνικού δικτύου της Νέας Υόρκης CBS, είχε δεχτεί μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. 
 

ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ
ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ


Ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, είχε ασκήσει σκληρή κριτική και στις δύο πλευρές, ισχυριζόμενος μάλιστα πως μερικοί αξιωματούχοι είχαν υπεξαιρέσει 250.000 δολάρια (ποσό ισοδύναμο με 2,3 εκατ. δολάρια το 2011). 

Όταν έγινε γνωστή η δολοφονία του, οι Αμερικανοί πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση για γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.
 

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ


Στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο "Αστόρια" όπου είχε καταλύσει είχε βρεθεί ένα γράμμα, στο οποίο "αποκάλυπτε" ότι σκόπευε να συναντηθεί με τον ηγέτη του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη για να του πάρει συνέντευξη. 

Η Χωροφυλακή Θεσσαλονίκης επέρριψε εξαρχής την ευθύνη στο ΚΚΕ και στα στελέχη του Αδάμ Μουζενίδη και Βαγγέλη Βασβανά, ενώ αργότερα συνέλαβε και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας "Μακεδονία" Γρηγόρη Στακτόπουλο. 
 

ΑΔΑΜ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ
ΑΔΑΜ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ


Για τη δολοφονία, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, είχαν καταδικαστεί ερήμην εις θάνατον οι Αδάμ Μουζενίδης και Ευάγγελος Βασβανάς, γνωστά στελέχη του ΚΚΕ, και σε ισόβια κάθειρξη ο Γρηγόρης Στακτόπουλος, ο οποίος τελικά παρέμεινε στη φυλακή δώδεκα χρόνια.
 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΒΑΝΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΒΑΝΑΣ


Η ετυμηγορία κατέρρευσε με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο Αδάμ Μουζενίδης είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Πολκ, ενώ ο Ευάγγελος Βασβανάς ήταν νεκρός πριν από το έγκλημα. 

Είχε αποδειχτεί πλαστή και η επιστολή που, υποτίθεται, έγραψε ο Τζορτζ Πολκ στον συνάδελφό του Εντ Μάροου και η οποία χρησιμοποιήθηκε στη δίκη ως πειστήριο ότι είχε κλείσει ραντεβού με τον Μάρκο και θα πήγαινε να τον συναντήσει. 
 


Οι Αμερικανοί παράλληλα έκαναν τις δικές τους έρευνες, με τον Τζέιμς Κέλι που ερευνούσε την υπόθεση να αποφαίνεται ότι οι αντάρτες δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπράξουν το έγκλημα και να επιρρίπτει τις ευθύνες σε δεξιούς παρακρατικούς κύκλους. Η έρευνά του διεκόπη αμέσως και ανακλήθηκε στις ΗΠΑ.

Από την αποφυλάκισή του το 1960, ο Στακτόπουλος, που υποστήριζε ότι ομολόγησε εξαιτίας βασανιστηρίων που υπέστη, επιδόθηκε σε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα για να αποδείξει την αθωότητά του. Το αίτημά του στον Άρειο Πάγο για αναψηλάφηση της δίκης δεν έγινε δεκτό.

Μετά τον θάνατό του, τη "σκυτάλη" πήρε η σύζυγός του Θεοδώρα Ζησιμοπούλου, η οποία κατέθεσε τρεις αιτήσεις για επανεξέταση της υπόθεσης, που όμως απορρίφθηκαν.

Η Θεοδώρα Ζησιμοπούλου - Στακτοπούλου πέθανε, σε ηλικία 90 ετών από ανακοπή καρδιάς. Κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20 Μαΐου 2015, στο νεκροταφείο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου του Αγρινίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ - Φωτογραφίες: eglima.wordpress.com

newsit.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis