Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 01/08/2015

Απάντηση στις επικρίσεις για την αστυνομική δράση στα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα στις 15 Ιουλίου έδωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι περιμένει από τους πολίτες να μη «συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν» και να μη «τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές».


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι συλλήψεις έγιναν στις 15 Ιουλίου, «διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν». Εκείνο το βράδυ είχαν προσαχθεί 39 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 14 για συμμετοχή σε επεισόδια και 12 για φθορές σε συρμούς του μετρό. Η ένταση είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 9 μ.μ. στη συμβολή της οδού Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Σοφίας, όταν ομάδα περίπου 200 ατόμων άρχισε να πετά πέτρες και μπουκάλια σε μία διμοιρία των ΜΑΤ και μία των ΥΜΕΤ. Ακολούθησε ρίψη μολότοφ, ενώ κάποια άτομα χρησιμοποίησαν και πιστόλια φωτοβολίδας κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τέσσερις εκ των συλληφθέντων καταδικάστηκαν σε ποινές από έξι μήνες έως τρία χρόνια με αναστολή, ενώ για άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Ανάμεσά τους υπήρχαν και αλλοδαποί, οι υποθέσεις των οποίων θα εκδικαστούν στις 25 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για έναν Αλβανό και έναν Ιταλό 48 ετών που ζει στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα είχαν συλληφθεί για βανδαλισμό συρμών του ΗΣΑΠ στο Θησείο (έκαναν γκραφίτι στα βαγόνια) και όχι για συμμετοχή στα επεισόδια του Συντάγματος άλλοι 12 αλλοδαποί υπήκοοι χωρών της Ε.Ε.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Μία ημέρα μετά τα επεισόδια η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «όργιο καταστολής» και ρίψη χημικών εντός του σταθμού του μετρό Συγγρού-Φιξ. «Συνεχίζουμε να απαιτούμε άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση», ανέφεραν. Λίγες ημέρες αργότερα σε νέα ανακοίνωσή τους επανέλαβαν το αίτημα απομάκρυνσης του κ. Πανούση και ζήτησαν την απελευθέρωση συνδικαλιστών που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια. Πρόταση για την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο στη χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί να τραυματίστηκε κάποιος συλληφθείς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο άτομα που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς να διαπιστωθεί ή να καταγγελθεί από τα ίδια βίαιη συμπεριφορά. «Το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων. Αλλά περιμένει από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε με τίτλο  «Οσοι εγκληματούν δεν είναι κοινωνικοί αγωνιστές»)

 

φωτο αρχείου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis